Αθλητικά

Λαμίν Γιαμάλ: 18 μήνες γεμάτοι «θαύματα»

Στην πρεμιέρα της στο Τσάμπιονς Λιγκ 2024-2025 η Μπαρτσελόνα ηττήθηκε (2-1) από τη Μονακό (η αποβολή του Ερικ Γκαρσία μόλις στο 10ο λεπτό την υποχρέωσε να αγωνιστεί με 10 παίκτες), όμως η παρηγοριά της έχει ονοματεπώνυμο: Λαμίν Γιαμάλ. Οσο περνάει ο καιρός, τόσο λιγότερο… ιερόσυλη ακούγεται η άποψη ότι στο πρόσωπο του 17χρονου επιθετικού τους οι Καταλανοί βρήκαν τον διάδοχο του Λιονέλ Μέσι.

Ο Γιαμάλ πέτυχε ένα γκολ που έκανε ακόμη και τους οπαδούς των Μονεγάσκων να πεταχτούν όρθιοι στις εξέδρες. Με τη χαρακτηριστική του, πλέον, κίνηση, την οποία όλοι γνωρίζουν αλλά δεν μπορούν να σταματήσουν, έφερε την μπάλα στο «καλό» του πόδι, το αριστερό, και με ένα σουτ – βολίδα από το όριο της μεγάλης περιοχής του Κον, την έστειλε στα δίχτυα του. Ο θρύλος του ΝΒΑ, Μάικλ Τζόρνταν, που παρακολουθούσε το παιχνίδι από την κερκίδα των VIP στο «Λουί II», δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του.

Με αυτό το γκολ έγινε ο δεύτερος νεαρότερος σκόρερ στο Τσάμπιονς Λιγκ: 17 ετών και 68 ημερών. Οταν ο συμπαίκτης του, Ανσού Φάτι, είχε χριστεί σκόρερ στο τουρνουά, ήταν 28 μέρες μικρότερος. Αλλά το πραγματικά σπουδαίο κατόρθωμα του Γιαμάλ είναι ότι, ανήλικος ακόμη, κατέγραψε την 11η συμμετοχή του στη διοργάνωση. Ούτε ο Τζουντ Μπέλιγχαμ δεν το είχε καταφέρει τόσο μικρός. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Μέσι, οι οποίοι μοιράστηκαν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στην κορυφαία ποδοσφαιρική σκηνή επί δυο δεκαετίες, ούτε κατά διάνοια.

Το παραδέχτηκε -προς τιμήν του- και ο ίδιος ο Ρονάλντο: «Εγώ και ο Μέσι δεν τα κάναμε αυτά όταν ήμασταν 17 ετών. Βλέπω πολύ ταλέντο και μεγάλη ποιότητα στον Λαμίν Γιαμάλ. Οι επιλογές του είναι εξαιρετικές. Πιστεύω ότι έχει μεγάλες δυνατότητες. Σίγουρα θα είναι ένας από τους καλύτερους αυτής της γενιάς».

Ισως, ο καλύτερος. Δεν είναι, απλώς, ένα «παιδί – θαύμα» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, από αυτά που τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται όλο και πιο συχνά. Στα 17 του κάνει πράγματα που οι περισσότεροι από τους σημερινούς ή τους παλαιότερους σούπερ-σταρ δεν έκαναν ούτε στο peak της καριέρας τους. Με μια ωριμότητα και μια συνέπεια που, συνήθως, απουσιάζει από τα «wonderkids».

Από τη μέρα που πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στη La Liga, τον Απρίλιο του 2023 σε ηλικία 15 ετών και 9 μηνών, θαρρείς πως έχουν περάσει χρόνια. Μέσα σε 18 μήνες, έγινε αναντικατάστατος στην Μπαρτσελόνα, έπαιξε στο Τσάμπιονς Λιγκ, σκόραρε για την Ισπανία, συμμετείχε σε Euro, πέτυχε γκολ σε Euro και, στο τέλος, το κατέκτησε ως ο νεαρότερος φιναλίστ του (την επομένη των 17ων γενεθλίων του). Χάρη στις εκθαμβωτικές εμφανίσεις του, ψηφίστηκε ως ο καλύτερος νέος παίκτης του τουρνουά.

Πριν από δυο εβδομάδες κατέκτησε ακόμη ένα ρεκόρ: έγινε ο νεότερος υποψήφιος για τη «Χρυσή Μπάλα» στα χρονικά του θεσμού (17 ετών και 53 ημερών), προσπερνώντας στη σχετική λίστα τον Κιλιάν Εμπαμπέ (18 ετών και 293 ημερών), ο οποίος τότε, το 2017, είχε… τρελάνει κόσμο στο Τσάμπιονς Λιγκ με τη φανέλα της Μονακό.

Είναι υποψήφιος και για το «Κοπά Τρόφι», το βραβείο για ποδοσφαιριστές κάτω των 21, το οποίο θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα καταλήξει στα χέρια του. Την περασμένη σεζόν έπαιξε με την Μπαρτσελόνα 50 ματς σε όλες τις διοργανώσεις, παρουσιάζοντας εξαιρετικές επιδόσεις σε ό,τι μετράει η στατιστική στο ποδόσφαιρο: πάσες – κλειδιά, επιθετικές ενέργειες, κερδισμένες μονομαχίες, σπριντ, πατήματα στην περιοχή… Πολλά, δεν τα πιάνει το μάτι. Οπως, για παράδειγμα, το πώς πιέζει τις αντίπαλες άμυνες και τις υποχρεώνει σε λάθη. Αν και ακούει διαρκώς ότι είναι «ο παίκτης που βγαίνει κάθε 20 ή 30 χρόνια», ο Γιαμάλ παραμένει υπέροχα ομαδικός.

Εφέτος το έπιασε από εκεί που το άφησε πέρυσι. Σε έξι αγώνες έχει πετύχει τέσσερα γκολ και έχει μοιράσει τέσσερις ασίστ. Μέχρι στιγμής, στα top πρωταθλήματα της Ευρώπης μόνο δυο παίκτες έχουν μεγαλύτερη συνεισφορά στα γκολ της ομάδας τους: ο Χάρι Κέιν (11) και ο Ερλινγκ Χάαλαντ (9).

Είναι παιδί ακόμη, όμως με τις εμφανίσεις του ο Γιαμάλ δηλώνει διαρκώς ότι είναι ο σούπερ-σταρ της γενιάς του. Η Μπαρτσελόνα, που δεν θέλει με τίποτα να χάσει αυτό το διαμάντι, ετοιμάζει το νέο του συμβόλαιο, με αυξημένες αποδοχές, το οποίο θα τον κρατήσει κοντά της έως το 2030, σύμφωνα με τη Marca. Θα το υπογράψει αμέσως μόλις ενηλικιωθεί, τον προσεχή Ιούλιο.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-20 15:46:46

Back to top button