Κόσμος

Μέση Ανατολή: Ο αιφνιδιασμός της Χεζμπολάχ και ο «μονόδρομος» της εκδίκησης

Οι ισραηλινές δυνάμεις ισχυρίζονται πως πρόκειται για «στοχευμένες» επιθέσεις και προειδοποιούν πως όχι μόνο δεν θα σταματήσουν, αλλά θα συνεχίσουν το σφυροκόπημα μέχρι να επιτευχθούν οι πολεμικοί του στόχοι.

Από την πρώτη στιγμή του χτυπήματος ήταν αναμενόμενο πως η Χεζμπολάχ δεν επρόκειτο να αφήσει αναπάντητη μια τέτοια επίθεση, ενώ το γεγονός ότι μέχρι στιγμής τηρεί σιγή ιχθύος προμηνύει σκληρά αντίποινα.

Τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης που σκοτώθηκαν φέρονται να είχαν ενεργό ρόλο στο σχέδιο για το χτύπημα της Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023 στο κιμπούτς του Κισουφίμ.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, παρομοίασε την επίθεση του Ισραήλ ως «γενοκτονία» και την ίδια ώρα η παλαιστινιακή Χαμάς μιλάει για ωμή κλιμάκωση του πολέμου με υπαιτιότητα του Μπενιαμίν Νετανιάχου. Όσο για τις ΗΠΑ; Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δεν είχε καμία γνώση για το νέο χτύπημα του Ισραήλ, κρατώντας αποστάσεις.

«Τρομοκρατία» κατήγγειλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο ΥΠΕΞ του Λιβάνου

Οι ταυτόχρονες εκρήξεις βομβητών και άλλων συσκευών τηλεπικοινωνίας στον Λίβανο αυτή την εβδομάδα δεν ήταν τίποτε άλλο παρά «τρομοκρατία» και πλέον «κανένας στον κόσμο δεν είναι ασφαλής», κατήγγειλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ χαρακτηρίζοντας το Ισραήλ «κακοποιό» κράτος.

«Το να ανατινάσσονται συσκευές επικοινωνίας εξ αποστάσεως με μαζικό τρόπο, χωρίς την παραμικρή έγνοια για το ποιοι τις φέρουν, ή ποιοι είναι γύρω τους, είναι μέθοδος πολέμου άνευ προηγουμένου ως προς τη βαρβαρότητά της και τον τρόμο που προκαλεί», στοχοποίησε «χιλιάδες ανθρώπους διαφόρων ηλικιών στη δουλειά τους, στα σπίτια τους, στους δρόμους, σε εμπορικά κέντρα — αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά τρομοκρατία» τόνισε.

Ποιος ήταν ο Ακίλ και γιατί τον στοχοποίησε το Ισραήλ

Το «στοχευμένο πλήγμα στη Βηρυτό», όπως χαρακτηρίστηκε από τον IDF, είχε ξεκάθαρο στόχο την εξουδετέρωση των ηγετών της Χεζμπολάχ. Στην ίδια επιδρομή σκοτώθηκε και ο Ιμπραήμ Ακίλ, ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος της Χεζμπολάχ.

Ο Ακίλ γνωστός και ως «Tahsin» έχει υπηρετήσει ως επικεφαλής της ελίτ της Δύναμης Ραντβάν και του Συμβουλίου Τζιχάντ της Χεζμπολάχ, του ανώτατου στρατιωτικού οργάνου της ομάδας.

Η Δύναμη Ραντβάν είναι η ειδική μονάδα της Χεζμπολάχ, που έχει πρωτίστως αποστολή να διεισδύσει στο ισραηλινό έδαφος και να συλλάβει κοινότητες πολιτών στην περιοχή της Γαλιλαίας. Επιπλέον, η Δύναμη Ραντβάν διεξάγει επιχειρήσεις αναγνώρισης και πληροφοριών εναντίον ισραηλινών στόχων χρησιμοποιώντας UAV.

Ο εκπρόσωπος του ιασραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, είπε επίσης ότι ο Ακίλ, άρχισε να συμμετέχει στη Χεζμπολάχ τη δεκαετία του 1980 και υπηρέτησε ως επικεφαλής των επιχειρήσεων από το 2004, και ότι ήταν υπεύθυνος για αντιαρματικά πυρά σε ένα ισραηλινό φυλάκιο το 2019 και μια «τρομοκρατική επίθεση» στο Megiddo Junction το 2023.

Καταζητούμενος από την Ουάσινγκτον

Ο αξιωματούχος της Χεζμπολάχ Ιμπραήλ Ακίλ ήταν καταζητούμενος από τις ΗΠΑ. Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει επιβάλει κυρώσεις στον Ακίλ για τον φερόμενο ρόλο του στη διεξαγωγή της βομβιστικής επίθεσης στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό το 1983 ενώ τον κατηγόρησε ότι σκηνοθέτησε τη σύλληψη Αμερικανών και Γερμανών ομήρων στον Λίβανο κατά τη δεκαετία του 1980. Παράλληλα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρόσφερε χρηματική αμοιβή 7 εκατομμυρίων δολαρίων για τον Ακίλ.

Σύμφωνα με το CNNi οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τον Ακίλ για συμμετοχή στο χτύπημα της πρεσβείας του 1983, που σκότωσε 63 άτομα, καθώς και στον βομβαρδισμό της Χεζμπολάχ στους στρατώνες των Πεζοναυτών της Βηρυτού από τον οποίο σκοτώθηκαν 241 Αμερικανοί υπάλληλοι.

Το Rewards for Justice, μια υπηρεσία του State Department που προσφέρει αμοιβή για πληροφορίες σχετικά με τρομοκράτες, σημειώνει ότι ο Ακίλ υπηρετεί στο Συμβούλιο Τζιχάντ, το ανώτατο στρατιωτικό όργανο της Χεζμπολάχ.

Στη δεκαετία του 1980, ήταν μέλος της Ισλαμικής Τζιχάντ, της μαχητικής ομάδας που ανέλαβε τις δύο επιθέσεις του 1983.

ΗΠΑ: «Καμία εμπλοκή στις επιθέσεις του Λιβάνου»

«Οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται στις επιθέσεις του IDF στον Λίβανο», δήλωσε με σαφήνεια ο σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου μίλησε σε δημοσιογράφους την Παρασκευή, λίγη ώρα μετά το ισραηλινό κτύπημα, κατά το οποίο σκοτώθηκε ο διοικητής της Δύναμης Ραντβάν της Χεζμπολάχ, Ιμπραχίμ Ακίλ. «Δεν υπήρξε καμία ανάμειξη των ΗΠΑ», τόνισε ο Κίρμπι, προσθέτοντας ότι «…πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος και χώρος για να λειτουργήσει η διπλωματία».

BBC: Τι σημαίνει η νέα ταπείνωση της Χεζμπολάχ

Από την πλευρά του, το BBC σε μία ακόμη ανάλυση των εξελίξεων, αναφέρει πως οι κινήσεις του Ισραήλ στο Λίβανο, αποδεικνύουν πως ο IDF διαθέτει ακριβή πληροφόρηση για την Χεζμπολάχ.

Μάλιστα, το βρετανικό μέσο υπενθυμίζει πως τον Ιούλιο, σε μια άλλη αεροπορική επιδρομή στην Νταχιέ, το προπύργιο της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό, σκοτώθηκε ο Φουάντ Σουκρ, δεξί χέρι του ηγέτη της οργάνωσης Χασάν Νασράλα και υπεύθυνο για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της οργάνωσης του Λιβάνου.

«Η σημερινή επίθεση αποτελεί άλλη μια ταπεινωτική ήττα για τη Χεζμπολάχ», γράφει το BBC, λίγες ημέρες μετά τις εκρήξεις σε βομβητές και ασύρματους, προκαλώντας χάος και πανικό σε ολόκληρο τον Λίβανο.

Το BBC σε άλλη ανάλυσή του επισημαίνει ότι οι δεκάδες ρουκέτες που έπεσαν στο βόρειο Ισραήλ, αποτελεί μια ακόμη συνοριακή σύγκρουση που επιβεβαιώνει ότι οδεύουμε ολοταχώς για ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ Ισραήλ, Παλαιστίνης, Λιβάνου και Ιράν.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-21 07:17:58

Back to top button