Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: «Η Ε.Ε. έχει έρθει κοντά στις ελληνικές θέσεις»

Σε δηλώσεις προχώρησε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλες.  Όσο αφορά το μεταναστευτικό, ζήτημα που αποτελεί μία από τις κεντρικές προτεραιότητες της Συνόδου, δήλωσε: «σταδιακά, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν έρθει πολύ κοντά στις ελληνικές θέσεις, δίνοντας μεγάλη σημασία στην εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού και στη φύλαξη των συνόρων. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή υλοποίησης μιας αυστηρής αλλά δίκαιης πολιτικής στο μεταναστευτικό.»

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη, ότι λείπει μια αποτελεσματική πολιτική επιστροφών, κάτι που όπως τόνισε, αναγνωρίζεται από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία αναμένεται να καταθέσει προτάσεις.

Ο Κ. Μητσοτάκης, επεσήμανε ότι επιστροφές πρέπει να γίνονται και προς την Τουρκία, ενώ τόνισε ότι προσβλέπει σε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση.

Συμπλήρωσε δε, ότι η Ελλάδα υπήρξε πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης.

«Η Ουκρανία θα επιλέξει τον χρόνο που θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις »

Αναφορικά με τα υπόλοιπα ζητήματα που θα συζητηθούν, στάθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία. Όπως τόνισε, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συνομιλήσουν με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και θα ακούσουν τις προτάσεις του για το «σχέδιο νίκης».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ουκρανία θα επιλέξει τον χρόνο που θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις ειρήνης με τη Ρωσία, πρέπει να το κάνει όμως από θέση ισχύος και όχι από θέση αδυναμίας.

«Στήριξη της κυβέρνησης στις προτάσεις Ντράγκι»

Αναφορικά με τα ζητήματα ανταγωνιστικότητας, εξέφρασε τη στήριξη της κυβέρνησης στις προτάσεις Ντράγκι. Τόνισε, πάντως, ότι οι φιλόδοξοι στόχοι της Ε.Ε. δεν εναρμονίζονται με τα οικονομικά μέσα που είναι διαθέσιμα.

O πρωθυπουργός θα συμμετάσχει, πριν από τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε άτυπη συνάντηση ηγετών για το μεταναστευτικό που συγκαλείται με πρωτοβουλία της Ιταλίας, της Αυστρίας και της Ολλανδίας.

Δείτε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού:

 


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-17 11:26:00

Back to top button