Περιβάλλον

Μαθήματα θηλασμού από Ιρλανδές σε μαμά ουρακοτάγκο

Η Μουτζούρ είναι μια 19χρονη θηλυκή ουρακοτάγκος του Μπόρνεο, η οποία δεν είχε μπορέσει να συνδεθεί αποτελεσματικά με κανένα από τα προηγούμενα βρέφη της, που πέθαναν τελικά λίγο μετά τη γέννησή τους, το 2019 και το 2022.

Ετσι, όταν τα μέλη του προσωπικού στον ζωολογικό κήπο του Δουβλίνου ανακάλυψαν στις αρχές του έτους ότι η Μουζούρ ήταν και πάλι έγκυος, αποφάσισαν να οργανώσουν μαθήματα για τη μέλλουσα μαμά, γράφει στον Guardian ο Ρόρι Κάρολ, ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας στην Ιρλανδία. Για τον λόγο αυτόν ο ζωολογικός κήπος στρατολόγησε θηλάζουσες μητέρες που θα προσπαθούσαν να της δείξουν πώς το κάνουν.

Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ζωολογικού κήπου του Δουβλίνου, οι ουρακοτάγκοι του Μπόρνεο είναι ένα άκρως απειλούμενο είδος, με τα θηλυκά να γεννούν συνήθως μόνο κάθε τρία έως πέντε χρόνια, ένα βρέφος τη φορά, άρα η πρόσφατη γέννηση της Μουτζούρ είναι εξαιρετικά σημαντική.

Η Μουτζούρ δεν μπορούσε να συνδεθεί με τα μωρά της, που πέθαιναν λίγο μετά τη γέννησή τους 

Πατέρας του μωρού είναι ο Σιμπού, πατριάρχης του ζωολογικού κήπου του Δουβλίνου, ο οποίος δυστυχώς πέθανε τον Φεβρουάριο σε ηλικία 45 ετών. Το γενετικό προφίλ του θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Ουρακοτάγκων και ολόκληρη η ομάδα του ζωολογικού κήπου του Δουβλίνου είναι πολύ χαρούμενη που βλέπει τους απογόνους του να ζωντανεύουν μέσω αυτού του βρέφους.

Η Λίζι Ριβς, μαία και ειδικός στη γαλουχία, μέλος της ομάδας θηλασμού στο Εθνικό Μαιευτήριο στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας, συνέταξε, λοιπόν, έναν κατάλογο 30 μητέρων για να διδάξουν εκ περιτροπής την πιθηκίνα. Το σπίτι των ουρακοτάγκων ήταν κλειστό για το κοινό όταν οι γυναίκες θήλαζαν εκεί τα μωρά τους. «Η Μουτζούρ έδειξε εξαιρετικό ενδιαφέρον βλέποντας τις γυναίκες να ταΐζουν τα μωρά τους μέσα από το γυαλί, ακόμη και καθρεφτίζοντας κάποιες από τις πράξεις τους» αναφέρεται στη δήλωση του ζωολογικού κήπου.

Πατέρας του μωρού είναι ο Σιμπού, που απεβίωσε τον Φεβρουάριο σε ηλικία 45 ετών

«Πολλές γυναίκες είπαν: “Κοιτάξτε, ο ουρακοτάγκος δεν φοράει μπλουζάκι”. Eβγαλαν, λοιπόν, και αυτές τα μπλουζάκια και τα σουτιέν τους, ώστε η Μουτζούρ να μπορεί να βλέπει κυριολεκτικά τα πάντα» είπε η Ριβς μιλώντας στους Irish Times.

Η Νόρα Μέρφι, από το προάστειο Ράθφαρναμ του Δουβλίνου, που έγινε για πρώτη φορά μητέρα, σκέφτηκε ότι θα ήταν υπέροχο να διηγηθεί τελικά την ιστορία στη (σήμερα) 10 μηνών κόρη της, Ελοντί: «Είσαι η ίδια μητέρα, οπότε προσπαθείς να βοηθήσεις και μια άλλη να γίνει μητέρα. Θα της έλεγα, λοιπόν, “κοίτα, αυτό είναι που πρέπει να κάνεις”».

Στο πλαίσιο της διδασκαλίας η Μουτζούρ είδε επίσης βίντεο με άλλους ουρακοτάγκους να ταΐζουν τα μωρά τους. Η πιθηκίνα γέννησε τελικά στις 31 Ιουλίου ένα υγιές αρσενικό και έδειξε «καλή μητρική φροντίδα», αποδεικνύοντας ότι η διδασκαλία είχε αποτέλεσμα, αλλά δεν κρατούσε το βρέφος στο σωστό μέρος για τάισμα, ανέφερε ο ζωολογικός κήπος.

Το μωρό της Μουτζούρ θα μεταφερθεί στο εξειδικευμένο κέντρο «Monkey World» στο Ντόρσετ της Αγγλίας, όπου θα έχει καλύτερη φροντίδα

Τα πρώτα τρία χρόνια της ζωής του ένα βρέφος ουρακοτάγκου είναι απολύτως εξαρτημένο από τη μητέρα του για φαγητό και μεταφορά. Τα μωρά προσκολλώνται στη μαμά τους ενώ αυτή κινείται και τρέφονται με το γάλα της, οπότε οι μητρικές ιδιότητες είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για την ευημερία του μωρού. Δυστυχώς η Μουτζούρ δεν επέδειξε τις απαραίτητες μητρικές ιδιότητες, κάτι που μπορεί να συμβεί στην άγρια ​​φύση, γι’ αυτό και τα δύο προηγούμενα βρέφη της απεβίωσαν λίγο μετά τη γέννησή τους.

Το ίδρυμα κανονικά θα άφηνε τη φύση να ακολουθήσει την πορεία της, αλλά με δεδομένο το γενετικό προφίλ του βρέφους που γεννήθηκε πρόσφατα αποφάσισε να παρέμβει. «Ελήφθη η δύσκολη απόφαση να χωριστεί το βρέφος από τη μητέρα και να αρχίσει να ταΐζεται με μπιμπερό» αναφέρεται σε σχετική δήλωσή του.

Σε μερικές εβδομάδες το μωρό θα μεταφερθεί στο «Monkey World», ένα κέντρο 265 στρεμμάτων στο Ντόρσετ της Αγγλίας, εξειδικευμένο στην ανατροφή ουρακοτάγκων. «Ολη η ομάδα τον έχει ήδη ερωτευτεί τρελά και θα είναι δύσκολο να τον αποχωριστούμε, ωστόσο είμαστε βέβαιοι ότι τον στέλνουμε στο καλύτερο δυνατό μέρος για να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να ευδοκιμεί» σχολίασε η διεύθυνση του ζωολογικού κήπου.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-08-26 16:29:48

Back to top button