Αθλητικά

Λαμίν Γιαμάλ, ο μαθητής που έπαιξε σε Euro

Το ποδόσφαιρο ζει την εποχή του «αν είσαι αρκετά καλός, είσαι και αρκετά μεγάλος για να παίξεις». Ο Λαμίν Γιαμάλ, που είναι πολύ καλός –τόσο, ώστε κάποιοι… ιερόσυλοι να τον συγκρίνουν με τον Μέσι–, το Σάββατο στο Βερολίνο επιλέχθηκε από τον προπονητή του Λουίς ντε λα Φουέντε για την αρχική ενδεκάδα της Ισπανίας στον αγώνα της εναντίον της Κροατίας (3-0).

Σε ηλικία 16 ετών και 338 ημερών έγινε, έτσι, ο νεαρότερος παίκτης που αγωνίστηκε σε τελική φάση Euro. Κατέρριψε το ρεκόρ του Κάσπερ Κοζλόφσκι, ο οποίος στο Euro 2020 (το 2021) ήταν 17 ετών και 246 ημερών όταν έπαιξε –ως αλλαγή– στην αναμέτρηση της Πολωνίας με την Ισπανία.

Εκείνο το καλοκαίρι, πριν από τρία χρόνια, ο Γιαμάλ παρακολουθούσε τα παιχνίδια της εθνικής Ισπανίας στη γιγαντοοθόνη ενός εμπορικού κέντρου της Βαρκελώνης. Ηταν 13 ετών. Ούτε που το φανταζόταν ότι στην αμέσως επόμενη διοργάνωση θα ήταν ο ίδιος ένας από τους πρωταγωνιστές. Συμπαίκτης του Χεσούς Νάβας, ο οποίος είναι κατά 22 χρόνια μεγαλύτερός του και θα μπορούσε να είναι πατέρας του. Σε ένα τουρνουά στο οποίο αγωνίζονται, ο 41χρονος Πέπε και ο 39χρονος Ρονάλντο. Και αντίπαλος του Λούκα Μόντριτς, που έπαιζε ήδη στην εθνική ανδρών της Κροατίας όταν ο Γιαμάλ γεννιόταν.

Είναι μαθητής ακόμη. Ταξίδεψε στη Γερμανία κουβαλώντας στις αποσκευές του τα βιβλία του για να μελετά στον ελεύθερο χρόνο του. Παρακολουθεί και κάποια μαθήματα του σχολείου του online. «Ελπίζω, οι καθηγητές μου να είναι λίγο πιο χαλαροί μαζί μου το επόμενο διάστημα» δήλωσε όταν έφτασε στη χώρα του εφετινού Euro για να ζήσει τον μύθο του. Οι συμμαθητές του, πάντως, είναι ενθουσιασμένοι που ένα παιδί από την τάξη τους βρίσκεται ανάμεσα στους κορυφαίους ισπανούς ποδοσφαιριστές. Τον κατευόδωσαν με μια ευχετήρια κάρτα που είχαν υπογράψει όλοι.

Αυτό το ρεκόρ, το οποίο πέτυχε στην όγδοη εμφάνισή του με την εθνική Ισπανίας, τη μέρα των γενεθλίων του πατέρα του, Μουνίρ, δεν ήταν το πρώτο του. Ο Γιαμάλ είναι ο νεότερος που αγωνίστηκε με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα στη La Liga (πέρυσι, σε ηλικία μόλις 15 ετών και εννέα μηνών), ο νεότερος που εμφανίστηκε με τους «μπλαουγκράνα» στο Τσάμπιονς Λιγκ (στις αρχές της σεζόν 2023-2024), ο νεότερος που έπαιξε και σκόραρε για την Ισπανία (16 ετών και 57 ημερών). Μέσα σε λίγους μήνες ο άγνωστος τινέιτζερ έγινε διάσημος: ένας διεθνής σταρ των γηπέδων.

Ο Λαμίν Γιαμάλ Νασραουΐ Εμπανά, όπως είναι το πλήρες όνομά του, εκκίνησε από δύσκολη αφετηρία. Ο πατέρας του, από το Μαρόκο, και η μητέρα του, από την Ισημερινή Γουινέα, δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να του εξασφαλίσουν πρόσβαση στο δημοτικό στάδιο της Ροκαφόντα, της παραθαλάσσιας συνοικίας της Βαρκελώνης όπου γεννήθηκε.

Τα πρώτα του βήματα στο ποδόσφαιρο τα έκανε στο διπλανό γήπεδο με το τσιμεντένιο τερέν, που εξυπηρετούσε παιδιά τα οποία δεν μπορούσαν να πληρώσουν για την εγγραφή τους στους τοπικούς συλλόγους. Αλλά ο χρυσός λάμπει ακόμη και στη λάσπη. Η Μπαρτσελόνα έμαθε για το ταλέντο του, τον παρακολούθησε και το 2014 τον πήρε στη «Μασία». Ηταν επτά ετών.

Στον επόμενο αγώνα της η Ισπανία θα αντιμετωπίσει την Ιταλία στο Γκελζενκίρχεν. Ο Γιαμάλ μπορεί να γίνει ο πρώτος ανήλικος σκόρερ στην ιστορία του Euro. Μέχρι στιγμής, ο νεαρότερος που έχει πετύχει γκολ στη διοργάνωση είναι ο Τζουντ Μπέλιγχαμ, τέσσερις μέρες αφότου έκλεισε τα 18.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-06-16 15:02:49

Back to top button