Auto

Λάδι κινητήρα: Είσαι σίγουρος πως ξέρεις να το ελέγξεις;

Ο έλεγχος της στάθμης λαδιού του κινητήρα σας και η συμπλήρωσή του, είναι μια απλή διαδικασία, αλλά και μια από τις πιο σημαντικές εργασίες συντήρησης του αυτοκινήτου σας.

Το λάδι είναι η ψυχή του κινητήρα και εργάζεται σκληρά για να τον διατηρεί σε καλή κατάσταση λειτουργίας, επομένως είναι εξαιρετικά σημαντικό το ίδιο το λιπαντικό να είναι σε καλή κατάσταση και να υπάρχει επαρκής ποσότητα στο δοχείο.

Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να αποδειχθεί ένα ολέθριο και ιδιαίτερα δαπανηρό λάθος, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή του μπλοκ του κινητήρα.



Σε τι χρησιμεύει το λάδι κινητήρα;

Το λάδι έχει πολλές διαφορετικές χρήσεις στον κινητήρα του αυτοκινήτου σας. Όχι μόνο χρησιμοποιείται ως λιπαντικό για τη μείωση της φθοράς σε κινούμενα μέρη, αλλά συλλέγει επίσης ακαθαρσίες, ρύπους και μικροσκοπικά μεταλλικά σωματίδια τα οποία στη συνέχεια αφαιρούνται από το φίλτρο λαδιού. Λειτουργεί επίσης ως ψυκτικό για μεταλλικά εξαρτήματα που δεν μπορούν να ψυχθούν από το ψυγείο.

Πότε πρέπει να ελέγξετε τη στάθμη λαδιού;

Είναι καλή ιδέα να ελέγχετε τακτικά τη στάθμη λαδιού του κινητήρα σας ή τουλάχιστον κάθε 3.000 χιλιόμετρα. Κανένας κινητήρας αυτοκινήτου δεν είναι ίδιος, επομένως, ενώ ένα αυτοκίνητο μπορεί να διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα χωρίς να χρειάζεται συμπλήρωση λαδιού, ένα άλλο μπορεί να χρειάζεται να εξετάζεται πιο συχνά.

Θα πρέπει επίσης να ελέγξετε τη στάθμη λαδιού σας προτού πάρετε το αυτοκίνητό σας για ένα μακρύ ταξίδι, καθώς οι κινητήρες με τη σωστή στάθμη λαδιού είναι γενικά πιο αποδοτικοί.



Πώς να ελέγξετε το λάδι

Πρώτα, παρκάρετε το αυτοκίνητό σας σε επίπεδο έδαφος και περιμένετε -για την ασφάλειά σας- να κρυώσει ο κινητήρας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς θα εξασφαλίσει ότι το λάδι θα έχει χρόνο να καθίσει στο κάρτερ του κινητήρα, ενώ παράλληλα θα δώσει μια πιο ακριβή ένδειξη.

Στη συνέχεια, ανοίξτε το καπό και βεβαιωθείτε ότι έχετε στη διάθεσή σας ένα ανοικτόχρωμο πανί. Εντοπίστε τη ράβδο στάθμης, που συνήθως έχει μια κίτρινη ή πορτοκαλί πλαστική λαβή.

Αφαιρέστε απαλά τη ράβδο στάθμης, προσέχοντας να μην ρίξετε λάδι πάνω από τον κινητήρα και άλλα εξαρτήματα, σκουπίστε την, τοποθετήστε την ξανά και στη συνέχεια τραβήξτε την ξανά προς τα έξω.

Η ράβδος στάθμης έχει ελάχιστη και μέγιστη ένδειξη στο τέλος. Ο σχεδιασμός αυτών των σημάτων μπορεί να διαφέρει μεταξύ των αυτοκινήτων, αλλά πρέπει πάντα να είναι ευανάγνωστος. Ένας υγιής κινητήρας πρέπει να αφήνει ένα σημάδι λαδιού μεταξύ των δύο. Κατά προτίμηση, αυτό θα είναι πιο κοντά στο μέγιστο άκρο από το ελάχιστο άκρο, αλλά ούτε πάνω ή κάτω από τις δύο σημάνσεις.

Σε αυτό το σημείο, ελέγξτε το χρώμα του λαδιού. Το λάδι κινητήρα πρέπει να είναι ανοιχτό και χρυσαφί. Εάν είναι σκούρο ή μαύρο, τότε παλιώνει και θα πρέπει να αντικατασταθεί.

Είναι σύνηθες φαινόμενο το λάδι κινητήρα στα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα να μετατρέπεται γρήγορα σε σκούρο καφέ χρώμα, επειδή το λάδι φιλτράρει την αιθάλη και άλλα υποπροϊόντα καύσης. Εφόσον το λάδι έχει σκούρο καφέ χρώμα, δεν υπάρχει τίποτα ανησυχητικό. Εάν το λάδι είναι μαύρο σε ένα αυτοκίνητο ντίζελ, θα πρέπει να σκεφτείτε να το αλλάξετε.

Αφού ολοκληρώσετε τον έλεγχο του λαδιού, θα πρέπει να επανατοποθετήσετε σταθερά τη ράβδο στάθμης και πάλι στον κινητήρα.



Πώς να ελέγξετε το λάδι κινητήρα σε αυτοκίνητα χωρίς δείκτη στάθμης

Πολλά σύγχρονα αυτοκίνητα δεν έχουν πλέον δείκτη στάθμης. Ορισμένοι κατασκευαστές, όπως η BMW, αποφάσισαν να μην προσαρμόσουν τα παραδοσιακά δείκτη στάθμης σε ορισμένα μοντέλα, επιλέγοντας αντί για ανάγνωση οθόνης.

Η μέθοδος πρόσβασης σε αυτήν την ένδειξη θα διαφέρει ανάλογα με το αυτοκίνητο, αλλά κατά γενικό κανόνα θα πρέπει να περάσετε από το μενού του υπολογιστή ταξιδιού σας και να βρείτε τη σωστή επιλογή για να εμφανίσετε τη στάθμη λαδιού σας. Ελέγξτε το εγχειρίδιο κατόχου του αυτοκινήτου σας για λεπτομέρειες σχετικά με το πώς να το κάνετε αυτό.

Δυστυχώς, χωρίς να μπορείτε να επιθεωρήσετε φυσικά το λάδι σας, δεν θα μπορείτε να ελέγξετε με ακρίβεια τη συνολική του κατάσταση. Ως εκ τούτου, είναι ακόμη πιο επιτακτική ανάγκη να τηρείτε τα διαστήματα σέρβις που ορίζει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου σας για να διατηρήσετε την ποιότητα.

Τι λάδι κινητήρα παίρνει το αυτοκίνητό μου;

Διαφορετικά αυτοκίνητα απαιτούν διαφορετικούς τύπους λαδιών κινητήρα, επομένως θα πρέπει να ελέγξετε το εγχειρίδιο του οχήματός σας για να μάθετε ποιον συγκεκριμένο τύπο χρειάζεστε. Εάν δεν είστε σίγουροι, μιλήστε με έναν μηχανικό που θα είναι σε θέση να σας συμβουλεύσει περαιτέρω, γιατί η τοποθέτηση λάθος τύπου λαδιού στον κινητήρα σας μπορεί να είναι ένα ακριβό λάθος.

Οι κλιματολογικές συνθήκες, είναι επίσης ένας καθοριστικός παράγοντας, για το ιξώδες (το πόσο παχύ πρέπει να είναι το υγρό) του λιπαντικού, που ενδείκνυται να χρησιμοποιήσετε.

Πώς να συμπληρώσετε λάδι κινητήρα

Η συμπλήρωση λαδιού είναι πολύ απλή. Βεβαιωθείτε πάλι ότι ο κινητήρας είναι κρύος, ξεβιδώστε την τάπα πλήρωσης, η οποία συνήθως βρίσκεται στο πάνω μέρος του κινητήρα. Εάν δεν είστε σίγουροι για αυτό το βήμα, συμβουλευτείτε τον τοπικό αντιπρόσωπο ή ελέγξτε το εγχειρίδιο.

Χρησιμοποιώντας ένα χωνί, ρίξτε μια μικρή ποσότητα λαδιού στον κινητήρα, δίνοντάς του χρόνο να καθίσει και, στη συνέχεια, ελέγξτε τη στάθμη λαδιού με τη ράβδο. Εάν χρειάζεται να προσθέσετε κι άλλη ποσότητα, απλώς επαναλάβετε τη διαδικασία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-07 13:00:51

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button