Λέκκας: Δεν έχει ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αμοργού – πιθανός ένας σεισμός 6 Ρίχτερ
Με δύο νέους σεισμούς 4 και 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, μέσα σε διάστημα πέντε λεπτών, ξύπνησαν Σαντορίνη και Αμοργός την Τετάρτη, και ενώ όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι η κατάσταση αυτή της σεισμικής υπερδιέγερσης θα κρατήσει για αρκέτες ακόμη εβδομάδες.
Ο πρώτος σεισμός των 4 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 04:16 με επίκεντρο 18 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 10,8 χλμ. Ακολούθησαν δεκάδες μικρότερης έντασης στην ίδια περιοχή.
Η αλλαγή του καιρού και η ενίχυση των βοριάδων έκοψαν για λίγο το κύμα φυγής από τη Σαντορίνη, όπου ήδη όμως εκφράζονται φόβοι για διαρρήξεις μετά την αποχώρηση 11 και πλέον χιλιάδων κατοίκων. Οτι δηλαδή κάποιοι εν μέσω πανικού, μπορεί να σπεύσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να αρχίσουν να ανοίγουν σπίτια. Ηδη πάντως έχουν ληφθεί μέτρα με εντατικές περιπολίες και μπλόκα της Αστυνομίας στους άδειους πια δρόμους της Σαντορίνης.
Στη μία μετά το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη νέα σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του ίδιου του Πρωθυπουργού. Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου, σε μία προσπάθεια να υπάρχει μία γραμμή επίσημης ενημέρωσης των πολιτών για την εξέλιξη του φαινομένου (κατά τα πρότυπα άλλων χωρών σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όπως πχ της Ιαπωνίας) στη σκιά των διαφορετικών -συχνά αλληλοσυγκρουόμενων- απόψεων που εκφράζουν τις τελευταίες ημέρες οι επιστήμονες.
Θα έχει προηγηθεί τηλεδιάσκεψη του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια προκειμένου να εκτιμηθούν τα νέα δεδομένα των τελευταίων ωρών, αλλά και για τις ενέργειες των φορέων σε Σαντορίνη και Αμοργό.
«Να αποφύγουμε τον εφησυχασμό αλλά και την υπέρμετρη κινδυνολογία»
«Εμείς αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε -δήλωσε στο ΕΡΤΝews ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης- είναι βασιζόμενοι στις εισηγήσεις των ειδικών, στα μοντέλα τα οποία οι ίδιοι εκτελούν, να κάνουμε την καλύτερη δυνατή προετοιμασία, την πιο έγκαιρη προετοιμασία, ούτως ώστε να ενημερώνονται οι κάτοικοι των περιοχών εν προκειμένω της Σαντορίνης και των περιοχών που πρέπει να ενημερωθούν και σε περιπτώσεις που χρειαστεί να γίνουν κάποιες ενέργειες, αυτές να είναι κατάλληλα προετοιμασμένες. Αυτό το δείχνει ο κρατικός μηχανισμός αυτές τις ημέρες».
«Το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας προσπαθεί να να είναι έτοιμο με τον μεγαλύτερο δυνατό τρόπο σε όλα τα ενδεχόμενα. Θέλουμε να αποφύγουμε και τον εφησυχασμό αλλά και την υπέρμετρη κινδυνολογία. Γι’ αυτό και γίνεται η σύσκεψη, για να μπουν κάποια πράγματα σε μια σειρά, με βάση τις εκτιμήσεις και τις εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι θα αναλύσουν όλα τα ενδεχόμενα», πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης επιβεβαιώνοντας ότι στη σύσκεψη θα είναι παρών και ο Πρωθυπουργός, «ούτως ώστε και εκείνος να ακούσει και να δει όλες τις προετοιμασίες και να βεβαιωθεί ότι το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας συνεχίζει σε αυτή την υπεύθυνη λογική της ενημέρωσης και της καθημερινής επαγρύπνησης».
«Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία -τόνισε ο εκπρόσοπως- είναι να υπάρχουν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας τα οποία να φτάσουν σε κάθε κάτοικο της περιοχής, ούτως ώστε να ξέρει ποιες διαδρομές να αποφεύγει, πώς να κινείται αυτές τις μέρες, τι να προσέξει, ποιες περιοχές είναι πιο επικίνδυνες και σε περίπτωση που συμβεί κάτι να υπάρχουν σε ετοιμότητα όλα τα μοντέλα που πρέπει να εφαρμοστούν για κάθε επιμέρους περίπτωση. Θα αναλυθούν αυτά από τους ειδικούς και θα παρουσιαστούν και στην κοινωνία».
Το ευνοϊκό και το ακραίο σενάριο
Σε δηλώσεις του στο EPTnews, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, υπογράμμισε πως είναι πλέον «υπαρκτό το σενάριο για σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ», εκτιμώντας πάντως ότι προσώρας το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού, που είχε δώσει τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ το 1956, δεν έχει ενεργοποιηθεί.
«Αυτό το ρήγμα χρειάζεται χιλιάδες χρόνια για να ξαναγεμίσει ενέργεια. Εχουν περάσει μόλις 70 χρόνια από τον προηγούμενο σεισμό, συνεπώς αποκλείεται να ενεργοποιηθεί», ανέφερε ο καθηγητής στην εκπομπή «Συνδέσεις». «Υπάρχουν δεκάδες ρήγματα μεταξύ της Αμοργού και της Σαντορίνης και σταδιακά ενεργοποιούνται το ένα ρήγμα μετά το άλλο»
«Η αρχική εκτίμηση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου ήταν ότι η σεισμική δραστηριότητα (σ.σ. στις Κυκλάδες) θα είναι ιδιαίτερα έντονη, και αυτό εξακολουθεί να ισχύει, παρά τις διακυμάνσεις που παρουσιάζει. Συνολικά, η δραστηριότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Βλέπουμε μια σμηνοσειρά, δηλαδή σειρά σεισμών με μεγέθη έως 5 Ρίχτερ, που μπορεί να διαρκέσει μέρες ή εβδομάδες», δήλωσε ο κ. Λέκκας, σύμφωνα με τον οποίο υπάρχουν δύο βασικά σενάρια για την εξέλιξη της δραστηριότητας:
Το ευνοϊκό σενάριο, κατά το οποίο η σεισμική δραστηριότητα θα κορυφωθεί με έναν σεισμό της τάξεως των 5,5 Ρίχτερ, χωρίς σοβαρές ζημιές. «Σε αυτή την περίπτωση, η κατάσταση θα αποκλιμακωθεί σταδιακά», σημείωσε ο κ. Λέκκας.
Και το ακραίο σενάριο, που προβλέπει σεισμό 6 – 6,2 Ρίχτερ. «Αν συμβεί αυτό, σίγουρα θα έχουμε κάποιες επιπτώσεις, γι’ αυτό έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα επιχειρησιακά μέτρα», τόνισε.
Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ διαβεβαίωσε ότι η πολιτεία βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. «Λειτουργούμε με βάση το ακραίο σενάριο, το οποίο έχει μικρή πιθανότητα να εκδηλωθεί. Ωστόσο, για πρώτη φορά είμαστε προετοιμασμένοι σε κάθε επίπεδο, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε εγρήγορση».
Όσον αφορά το ενδεχόμενο πλήρους αποκλιμάκωσης, ο κ. Λέκκας παρατήρησε χαρακτηρισιτικά κπως δεν υπάρχει «σημείο μηδέν». «Η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να συνεχιστεί για μέρες ή και εβδομάδες. Στο Αρκαλοχώρι, για παράδειγμα, η διαδικασία αποφόρτισης κράτησε πάνω από ένα χρόνο», σημείωσε.
Ερωτηθείς για το αν υπήρξαν φαινόμενα αισχροκέρδειας σε ακτοπλοϊκά ή αεροπορικά εισιτήρια το τελευταίο 4ήμερο Σαντορίνη, ο κ. Μαρινάκης χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονος ότι μπήκαν επιπλέον δρομολόγια για να πέσουν οι τιμές.
«Δεν είναι δυνατόν να πληρώνουν άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να φύγουν άρον άρον από ένα μέρος γιατί φοβούνται να πληρώνουν τα ποσά που ακούσαμε σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις. Εχουν καθήκον οι αεροπορικές εταιρείες να βλέπουν τις ειδικές περιστάσεις. Μπήκαν έξτρα δρομολόγια και άμεσα μόλις μπήκαν αυτά τα έξτρα δρομολόγια, οι τιμές έπεσαν σε λογικά επίπεδα».
Τέλος, στα μέτρα πρόληψης που λαμβάνουν οι Αρχές, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση ο περιφερειάρχης Νοτιοανατολικού Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος:
«Ολο το προηγούμενο διάστημα είμαστε σε μια φάση οργάνωσης της διοίκησης συνολικά, παίρνοντας προπαρασκευαστικές προπαρασκευαστικά μέτρα και προληπτικά μέτρα» και «σε επίπεδο πρόληψης σήμερα η δημόσια διοίκηση κινείται σε εξαιρετικά καλό επίπεδο και προετοιμάζεται και παίρνει προληπτικά μέτρα και ενημερώνει τους πολίτες», ανέφερε ο περιφερειάρχης.
Οπως είπε, ένα από τα θέματα που απασχολεί την Αυτοδιοίκηση είναι η κάλυψη της ηλεκτροδότησης σε περίπτωση που έχουμε τυχόν προβλήματα στη Σαντορίνη
«Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ήδη στείλει μεγάλο αριθμό προσωπικού στο νησί και πολύ εξοπλισμό και θέλω να δούμε ποιες ακριβώς είναι μαζί με τον κύριο Δήμαρχο, ποιες ακριβώς είναι και ποιες ακριβώς είναι οι υποδομές που πρώτες θα στηριχθούν σε περίπτωση που το νησί υποστεί ένα μπλακ άουτ»,επισήμανε ο κ. Χατζημάρκος.
. . .
Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-05 10:03:00