Κυρκίτσος στο CNN Greece: Πού καταλήγουν τα απορρίμματα των Μπλε Κάδων που δεν ανακυκλώνονται
«Μόνο το περίπου 55-65% των υλικών που τοποθετούνται στον Μπλε Κάδο στην Ελλάδα πηγαίνουν για ανακύκλωση, μετά την διαλογή στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ)» τονίζει μιλώντας στο CNN Greece ο καθηγητής περιβαλλοντολογίας και πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, Φίλιππος Κυρκίτσος.
Ο κ. Κυρίτσος, εξηγώντας πού πηγαίνουν τα απορρίμματα που πηγαίνουν για ανακύκλωση και ποιο ποσοστό από αυτά ανακυκλώνεται πράγματι, σημειώνει πως στη χώρα μας, περίπου «το 35-45% των υλικών του Μπλε Κάδου είναι σύμμεικτα απορρίμματα και οδηγούνται στις κατά τόπους Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων ή στους ΧΥΤΑ».
Πάνω από 500.000 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών ετησίως
Όπως αναφέρει ο ίδιος, τα ανακτημένα ανακυκλώσιμα υλικά από τα Κέντρα Διαλογής, καθώς και τα ανακυκλώσιμα υλικά που συλλέγονται από επιχειρήσεις και ρακοσυλλέκτες, ανέρχονται σε περίπου 500.000-550.000 τόνους ετησίως και πηγαίνουν για ανακύκλωση σε εγχώριες επιχειρήσεις στην Ελλάδα (κυρίως το χαρτί).
Αξίζει να σημειωθεί ότι «σημαντικό ποσοστό τους πηγαίνει για ανακύκλωση σε εξειδικευμένες επιχειρήσεις της Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Τουρκίας ή αλλού».
Στο πλαίσιο αυτό, όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΟΕΑ «η Πολιτεία θα πρέπει να επιληφθεί με κίνητρα και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επενδύσουν κατάλληλα, ώστε όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά να μένουν και να ανακυκλώνονται στην Ελλάδα».
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, εξηγεί θα ωφελείται «η κοινωνία με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη μείωση του κόστους ανακύκλωσης, το περιβάλλον με λιγότερες μεταφορές και λιγότερες εκπομπές CO2, αλλά και η οικονομία με την αύξηση του ΑΕΠ και την αύξηση φόρων».
Ποιες περιοχές της Ελλάδας είναι «πρωταγωνίστριες» στην ανακύκλωση;
Αναφερόμενος στις περιοχές που είναι «πρωταγωνίστριες» στην ανακύκλωση, τονίζει πως «ένα 10% των δήμων σήμερα σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας δείχνουν κάποιες καλές ή πολύ καλές πρακτικές και βρίσκονται σε πορεία μείωσης των προς επεξεργασία/ταφή απορριμμάτων τους».
Μάλιστα, όπως τονίζει «αυτό το εισπράττουν οι δημότες τους με μικρότερο κόστος δημοτικών τελών και με καθαρότερο δήμο» γιατί με βάση την κοστολόγηση στους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) οι δήμοι πληρώνουν λιγότερο, εάν κάνουν ανακύκλωση.
Σε κάθε περίπτωση, βέβαια οι στόχοι που επιτυγχάνονται ακόμη και στους δήμους που καταφέρνουν υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης «υπολείπονται του μέσου όρου των δήμων της ΕΕ, γεγονός που υποδηλώνει ότι έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας».
«Η επιτάχυνση εφαρμογής του Πληρώνω Όσο Πετάω (ΠΟΠ) θα βοηθούσε όλους να τρέξουμε πολύ γρηγορότερα προς ένα μέλλον Μηδενικών Απορριμμάτων» προσθέτει.
Πάνω από 50 πλαστικές σακούλες ετησίως ανά κάτοικο
Απαντώντας στο κάτα πόσο έχει μειωθεί η κατανάλωση πλαστικού στη χώρα μας, ο κ. Κυρκίτσος αναφέρει πως δυστυχώς δεν μπορούμε να αποφανθούμε ότι παρουσιάζεται μείωση.
Είναι θετικό βέβαια το γεγονός ότι «έχει μειωθεί η κατανάλωση πλαστικής σακούλας, σε τουλάχιστον 60% σε σχέση με το 2018 προ της εφαρμογής της σχετικής Οδηγίας.
«Παρά, όμως, τη σχετική μείωση, εκτιμάμε ότι η κατανάλωση πλαστικής σακούλας μεταφοράς μιας χρήσης είναι ακόμη πολύ υψηλή και τουλάχιστον πολύ πάνω από την κατανάλωση 50 τεμαχίων ανά κάτοικο ετησίως, που έχει τεθεί ως πρώτος στόχος από την Κομισιόν».
Ταυτόχρονα, συγκριτικά με το 2020 εκτιμάται πως μειώθηκε και η κατανάλωση στα πλαστικά καλαμάκια μιας χρήσης και στα πλαστικά μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης, ενώ αρχίζει να διαφαίνεται και μείωση στα πλαστικά ποτηράκια και περιέκτες μιας χρήσης, λόγω του τέλους περιβαλλοντικής προστασίας» σημειώνει ο ίδιος.
Απευθύνει όμως έκκληση στην Πολιτεία για ανάγκη ενημέρωσης με επίσημα στοιχεία για αυτές τις αλλαγές στη χρήση πλαστικού.
Ποσοστό 11-13% των απορριμμάτων των πολιτών κάνουν Διαλογή στην Πηγή
Με τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης να γίνονται ολοένα και πιο εμφανείς στην καθημερινότητα των πολιτών, η αύξηση της ευαισθητοποίησης των Ελλήνων πολιτών είναι εμφανής, όπως φαίνεται σε σχετικές έρευνες. Δεν φαίνεται, ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Κυρκίτσος στον ίδιο βαθμό στα ποσοστά Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ) της Ανακύκλωσης.
«Σήμερα, οι πολίτες κάνουν ΔσΠ κατά περίπου 11-13% του συνόλου των απορριμμάτων τους (συσκευασίες, χαρτί, οργανικά, ηλεκτρικές συσκευές, μπαταρίες, ρουχισμός κ.α.), ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ είναι περίπου τριπλάσιος» εξηγεί.
«Άρα, περιμένουμε και μπορούμε περισσότερη έμπρακτη ευαισθητοποίηση στο μέλλον» καταλήγει.
Δημοσιεύτηκε ! 2024-06-04 11:52:00