Κόσμος

Μέγα σκάνδαλο στο Harrods: Για πολλαπλούς βιασμούς κατηγορείται, μετά θάνατον, ο Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ

Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ, το διάσημο πρώην αφεντικό των Harrods και παρ’ όλιγον πεθερός της πριγκίπισσας Νταϊάνα (ήταν πατέρας του Ντόντι) πέθανε πέρυσι τον Αύγουστο σε ηλικία 94 ετών, μία ημέρα πριν από την 26η επέτειο θανάτου του γιου του και της Νταϊάνα στο φρικτό τροχαίο του Παρισιού.

Εναν χρόνο μετά βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, πολλαπλές σε βάρος του καταγγελίες για βιασμούς και άλλα σεξουαλικά αδικήματα, κυρίως από γυναίκες που εργάζονταν στα γνωστά βρετανικά πολυκαταστήματα την εποχή του.

Οπως μεταδίδει το BBC, πέντε γυναίκες έχουν καταγγείλει τον βιασμό τους από τον Αλ Φαγιέντ, ενώ συνολικά είναι πάνω από είκοσι εκείνες που ανέφεραν ότι είχαν δεχτεί σεξουαλικές επιθέσεις από τον ίδιο.

Με το ντοκιμαντέρ και το podcast «Al-Fayed: Predator at Harrods» το βρετανικό δίκτυο ξετυλίγει ένα κουβάρι συγκλονιστικών καταγγελιών, από γυναίκες που χαρακτηρίζουν τον πρώην εργοδότη τους ως «σεξουαλικό αρπακτικό». Το BBC αναφέρει μάλιστα ότι το Harrods όχι μόνο δεν παρενέβη, αλλά βοήθησε στη συγκάλυψη των όσων καταγγέλλονταν.

Τα περιστατικά έλαβαν χώρα στο Λονδίνο, το Παρίσι, το Σεν Τροπέ και το Αμπου Ντάμπι.

Μια από τις γυναίκες αναφέρει ότι BBC ότι ο Αλ Φαγιέντ τη βίασε στο διαμέρισμά του στο Park Lane, ενώ μια άλλη υποστηρίζει ότι τη βίασε όταν ήταν έφηβη.

Η «Σοφία» –που υπήρξε προσωπική βοηθός του από το 1988 ως το 1991– τον χαρακτηρίζει «άθλιο», αναφέροντας ότι της είχε επιτεθεί σεξουαλικά πολλές φορές.

Παλιοί εργαζόμενοι στο πολυκατάστημα θυμούνται τον Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ να τριγυρνά συχνά-πυκνά στους ορόφους, να «βολιδοσκοπεί» τις νεαρές υπαλλήλους και να επιλέγει στη συνέχεια ποιες από αυτές θα έπαιρναν «προαγωγή» στον όροφο όπου βρισκόταν το γραφείο του…

Η «Ρέιτσελ» (όλες οι γυναίκες μιλούν στο BBC με ψευδώνυμα, για ευνόητους λόγους) εργάστηκε στο Harrods τη δεκαετία του 1990. Ενα βράδυ μετά τη δουλειά, λέει, της ζητήθηκε να πάει στο πολυτελές διαμέρισμά του Αλ Φαγιέντ, όπου ο ίδιος τη βίασε.

Το BBC μίλησε με δεκατρείς γυναίκες που αναφέρουν ότι ο Αλ Φαγιέντ τούς επιτέθηκε σεξουαλικά στο ίδιο διαμέρισμα. Τέσσερις από αυτές, συμπεριλαμβανομένης της Ρέιτσελ, υποστηρίζουν ότι βιάστηκαν.

Οκτώ άλλες γυναίκες είπαν επίσης ότι δέχθηκαν σεξουαλική επίθεση από τον Φαγιέντ σε διαμερίσματά του στο Παρίσι. Πέντε γυναίκες περιέγραψαν τις επιθέσεις ως απόπειρα βιασμού.

Το BBC αποκαλύπτει και μαρτυρίες γυναικών που υποχρεώνονταν να κάνουν εξετάσεις σεξουαλικής υγείας, πριν προσληφθούν στο Harrods, ενώ παλιοί προϊστάμενοι του καταστήματος αναφέρουν ότι οι νοσηρές διαθέσεις του αφεντικού ήταν κοινό μυστικό στο πολυκατάστημα…

Περιγράφεται ακόμη ένα κλίμα φόβου και τρομοκρατίας, που είχε ως αποτέλεσμα οι γυναίκες να φοβούνται να μιλήσουν για όσα βίωναν. Πρώην εργαζόμενοι αναφέρουν ακόμη και παρακολουθήσεις μέσω τηλεφώνου αλλά και συστημάτων βιντεοσκόπησης που είχαν εγκατασταθεί σε όλο το κατάστημα.

Σύμφωνα με το BBC, στο παρελθόν υπήρξαν αρκετές προσπάθειες να αποκαλυφθεί ο Αλ Φαγιέντ πριν από το θάνατό του. Κυριότερη ήταν αυτή του Vanity Fair το 1995 – με ένα άρθρο που ισχυριζόταν ρατσισμό, παρακολούθηση του προσωπικού και ανάρμοστη σεξουαλική  συμπεριφορά. Αυτό προκάλεσε αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση. Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ διαπραγματεύτηκε αργότερα και πέτυχε να «κουκουλωθούν» τα στοιχεία που είχε συγκεντρώσει το περιοδικό.

Υπήρξαν στη συνέχεια και μερικές άλλες δημόσιες καταγγελίες. Ομως αυτή είναι η πρώτη φορά που τόσο πολλές γυναίκες μιλούν ανοιχτά για τη σεξουαλική βία που είχαν δεχτεί από τον Αλ Φαγιέντ.

Η σημερινή διοίκηση του Harrods ανέφερε στο BBC ότι πλέον είναι ένας πολύ διαφορετικός οργανισμός από αυτόν που ανήκε και ελεγχόταν από τον Αλ Φαγιέντ μεταξύ 1985 και 2010, «ένας οργανισμός που επιδιώκει να θέσει την ευημερία των εργαζομένων μας στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων του».

Η επιχειρηματική σταδιοδρομία του Αλ Φαγιέντ ξεκίνησε στους δρόμους της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου, όπου πωλούσε αναψυκτικά στους περαστικούς. Ο γάμος του με την αδελφή ενός εκατομμυριούχου σαουδάραβα εμπόρου όπλων τον βοήθησε να κάνει ένα νέο ξεκίνημα και να χτίσει μια αυτοκρατορία. Μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1974 και ήταν ήδη γνωστό δημόσιο πρόσωπο όταν ανέλαβε τα Harrods το 1985.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-19 12:37:19

Back to top button