Ελλάδα

«Κόλαφος» το πόρισμα της ΕΔΕ για τον σκοπό που κοιτούσε άπραγος τη δολοφονία της Κυριακής – «Δεν εξήλθες ως ώφειλες από το φυλάκιο»

Βαρύτατο «κατηγορώ» στον σκοπό – φρουρό που βρισκόταν μέσα στο φυλάκιο, μπροστά από το οποίο έπεσε νεκρή η αδικοχαμένη 28χρονη Κυριακή το μοιραίο βράδυ της πρωταπριλιάς, καταγράφεται στο κείμενο της ΕΔΕ για τις πειθαρχικές ευθύνες των αστυνομικών στο ΑΤ των Αγίων Αναργύρων.

«Φωτιά» είναι το πόρισμα της ΕΔΕ για τις πειθαρχικές ευθύνες των αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος των Αγίων Αναργύρων, έξω από το οποίο σημειώθηκε η άγρια δολοφονία της Κυριακής. Οι μεγαλύτερες αποδίδονται στον σκοπό – «φρουρό», ο οποίος έμεινε άπραγος, ενώ μπροστά στα μάτια του η άτυχη 28χρονη δέχτηκε τις φονικές μαχαιριές του 39χρονου πρώην συντρόφου της.

Σημειώνεται πως το πόρισμα της ΕΔΕ για τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους, που συγκλόνισε το πανελλήνιο, πρόκειται να παραδοθεί στην ηγεσία της ΕΛΑΣ αύριο, Παρασκευή (10.05.24).

Σύμφωνα με το κείμενο της ΕΔΕ, το οποίο φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Καθημερινή, μεγάλες πειθαρχικές ευθύνες σημειώνονται τόσο στην επόπτρια αξιωματικό όσο και στην αξιωματικό υπηρεσίας, στην οποία απευθύνθηκε η Κυριακή ζητώντας περιπολικό, αλλά και στον τηλεφωνητή της Άμεσης Δράσης, που έδωσε την εξοργιστική απάντηση στην 28χρονη «το περιπολικό δεν είναι ταξί».

Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από τα αποσπάσματα της ΕΔΕ που δημοσιεύει η «Καθημερινή», οι ευθύνες του αστυνομικού-φρουρού που είχε υπηρεσία στο φυλάκιο του ΑΤ Αγίων Αναργύρων είναι βαρύτατες.

«Tο άτομο (άνδρας) κρατώντας μαχαίρι συνολικού μήκους 34 cm με λάμα 20 cm στο δεξιό του χέρι, προσέγγισε την ΓΡΙΒΑ Κυριακή και εκδήλωσε επίθεση σε βάρος της, τραυματίζοντάς την θανάσιμα, σε απόσταση περίπου ενάμισι (1,5) μέτρου από το φυλάκιο, εντός του οποίου βρισκόσουν και πάλι χωρίς να προβείς σε καμία ενέργεια προκειμένου να αποτρέψεις την εκδηλωθείσα επίθεση. Δεν εξήλθες ως ώφειλες από το φυλάκιο, με αποτέλεσμα να μην αντιληφθείς άτομο (άνδρας) το οποίο επιβιβαζόμενο σε μοτοσικλέτα προσέγγισε το ανωτέρω Α.Τ. και στάθμευσε επί του πεζοδρομίου τη μοτοσικλέτα, σε απόσταση 30 μέτρων από το φυλάκιο» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η ΕΔΕ αναφέρεται και στην επόπτρια αξιωματικό, καταγράφοντας ότι «δεν μερίμνησες για τη διάθεση περιπολικού οχήματος, αν και στην υπηρεσία σου ήτο διαθέσιμο το υπ’ αριθμ. Ε.Α.31… περιπολικό όχημα προς εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας, για τη μεταφορά της ανωτέρω στην οικία της και δεν ενημέρωσες τον διοικητή της υπηρεσίας σου και τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δυτικής Αττικής για τη λήψη εντολών – οδηγιών, με αποτέλεσμα η καταγγέλλουσα να αποχωρήσει από το τμήμα…».

Ευθύνες επιρρίπτονται και στην νεαρή αξιωματικό που εκτελούσε χρέη αξιωματικού υπηρεσίας και στην οποία έγινε η καταγγελία πριν το φονικό.

«Αν και σου καταγγέλθηκε από την Κυριακή Γρίβα ότι ο πρώην σύντροφός της βρίσκεται έξωθεν της οικίας της, αναφέροντας ότι αδυνατεί να μεταβεί σ’ αυτή φοβούμενη για τη σωματική της ακεραιότητα, αιτούμενη παράλληλα αστυνομική συνοδεία για τη μετάβασή της και ειδικότερα τη διάθεση περιπολικού οχήματος, δεν αξιολόγησες τους λόγους προσέλευσής της στην υπηρεσία σας ώστε να ενεργήσεις ως ώφειλες και ως είχες υποχρέωση τις προβλεπόμενες υπηρεσιακές ενέργειες προς διερεύνηση της καταγγελίας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ΕΔΕ.

Στην ΕΔΕ καταγράφονται, τέλος, οι ευθύνες και στον τηλεφωνητή αστυνομικό στο 100 της ΓΑΔΑ, ο οποίος ακούγεται σε ηχητικά ντοκουμέντα να λέει στην Κυριακή ότι «τα περιπολικά δεν είναι ταξί». «Παρέλειψες να ζητήσεις τα στοιχεία και τα χαρακτηριστικά του πρώην συντρόφου της προκειμένου να προβείς στη σχετική καταχώρησή τους προς διάθεση περιπολικού οχήματος για τη μετάβασή του στο σημείο και σε περίπτωση ανεύρεσής του να προσαχθεί (…) Απαντώντας δε στο αίτημά της για αποστολή περιπολικού για την ασφαλή μετάβαση στην οικία της, της ανέφερες μεταξύ άλλων ότι “το περιπολικό δεν είναι ταξί”, η οποία (σ.σ. επικοινωνία) μετά την παρέλευση δύο λεπτών διεκόπη τελικά λόγω του θανάσιμου τραυματισμού της».

To άρθρο «Κόλαφος» το πόρισμα της ΕΔΕ για τον σκοπό που κοιτούσε άπραγος τη δολοφονία της Κυριακής – «Δεν εξήλθες ως ώφειλες από το φυλάκιο» δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-05-09 11:31:10

Back to top button