Κόσμος

Μήπως ήρθε η ώρα της Κάμαλα Χάρις;

Λίγα λεπτά μετά την καταστροφική εμφάνιση του Τζο Μπάιντεν στο debate, που  προκάλεσε πανικό στο Δημοκρατικό Κόμμα, η Κάμαλα Χάρις βγήκε στον αέρα για να υπερασπιστεί το αφεντικό της.

Σύντομα, δεν αποκλείεται να τον αντικαταστήσει, γράφουν οι Financial Times.

Καθώς πολλοί στο κόμμα δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την κατάσταση του Μπάιντεν, η αντιπρόεδρός του θεωρείται η επικρατέστερη υποψήφια για να διεκδικήσει τη θέση του στην κορυφή του ψηφοδελτίου των Δημοκρατικών.

Το απόγευμα της Τετάρτης γευμάτισε με τον πρόεδρο στον Λευκό Οίκο, στο εβδομαδιαίο τους γεύμα, στην πρώτη τους κατ’ιδίαν συνάντηση μετά την πανωλεθρία της περασμένης Πέμπτης.

Η προοπτική της προεδρικής υποψηφιότητάς της στις εκλογές του Νοεμβρίου προκαλεί διάφορες αντιδράσεις, θετικές και αρνητικές, στην κορυφή του κόμματός της.

Ολοι όμως ρωτούν το ίδιο: Θα τα καταφέρει η Χάρις καλύτερα από τον Μπάιντεν -ή οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο- απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ;

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, τα ποσοστά της είναι υψηλότερα από του Μπάιντεν απέναντι στον πρώην πρόεδρο.

Ο Αλαν Πάτρικοφ, χρηματοδότης και παλιός χορηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε την Τετάρτη ότι εξακολουθεί να υποστηρίζει τον Μπάιντεν αλλά ότι ενθαρρύνεται από τις πρόσφατες επιδόσεις της Χάρις.

«Είναι ίσως η πιο εύκολη επιλογή για να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν, αν χρειαστεί. Νομίζω ότι θα μπορούσε να τα καταφέρει καλά απέναντι στον Τραμπ», δήλωσε ο Πάτρικοφ. «Νομίζω ότι είναι μια πραγματική πιθανότητα. Αν με ρωτούσατε πριν από δύο εβδομάδες, δεν θα το έλεγα αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Η Χάρις θα είχε ένα ακόμη άμεσο πλεονέκτημα, ανέφεραν οι FT. Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία περί χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας, η Χάρις θα κληρονομούσε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από το ταμείο της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν, επειδή βρίσκεται ήδη στο ψηφοδέλτιο του κόμματος μαζί του. Η μεταφορά αυτών των μετρητών σε άλλους υποψηφίους θα ήταν πιο περίπλοκη.

Αλλά ένας σύμβουλος δωρητών της Γουόλ Στριτ δήλωσε ότι οι πελάτες τους θα αντιδρούσαν αρνητικά αν ο Μπάιντεν έχριζε τη Χάρις ως αντικαταστάτριά του.

Ορισμένοι επέκριναν τη θητεία της ως αντιπροέδρου που χαρακτηρίστηκε από κάποιες αμήχανες δημόσιες εμφανίσεις, οι οποίες, παρότι λίγες ανάμεσα σε χιλιάδες, προβάλλονται έντονα από τα ΜΜΕ. Τόσο, που οι υποστηρικτές της κάνουν λόγο για σεξισμό εναντίον της.

Αλλοι την θεωρούν συνυπεύθυνη για τη συγκάλυψη της επιδεινούμενης κατάστασης του προέδρου.

«Η Κάμαλα  δεν είναι η υποψήφια που προτιμούν πολλοί δωρητές του Δημοκρατικού κόμματος», δήλωσε ο σύμβουλος. «Πρέπει να υπάρξει μια πραγματική ανταγωνιστική διαδικασία, και τότε οι δωρητές θα διαλέξουν».

Το χρώμα του δέρματος όμως, θα αποτελέσει παράγοντα στις όποιες διαβουλεύσεις. Αν το κόμμα παραβλέψει την πρώτη έγχρωμη γυναίκα στην αντιπροεδρία των ΗΠΑ, οι μαύροι ψηφοφόροι, που παραδοσιακά στηρίζουν Δημοκρατικούς, θα θυμώσουν, τόνισαν αρκετοί σύμβουλοι.

Οι πιο συχνά αναφερόμενες εναλλακτικές λύσεις -οι κυβερνήτες του Μίσιγκαν και της Καλιφόρνιας, Γκρέτσεν Γουίτμερ και Γκάβιν Νιούσομ- είναι και οι δύο λευκοί.

«Αν και η Χάρις δεν είναι ο πιο δημοφιλής άνθρωπος, περιμένετε μέχρι κάποιος να προσπαθήσει να πάρει τη θέση μιας μαύρης γυναίκας», δήλωσε ένας βετεράνος στρατηγικός σύμβουλος του κόμματος.

Την Τρίτη, ο Τζιμ Κλάιμπερν, βουλευτής της Νότιας Καρολίνας, ο οποίος είχε καθοριστική σημασία για την εξασφάλιση της υποστήριξης των μαύρων Δημοκρατικών στην υποψηφιότητα του Μπάιντεν το 2020, δήλωσε στο MSNBC ότι πιστεύει πως η Χάρις θα τα πήγαινε «πολύ καλά» στην κορυφή του ψηφοδελτίου, αν ο πρόεδρος αποχωρούσε από την κούρσα. Οι Δημοκρατικοί «δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να κάνουν οτιδήποτε για να παρακάμψουν την κυρία Χάρις», προειδοποίησε.

Την προτίμησή του στο πρόσωπό της εξέφρασε και ο Τιμ Ράιαν, πρώην μέλος του Κογκρέσου από το Οχάιο, που επαίνεσε την εξέλιξή της από τότε που ανέλαβε αντιπρόεδρος και πρόσθεσε: «Θα καταστρέψει τον Τραμπ στο debate, θα σταθεί στα σημαντικά θέματα (που έχουν επιλέξει οι Δημοκρατικοί), θα φέρει πίσω νέους ψηφοφόρους και θα φέρει μία καινούργια γενιά στην εξουσία. Ηρθε η ώρα!».

Ενα στέλεχος των Δημοκρατικών που βρίσκεται κοντά στον Λευκό Οίκο στοιχημάτιζε ότι ο Μπάιντεν θα υποστήριζε τη Χάρις για τρεις λόγους -και κυρίως για τη δική του πικρία που ο Μπαράκ Ομπάμα τον προσπέρασε το 2015 για να υποστηρίξει τη Χίλαρι Κλίντον ως διάδοχό του.

«Πρώτον, είναι τσαντισμένος που ο Ομπάμα “του την έφερε” όταν ήταν αντιπρόεδρος. Δεύτερον, επειδή είναι μια γυναίκα που κατακτά αντρικά οχυρά για όλους τους προφανείς λόγους. Τρίτον, επειδή θέλει να αποφύγει το χάος στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η ίδια η Χάρις έδωσε έναν αποφασιστικό -αν και ασαφή- τόνο σε μια σύσκεψη με το προσωπικό της προεκλογικής εκστρατείας την Τετάρτη. «Δεν θα υποχωρήσουμε», δήλωσε. «Θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα του προέδρου μας. Θα αγωνιστούμε και θα νικήσουμε».

Κόρη Ινδής και Τζαμαϊκανού, και οι δύο ακαδημαϊκοί, η 59χρονη Χάρις μεγάλωσε στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, αλλά μετακόμιζε συχνά λόγω της καριέρας των γονέων της.

Η Χάρις φοίτησε στο ιστορικά μαύρο κολέγιο Howard University και στη συνέχεια σπούδασε στη Νομική στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο. Ξεκίνησε την καριέρα της ως εισαγγελέας, απέκτησε τη φήμη της σκληρής κυνηγού κακοποιών και την ταυτότητα της προοδευτικής Δημοκρατικής.

Αφού έγινε η πρώτη γυναίκα -και πρώτη μαύρη- γενική εισαγγελέας (υπουργός Δικαιοσύνης) της Καλιφόρνιας το 2011, πέντε χρόνια αργότερα κέρδισε την εκλογή της στη Γερουσία των ΗΠΑ. Εκεί, διακρίθηκε ως δεινή ανακρίτρια κατά τη διάρκεια ακροάσεων υψηλού προφίλ σε επιτροπές σχετικά με τις φερόμενες σχέσεις του Τραμπ με τη Ρωσία και τον διορισμό του συντηρητικού δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Μπρετ Κάβανο, από τον Τραμπ.

Αυτές οι επιδόσεις, που συχνά αποτέλεσαν τροφή για viral βίντεο, προκάλεσαν ενθουσιασμό για μια προεδρική υποψηφιότητα που κατέληξε να εκπνεύσει νωρίς εν μέσω ισχυρισμών για διαπληκτισμούς και κακοδιαχείριση μεταξύ του προσωπικού της, ανέφεραν οι FT.

Παρόλα αυτά, όταν ο Μπάιντεν επέλεξε τη Χάρις ως συνυποψήφιά του, την επαίνεσε ιδιαίτερα καθώς ο μεγαλύτερος γιος του, ο Μπο, ο οποίος πέθανε από καρκίνο το 2015, είχε μιλήσει με τα καλύτερα λόγια γι’ αυτήν, ως συνάδελφός της, γενικός εισαγγελέας του Ντέλαγουερ.

Ομως, η Χάρις παλεύει με την πιο άχαρη δουλειά στην αμερικανική πολιτική: την αντιπροεδρία, και μέχρι πρόσφατα, τα ποσοστά αποδοχής της ήταν χαμηλότερα από του Μπάιντεν.

Στο βιβλίο του για τον Λευκό Οίκο του Μπάιντεν, «The Last Politician», ο Φράνκλιν Φόερ περιγράφει μια πολιτικό που δυσκολεύεται από το βάρος του ρόλου της ως η πρώτη γυναίκα και μαύρη αντιπρόεδρος -αλλά είναι αποφασισμένη να μην δεσμεύεται από αυτά τα χαρακτηριστικά. Για το λόγο αυτό, απέρριψε κάποιες προτάσεις να ασχοληθεί με φυλετικά και γυναικεία ζητήματα.

«Αναζητώντας διαρκώς ένα χαρτοφυλάκιο, αλλά απρόθυμη να το αποδεχτεί όταν της προτάθηκαν, ζήτησε να της ανατεθεί η ευθύνη των σχέσεων με τη Σκανδιναβία -μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας», έγραψε ο Φόερ.

Η Χάρις κατέληξε σε μια δύσκολη και άχαρη αποστολή: τη μεταναστευτική κρίση στα νότια σύνορα των ΗΠΑ. Η απόδοσή της καθορίστηκε από μια διαβόητη πλέον συνέντευξη στο NBC, στην οποία η αντιπρόεδρος ταράχτηκε και στη συνέχεια γέλασε και απάντησε, «ούτε την Ευρώπη έχω επισκεφθεί», όταν ρωτήθηκε γιατί δεν είχε επισκεφθεί ακόμα τα νότια σύνορα ως αντιπρόεδρος. Οι Δημοκρατικοί δεν πίστευαν στα αυτιά τους και οι Ρεπουμπλικανοί την επέκριναν επί μήνες.

Από εκείνη την γκάφα όμως, έχει περάσει πολύς καιρός και η εικόνα της έχει αλλάξει. Την Πέμπτη, η Χάρις εμφανίστηκε σίγουρη και κυρίαρχη, στηρίζοντας τον Μπάιντεν.

Μιλώντας στον Αντερσον Κούπερ του CNN, η πρώην εισαγγελέας κατάφερε να μετατοπίσει το ενδιαφέρον στον Τραμπ.

«Οι άνθρωποι μπορούν να συζητούν για θέματα στυλ, αλλά τελικά αυτές οι εκλογές και το ποιος θα είναι πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να αφορούν την ουσία και η αντίθεση μεταξύ τους είναι σαφής», είπε, κατακεραυνώνοντας τον Τραμπ για τον ρόλο του στην επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Ηταν ιδιαίτερα επιθετική και για το ιστορικό του Τραμπ σχετικά με τις αμβλώσεις –ένα ζήτημα που δίνει ελπίδες στους Δημοκρατικούς γιατί η πλειοψηφία των Αμερικανών, άσχετα με το τι ψηφίζουν, τάσσονται υπέρ.

Η Χάρις επισήμανε ότι στο θέμα των αμβλώσεων, ο πρώην πρόεδρος κάνει ασαφείς δηλώσεις χωρίς να παίρνει θέση, αλλά έχει επιλέξει τρία μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που είναι σαφώς κατά του δικαιώματος των γυναικών στον έλεγχο του σώματός τους.

Η σθεναρή εμφάνισή της, σύμφωνα με ένα άλλο στέλεχος των Δημοκρατικών, ήταν μια ακόμη απόδειξη ότι η Χάρις «βγήκε τη δική της φωνή» τους τελευταίους μήνες και αποβάλλει κάποιες από τις ανασφάλειες που είχαν ταλαιπωρήσει την αντιπροεδρία της.

«Πριν από λίγες ημέρες, με έπαιρναν τηλέφωνο παραθέτοντάς μου όλα τα σενάρια (για πιθανό αντικαταστάτη του Μπάιντεν), εκτός από την Κάμαλα Χάρις», είπε το στέλεχος. «Τώρα, αρχίζουν να λένε, “εντάξει, αν πρόκειται να είναι αυτή, πάμε”».

Η άνοδος της δημοτικότητας της Χάρις στις τάξεις των Δημοκρατικών δεν έχει περάσει απαρατήρητη από την προεκλογική ομάδα του Τραμπ, η οποία έχει βγάλει πολλά τηλεοπτικά σποτ εναντίον της, κάτι που δείχνει ότι την υπολογίζουν, σημείωσε η Telegraph.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-07-04 16:53:48

Back to top button