
«Κρασί» ΕΕ με 0,0% οινόπνευμα, για να πίνουν και οι μουσουλμάνοι
Οι αρμόδιοι αναλυτές της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατέληξαν σε καινοφανή συμπεράσματα για το κρασί, τα οποία τώρα προωθεί ως «νόρμες» το πολιτικό προσωπικό της. Δεν θα αρέσουν στους Ευρωπαίους μιας κάποιας ηλικίας, πιθανώς όμως να ενθουσιάσουν τους μουσουλμάνους και τους νεαρούς Ευρωπαίους. Διότι η τελευταία είδηση που έρχεται από τις Βρυξέλλες αφορά την παραγωγή κρασιού χωρίς οινόπνευμα, κόντρα, φυσικά, στην αρχαία παράδοση των μεσογειακών λαών. Στο θέμα αφιέρωσε ρεπορτάζ η Repubblica.
H EE λέει ότι οι νέοι Ευρωπαίοι προτιμούν ένα «κρασί» που έχει τα εξής χαρακτηριστικά: είναι «ελαφρύ», «φρέσκο», «γλυκό», «καινοτόμο» και «βιώσιμο». Δηλαδή δεν έχει καμία σχέση με το κρασάκι που αγαπούν οι πατεράδες τους και οι παππούδες τους, οι οποίοι για να μην είναι αβίωτος ο βίος τους πίνουν πού και πού κανένα ποτηράκι με «παλιό», «βαρύ», «ξηρό» και «ξινούτσικο» ή «μπρούσκο» κρασάκι, το οποίο παραδοσιακά συνοδεύει απαγορευμένα από τη μεταμοντέρνα δίαιτα μεζεδάκια (σαλάμια, παχιά τυριά, κ.λπ., για να μην αναφέρουμε και τα κοκορέτσια, τα σπληνάντερα και τους πατσάδες – ή τον πρόσφατο μπακαλιάρο σκορδαλιά της 25ης Μαρτίου, ο οποίος «σηκώνει» μόνο παγωμένη ρετσίνα).
Ολα αυτά, σχολίασε το μέσον της Ρώμης, ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες, «κυρίως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Γερμανία [η Ελλάδα δεν αναφέρεται στο κείμενο, ούτε στα σχετικά γραφιστικά που το συνοδεύουν], εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν το 60% της παγκόσμιας παραγωγής κρασιού και το 60% των παγκόσμιων εξαγωγών». Ωστόσο, συνέχισαν οι Ρωμαίοι, η κατανάλωση μειώθηκε τα τελευταία 20 χρόνια, ειδικά όσον αφορά το κόκκινο κρασί, «ιδίως μεταξύ των νέων, που, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, έχουν πολύ διαφορετική αντίληψη από τους γονείς τους για το πιοτό». Ετσι η Κομισιόν προσεγγίζει την ιδέα των νέων Ευρωπαίων με δέσμη μέτρων.
Οπως έγραψαν οι Ιταλοί, αυτά τα μέτρα «υποστηρίζουν ευέλικτα τις μετατροπές των επιχειρήσεων, θέτουν τις βάσεις για μια ευρωπαϊκή ηλεκτρονική ετικέτα και προωθούν τον οινοτουρισμό και την παραγωγή κρασιών χωρίς οινόπνευμα». Πάμε, είπε ένας ευρωπαίος αξιωματούχος, «σε κρασιά χωρίς οινόπνευμα ή σε κρασιά με χαμηλή περιεκτικότητα σε οινόπνευμα, με βάση το όριο του 0,5% σε αλκοολικούς βαθμούς». Ο ίδιος θύμισε ότι τα άνευ οινοπνεύματος κρασιά έχουν εισαχθεί από το 2021 με κανονισμό της ΕΕ, «όμως έγινε κατανοητό ότι οι κανόνες παραγωγής ήταν υπερβολικά άκαμπτοι».
Γιατί όλ’ αυτά; Ο ίδιος αξιωματούχος είπε στη Repubblica ότι στόχος είναι οι νέες αγορές, ειδικά οι μουσουλμανικές, όπου το μπουκάλι αυτού του «κρασιού» νέου τύπου θα γράφει «κρασί χωρίς οινόπνευμα». Το δημοσίευμα επικαλέστηκε τους «δασμούς του Τραμπ», οι οποίοι καθιστούν επιτακτική την εξαγωγή προϊόντων σε νέες χώρες. Κατά την άποψη των αναλυτών της ΕΕ, αυτές οι νέες αγορές απαιτούν και νέα προϊόντα, τα οποία εκεί «θα έχουν μεγάλες δυνατότητες».
Το ρεπορτάζ μάς πληροφόρησε επίσης ότι και η Ιταλία των φημισμένων κιάντι, μπαρόλο, μπαρμπέρα, πίνο (γκρίτζο και νέρο) και άλλων εξαιρετικών κρασιών, ακόμη και των λαϊκών, τύπου φρασκάτι ή μαρσάλα, «ενέκρινε τον περασμένο Δεκέμβριο και με κάποια καθυστέρηση την παραγωγή κρασιών χωρίς οινόπνευμα, παρά την αντίσταση λόγω της βαθιάς οινοποιητικής παράδοσης». Οι νέοι κανόνες της Κομισιόν θα εξεταστούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τους επόμενους μήνες.
«Είμαι πεπεισμένος ότι οι προτάσεις μας θα βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της αγοράς και θα επιτρέψουν στους παραγωγούς να εκμεταλλευτούν νέες ευκαιρίες και να ανταποκριθούν στις εξελισσόμενες προσδοκίες των καταναλωτών» δήλωσε ο λουξεμβούργιος επίτροπος Γεωργίας και Τροφίμων Κριστόφ Χάνσεν. Και μαζί του συμφώνησε και ο γενικός γραμματέας της της Ιταλικής Ενωσης Οίνου, Πάολο Καστελέτι: «Πιστεύουμε ότι αυτή η πρόταση αντιπροσωπεύει μία καλή αφετηρία σήμερα», είπε…
. . .
Δημοσιεύτηκε ! 2025-04-01 19:16:00