Κόσμος

Μήνυση στον Ντόναλντ Τραμπ από τους «Πέντε του Σέντραλ Παρκ» για τα ψέματα που είπε στο debate με την Κάμαλα Χάρις

Δύο μόλις εβδομάδες από τις εκλογές που θα αναδείξουν τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να μαζέψει τα «ασυμμάζευτα» από το επικό debate που έκανε στις 10 Σεπτεμβρίου εναντίον της Κάμαλα Χάρις.

Εκείνο το βράδυ, που αποδείχθηκε «καταστροφικό» για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε για τους «Πέντε του Σέντραλ Παρκ», οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί και είχαν καταδικαστεί άδικα για τον βιασμό μιας 28χρονης το 1989 στην Νέα Υόρκη.

Το «επεισόδιο» έγινε όταν η αντιπρόεδρος και Δημοκρατική Κάμαλα Χάρις, κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ ότι σε όλη την καριέρα του «επιχειρούσε να χρησιμοποιήσει φυλετικά ζητήματα για να διχάσει τους Αμερικανούς», αναφέροντας συγκεκριμένα αυτό το συμβάν.

Τότε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είχε πει ψευδώς πως οι «Πέντε του Σέντραλ Παρκ» είχαν δηλώσει ένοχοι και το θύμα απεβίωσε.

Οι πέντε αυτοί μαύροι και ισπανόφωνοι Αμερικανοί, εξαιτίας των ψεμάτων που είπε ο μεγιστάνας σε εκείνη την αναμέτρηση, του έκαναν μήνυση με σκοπό να βρουν το δίκιο τους.

Οι «Πέντε του Σέντραλ Παρκ», όπως τους αποκαλούσε τότε ο Τύπος, είχαν μείνει στην φυλακή από 6 έως και 13 χρόνια για τον βιασμό και την κακοποίηση της 28χρονης κοπέλας, μέχρι που ένας κατά συρροή βιαστής ομολόγησε ότι εκείνος ήταν ο δράστης του βιασμού.

Ο αληθινός δράστης είχε βιάσει την κοπέλα και την είχε χτυπήσει τόσο πολύ που την εγκατέλειψε στο σημείο πιστεύοντας πως είναι νεκρή.

Το μένος του μεγιστάνα για τους μαύρους και τους ισπανόφωνους της Αμερικής ήταν και είναι τόσο μεγάλο, που καμία δεκαριά ημέρες μετά τον βιασμό, είχε αγοράσει διαφημιστικό χώρο (μία σελίδα) σε πολλές εφημερίδες της Νέας Υόρκης, ζητώντας την επαναφορά της θανατικής ποινής στην πολιτεία.

Αν και οι «Πέντε του Σέντραλ Παρκ» ήταν αθώοι, εν τέλει φυλακίστηκαν καθώς η κατηγορία βασίστηκε στο γεγονός πως οι πέντε τους αλληλοκατηγορούνταν.

Στη συνέχεια ανακάλεσαν τις «ομολογίες» λέγοντας ότι τους παγίδευσαν οι αστυνομικοί. Το 2014 ο κάθε ένας τους έλαβε αποζημίωση ύψους 41 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο ένας από τους πέντε εξελέγη το 2023 δημοτικός σύμβουλος της Νέας Υόρκης.

 

To άρθρο Μήνυση στον Ντόναλντ Τραμπ από τους «Πέντε του Σέντραλ Παρκ» για τα ψέματα που είπε στο debate με την Κάμαλα Χάρις δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-21 19:42:00

Back to top button