Υγεία

Μία δεκαετία κρατάνε οι επιπτώσεις από τις φονικές πλημμύρες

Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα τα χρόνια μετά τις πλημμύρες. Τι λένε οι ειδικοί.

Καθώς η Φλόριντα ετοιμάζεται απόψε να δεχτεί ανηλεές κτύπημα από τον κυκλώνα Μίλτον, νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι επιπτώσεις από τις μεγάλες πλημμύρες στην υγεία του πληθυσμού μπορεί να διαρκέσουν επί περισσότερο από μία δεκαετία.

Εκατομμύρια άνθρωποι εκκενώνονται από τις περιοχές απ’ όπου εκτιμάται ότι θα περάσει ο Μίλτον, διότι αναμένεται να είναι ο χειρότερος των τελευταίων 100 ετών. Υπολογίζεται ότι τα νερά θα φθάσουν σε ύψος 5 μέτρων. Θα πνέουν άνεμοι με ταχύτητα τουλάχιστον 280 χιλιομέτρων την ώρα, ενώ θα προκληθούν επιπροσθέτως κύματα ύψους έως 3 μέτρων.

Η αγωνία για τις επιπτώσεις όλων αυτών σε πόλεις όπως η Τάμπα, όπου ζουν 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι, συνοψίζεται στην φράση των αμερικανικών Αρχών: «Όποιος δεν φύγει, θα πεθάνει».

Πόσο μάλλον που όλο αυτό συμβαίνει λίγες μόνον ημέρα μετά το πέρασμα του τυφώνα Έλεν, που προκάλεσε πάνω από 120 θανάτους σε έξι αμερικανικές πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Φλόριντα.

Τώρα, επιστήμονες από τις ΗΠΑ αναφέρουν πως οι θάνατοι από τις πλημμύρες μακροπρόθεσμα μπορεί να φτάσουν σε αρκετές χιλιάδες. Και αυτό διότι ακόμα και μια δεκαετία αργότερα «θα πεθαίνουν κάθε μήνα περισσότεροι άνθρωποι απ’ ό,τι αν δεν είχαν χτυπηθεί από κυκλώνα ή τυφώνα», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Solomon Hsiang, καθηγητής Περιβαλλοντικών Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

Όπως εξήγησε, κάθε μεγάλη καταιγίδα ενεργοποιεί μία αλληλουχία γεγονότων, κατά την οποία καταστρέφονται σπίτια, κοινότητες και κοινωνικά δίκτυα. Οι συνέπειες στη δημόσια υγεία είναι πολύ σοβαρές. Βάσει των ευρημάτων της νέας έρευνας υπολογίζεται ότι τα χρόνια μετά από τεράστιες πλημμύρες καταγράφονται 7.000 έως 11.000 πρόσθετοι θάνατοι.

Πάνω από 500 κυκλώνες

Από το 1930 έως και το 2015 οι κυκλώνες που κτύπησαν τις ακτές του Ατλαντικού και του Κόλπου του Μεξικού κόστισαν 3,6 έως 5,2 εκατομμύρια ζωές στις ΗΠΑ. Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από εκείνον που προκάλεσαν την ίδια χρονική περίοδο τα τροχαία, τα λοιμώδη νοσήματα και οι πόλεμοι μαζί.

Συνολικώς την περίοδο 1930-2015 κτύπησαν τις ΗΠΑ 501 τροπικοί κυκλώνες. Οι ερευνητές υπολόγισαν πόση ήταν η πλεονάζουσα θνησιμότητα εξαιτίας τους. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.

Προγενέστερη έρευνα της ίδιας επιστημονικής ομάδας είχε υπολογίσει ότι οι μεγάλες πλημμύρες μπορεί να φρενάρουν για 15 χρόνια την οικονομική ανάπτυξη μιας περιοχής.

«Όταν αρχίσαμε την έρευνά μας, νομίζαμε ότι θα βρούμε επιπτώσεις στη θνησιμότητα παραπλήσιες με εκείνες από τους καύσωνες. Περιμέναμε δηλαδή να έχουμε πρόσθετους θανάτους για έξι μήνες ή ίσως έναν χρόνο», είπε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Rachel Young, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Berkeley (UCB).

Τα δεδομένα, όμως, έδειξαν ότι «η θνησιμότητα παραμένει αυξημένη για χρόνια μετά την υποχώρηση των υδάτων από τις πλημμύρες», πρόσθεσε.

Οι πιθανές αιτίες

Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι ακριβείς αιτίες δεν είναι γνωστές, αλλά οι επιστήμονες έχουν αρκετές θεωρίες. Μπορεί, λ.χ., οι άνθρωποι των οποίων καταστρέφονται τα σπίτια, να εξαντλούνται οικονομικά για να τα ξαναχτίσουν. Έτσι απομένουν χωρίς πόρους για να φροντίσουν την υγεία τους.

Ή πάλι μπορεί οι πλημμύρες να οδηγήσουν σε εκτοπισμό τους κατοίκους, οδηγώντας σε εξασθένηση των κοινωνικών δικτύων. Ωστόσο οι ισχυροί κοινωνικοί δεσμοί αποτελούν μία από τις βασικές συνιστώσες για καλή υγεία. Μπορεί επίσης οι κυβερνήσεις να δίνουν πολλούς πόρους για την ανοικοδόμηση, αμελώντας την Υγεία.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι οι οικονομικές πιέσεις από τις πλημμύρες αυξάνουν μακροπρόθεσμα τη θνησιμότητα σε νήπια, μικρά παιδιά και νεαρούς ενήλικες. Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι το ένα τέταρτο των θανάτων νηπίων και το 15% στα άτομα κάτω των 45 ετών σχετίζονται με αυτές. Οι αιτίες πιθανώς είναι οικονομικές.

Επιπλέον, οι θάνατοι είναι περισσότεροι σε περιοχές για τις οποίες τα ακραία καιρικά φαινόμενα ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία. Αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι δεν γνωρίζουν πώς να αντιδράσουν ή να προσαρμοσθούν, εκτιμούν οι επιστήμονες.

Φωτογραφία: iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-09 09:48:39

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button