Ελλάδα

Λέκκας: Γιατί θα ήθελα έναν σεισμό 5,2 Ρίχτερ στη Σαντορίνη

Για την εξέλιξη της σεισμικής ακολοθίας στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού μίλησε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Μega, o πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Πρσοτασίας,  καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμης Λέκκας, επιβεβαιώνοντας ότι το επίκεντρο μετατοπίζεται βορειανατολικά της Θήρας, προς την Αμοργό και εξηγώντας γιατί αυτό θεωρείται καλό.

Το σενάριο για έναν σεισμό στη Σαντορίνη άνω των 6 Ρίχτερ έχει μικρές πιθανότητες, εκτίμησε ο κ. Λέκκας και ταυτόχρονα εξήγησε γιατί θα ήταν «ευπρόσδεκτος» ένα σεισμός της τάξης των 5,2-5,3 Ρίχτερ στην περιοχή.

«Μας έχει καλέσει για διυπουργική σύσκεψη ο κ. Κικίλιας, να ενημερώσουμε τους υπουργούς για την κατάσταση και μετά θα επιστρέφω στη Σαντορίνη. Σήμερα το πρωί στις 4.40 είχαμε έναν σεισμό της τάξης των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το βραδύ ήταν σχετικά ήρεμο αλλά στην συνέχεια είχαμε μια ανοδική έξαρση. Εκτιμούμε ότι η έξαρση αυτή θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες. Με αυτούς τους σεισμούς εκτονώνεται αργά και σταδιακά. Θα ήθελα έναν σεισμό 5,2-5,3 ρίχτερ για να εκτονωθούν πιο γρήγορα οι δυνάμεις. Με έναν σεισμό της τάξης των 5,5 ρίχτερ εκτιμούμε ότι δεν θα υπάρχει καμία επίπτωση στο νησί», ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

«Το σενάριο των 6 Ρίχτερ και πάνω συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες. Οι κάτοικοι στην Σαντορίνη πρέπει να νιώθουν ασφαλείς. Δεν πρέπει να υπάρχει αυτός ο πανικός για φυγή που υπάρχει», επανέλαβε, αν και όπως είπε, έχει διαπιστώσει ότι φεύγουν κυρίως αλλοδαποί που εργάζονται στη Σαντορίνη.


«Αυτοί οι σεισμοί γίνονται σε βάθος 15 χιλιομέτρων. Είναι σημαντικό για εμάς το βάθος που εκδηλώνεται ένας σεισμός.Εχει σημασία γιατί προσδιορίζουμε το σεισιμικό ρήγμα και αυτό είναι σημαντικό γιατί εκεί έχουμε ένα σύμπλεγμα ρηγμάτων και ο ακριβής υπολογισμός του ρήγματος, μας κάνει να είναι πιο εύκολη η ερμηνεία», τόνισε ο κ. Λέκκας και ακολούθως επιβεβαίωσε ότι το επίκεντρο της σεισμικής ακολουθίας μετατοπίζεται βορειανατολικά της Σαντορίνης, προς Αμοργό.


«Αυτό -εξήγησε-  σημάνει ότι απομακρύνεται από την Σαντορίνη και αυτό είναι καλό αλλά πηγαίνει προς την Αμοργό. Η Αμοργός δεν έχει τόση μεγάλη τρωτότητα όσο έχει η Σαντορίνη. Τα αποτελέσματα ενός σεισμού θα είναι πιο μικρά στην Αμοργό από την Σαντορίνη. Καμία σχέση με το ηφαίστειο δεν έχει όλο αυτό. Όχι ότι δεν υπάρχει ηφαιστειακή δραστηριότητα, υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Για να επαναληφθεί, όμως,  η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης έχουμε υπολογίσει ότι χρειάζονται περίπου 17.000 χρόνια. το ηφαίστειο εκρήγνυται τα τελευταία 200.000 χρόνια κάθε 20.000 χρόνια. μικρότερες δραστηριοποιήσεις υπήρχαν αλλά είναι πολύ αργές».

«Περιμένουμε 5,5 έως το πολύ 6 Ρίχτερ»

«Το μέγιστο που περιμένουμε είναι 5,5 έως το πολύ 6 Ρίχτερ», δήλωσε από την πλευρά του στο ίδιο κανάλι ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας, Δημήτρης Παπανικολάου,


«Ευτυχώς -σημείωσε ο καθηγητής- κάτι έχει αλλάξει τις τελευταίες δεκαετίες μέσα στην όλη διαχείριση των σεισμών. Είμαι περήφανος που έχω μαθητές την κ. Νομικού, τον κ. Λέκκα, και πολλούς άλλους που έχουν μια εντελώς άλλη αντίληψη και ξεφύγαμε από την δεκαετία του ’80, που οι επιστήμονες ήταν περισσότερο γνωστοί για τις κόντρες τους. το κλειδί είναι ότι έχουμε στοιχεία πάνω στα οποία βγάζουμε τις απόψεις μας. Μέχρι πριν από 15 χρόνια τα στοιχεία ήταν στατιστικής φύσης. Κοιτάζαμε τι ξέραμε για τους σεισμούς και προσπαθούσαμε να βγάλουμε συμπεράσματα.

»Το μεγαλύτερο ατού τώρα είναι ότι έχουμε χαρτογραφήσει το ηφαίστειο Κολούμπο. Στη συνέχεια ξέρουμε για την ηφαιστειακή δραστηριότητα, έχουμε 12 ηφαιστειακούς κρατήρες ΒΑ του Κολούμπο ακριβώς σε αυτή την περιοχή των κρατήρων του Κολούμπο είναι που νότια μέχρι την νήσο Ανυδρο γίνεται όλη αυτή η δραστηριότητα»

»Εχουμε χαρτογραφήσει όλα τα ρήγματα. Κάναμε πέρσι τις γεωτρήσεις, ξέρουμε την ιστορία του κάθε ρήγματος, ξέρουμε ότι το Κολούμπο έχει δώσει 6 μεγάλες εκρήξεις σαν αυτή του 1650. Από αυτά προκύπτει η ενημέρωση των στοιχείων».

Γι’ αυτό, τόνισε, «δεν μπορεί κανείς να ξεφύγει μετά από αυτά τα στοιχεία και να πει ό,τι θέλει».

«Μας απασχολεί -είπε- η ρηξιγενής ζώνη από την Ανυδρο μέχρι ανατολικά της Σαντορίνης. Οι μελέτες που κάνουμε συνάδουν στο ότι μπορεί ο σεισμός να φτάσει τα 6 Ρίχτερ. Το μέγιστο που περιμένουμε είναι το 5,5 έως το πολύ 6 Ρίχτερ. Έχουμε την ρηξιγενή ζώνη αλλά δεν θα σπάσει όλο το ρήγμα. Δεν ξέρουμε μέχρι πόσο θα κρατήσει. Μόλις ξεφύγαμε και πήγαμε σε πιο αισθητούς σεισμούς, που είναι οι κλασικοί τεκτονικοί σεισμοί μεσαίου μεγέθους αλλά από το 4,1 φτάσαμε στο 4,9. Αυτο μας δείχνει ότι η καμπύλη εκτόνωσης είναι αρκετά γρήγορη και το πιθανότερο ειναι τις επόμ,ενες μέρες να δούμε την κορύφωση του φαινομένου με τον μεγαλύτερο σεισμό – τον κύριο – ή την σταθεροποίηση σε ένα συγκεκριμένο μέγεθος και την εκτόνωση».

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-04 10:09:00

Back to top button