Ελλάδα

Μαγικές εικόνες από την πανσέληνο του Σεπτεμβρίου – Γιατί ονομάζεται «φεγγάρι του καλαμποκιού»

Πανσέληνος Σεπτεμβρίου απόψε και το φεγγάρι βρέθηκε σε μικρότερη απόσταση από τη Γη, με αποτέλεσμα να φαίνεται μεγαλύτερο από ό,τι τις προηγούμενες φορές.

Το ολόγιομο φεγγάρι της Πανσελήνου του Σεπτεμβρίου φώτισε το βράδυ της Τετάρτης (18.09.2024) τον ουρανό, χαρίζοντας ένα μοναδικό θέαμα στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα.

Το φαινόμενο που θέλει τη Σελήνη να φαίνεται μεγαλύτερη σε σχέση με τις προηγούμενες πανσελήνους ονομάζεται υπερπανσέληνος ή «supermoon».

Η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου είναι γνωστή και «Φεγγάρι του καλαμποκιού», καθώς σύμφωνα με το «The Old Farmer’s Almanac» την περίοδο αυτή ξεκινούσε η συγκομιδή του καλαμποκιού στον Βορρά τον ΗΠΑ, όπου υπάρχουν εκτεταμένες καλλιέργειες.

Με τη βοήθεια του σεληνόφωτος οι γεωργοί μπορούσαν να συνεχίσουν να μαζεύουν τις σοδειές τους, αφότου είχε δύσει ο ήλιος.

Η φθινοπωρινή πανσέληνος του Σεπτεμβρίου ανατέλλει μέσα από τα σύννεφα στο Ναύπλιο:

Υπάρχουν κι άλλες ονομασίες για την πανσέληνο του Σεπτεμβρίου, όπως:

* Φθινοπωρινό φεγγάρι (Κρήτη)

* Σελήνη με κίτρινα φύλλα (Assiniboine)

* Φεγγάρι με καφέ φύλλα (Λακότα)

* Σελήνη πεσμένων φύλλων (Οτζίμπουε).

Η Πανσέληνος του Σεπτεμβρίου είναι η δεύτερη από τις τέσσερις διαδοχικές υπερπανσελήνους φέτος, μετά την «Μπλε Σελήνη» του Αυγούστου. Η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου είχε και μερική έκλειψη Σελήνης.

φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

To άρθρο Μαγικές εικόνες από την πανσέληνο του Σεπτεμβρίου – Γιατί ονομάζεται «φεγγάρι του καλαμποκιού» δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-19 00:56:04

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button