Κύκλωμα πολεοδόμων: Γιατί αφέθηκε ελεύθερος ο προϊστάμενος της υπηρεσίας
Τον λόγο για τον οποίο αφέθηκε ελεύθερος ο προϊστάμενος της Πολεοδομίας Σιθωνίας Χαλκιδικής, ο οποίος κατηγορήθηκε πως συμμετείχε στο κύκλωμα διαφθοράς που εξαρθρώθηκε τις τελευταίες ημέρες, εξηγεί σε δήλωσή του ο γνωστός ποινικολόγος Σάκης Κεχαγιόγλου.
Ο έγκριτος νομικός κάνει λόγο μεταξύ άλλων για μια «ογκωδέστατη δικογραφία η οποία είναι γεμάτη από υπερβολές και αυθαίρετες κρίσεις».
…
Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε το δικηγορικό γραφείο του Σάκη Κεχαγιόγλου:
«ΩΔΙΝΕΝ ΟΡΟΣ ΚΑΙ ΕΤΕΚΕΝ ΜΥΝ
Ο δικηγόρος Σάκης Κεχαγιόγλου, συνήγορος υπεράσπισης του Προϊσταμένου της Πολεοδομίας Σιθωνίας Χαλκιδικής ο οποίος μετά την απολογία του ενώπιον της Ανακρίτριας Πολύγυρου αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους δήλωσε τα εξής:
“Από την πρώτη μέρα που ανέλαβα την υπεράσπιση του κ. Α.Π., προϊσταμένου της Πολεοδομίας στη Σιθωνία Χαλκιδικής, είχα τονίσει ότι η ογκωδέστατη δικογραφία είναι γεμάτη από υπερβολές και αυθαίρετες κρίσεις.
…
Ήμουν δε βέβαιος ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις για την διάπραξη κακουργηματικών πράξεων οι οποίες να δικαιολογούσαν την επιβολή προσωρινής κράτησης.
Οι εξηγήσεις που έδωσε αλλά και το θεμελιωμένο απολογητικό υπόμνημα που καταθέσαμε θεωρώ ότι οδήγησαν στο να αφεθεί ελεύθερος.
Ευτυχώς για το κράτος δικαίου ο ποινικός λαϊκισμός και η ανθρωποφαγία έμειναν έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Πολυγύρου…
…
Τέλος , εάν θα έπρεπε να σχολιάσω με μία φράση τη σχετική δικογραφία αλλά και να αποτολμήσω μια πρόβλεψη για την πορεία της ως το ακροατήριο θα έλεγα:
“ὤδινεν ὄρος καί ἔτεκεν μῦν (κοιλοπόνησε το βουνό και γέννησε ένα ποντίκι” ».
Από τους συνολικά 21 συλληφθέντες απολογήθηκαν οι 20 και όλοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι
Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ του Σαββάτου οι απολογίες των κατηγορούμενων για συμμετοχή στο συγκεκριμένο κύκλωμα διαφθοράς με επίκεντρο της Πολεοδομίες των δήμων Σιθωνίας και Ν. Προποντίδας, στη Χαλκιδική.
Από τους συνολικά 21 συλληφθέντες απολογήθηκαν οι 20 (ο τελευταίος θα κληθεί να λογοδοτήσει τη Δευτέρα) και όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι– ανάλογα με τον βαθμό εμπλοκής τους είτε άνευ περιοριστικών όρων, είτε με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα ή/και εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα, είτε με τους δύο προηγούμενους όρους και επιπλέον χρηματικές εγγυήσεις από 5.000 έως 100.000 ευρώ.
Χθες Σάββατο, δεύτερη ημέρα της μαραθώνιας διαδικασίας, πέρασαν το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου οχτώ κατηγορούμενοι, μεταξύ αυτών υπάλληλοι της Διεύθυνσης και των Υπηρεσιών Δόμησης των δύο συγκεκριμένων δήμων, όπως επίσης μέλη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής.
Η μεγαλύτερη, μέχρι στιγμής, χρηματική εγγύηση, αυτή των 100.000 ευρώ, επιβλήθηκε σε υπάλληλο της Υπηρεσίας Δόμησης του δήμου Ν. Προποντίδας. Ο ίδιος στην απολογία του φέρεται να αποδέχθηκε ότι λάμβανε «γρηγορόσημο» για να περατώσει, όπως είπε, «νόμιμες πράξεις» οι οποίες συνδέονταν με τα υπαλληλικά του καθήκοντα, διαφωνώντας με τον χαρακτηρισμό της κατηγορίας της δωροληψίας στην κακουργηματική της μορφή. Κατηγορούμενος κατέστη και ο γιος του (ιδιώτης) στον οποίο επιβλήθηκε εγγύηση 50.000 ευρώ.
Είχαν προηγηθεί, την Παρασκευή, οι απολογίες 12 ιδιωτών, στη συντριπτική τους πλειονότητα αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί και τοπογράφοι. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν πρώην δήμαρχος (με την ιδιότητα του πολιτικού μηχανικού) που αφέθηκε ελεύθερος με όρους και εγγύηση 60.000 ευρώ. Όλοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται και αφορούν, κατά περίπτωση, αυτές της διεύθυνσης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της δωροληψίας – δωροδοκίας, της άμεσης συνέργειας σε δωροληψία, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις και της συμμορίας.
Η αυλαία των απολογιών αναμένεται να πέσει τη Δευτέρα με τον τελευταίο κατηγορούμενο – προϊστάμενο τμήματος στην Υπηρεσίας Δόμησης Ν. Προποντίδας – που σήμερα έλαβε νέα προθεσμία.
Δημοσιεύτηκε ! 2024-12-15 12:22:00