
Κρασί: Γιατί ο ελληνικός αμπελώνας συνεχίζει τις χαμηλές πτήσεις
Ο όγκος της ελληνικής οινοπαραγωγής την περίοδο 2024-2025 ήταν ο δεύτερος χαμηλότερος όλων των εποχών και μειωμένος κατά 33% σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας.
Ιστορικό χαμηλό είχε καταγραφεί την αμέσως προηγούμενη περίοδο, όταν η παραγωγή καταγράφηκε μειωμένη κατά 35,14% σε σύγκριση με το 2022/2023. Έτσι, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο ελληνικός αμπελώνας παράγει ποσότητες που δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες της εσωτερικής αγοράς, κάτι που όπως επισημαίνει η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων, δυσχεραίνει τη λειτουργία των οινοποιείων, με άμεσο αποτέλεσμα και την άνοδο των τιμών των οίνων στο χονδρεμπόριο στην ενδιάμεση αγορά, χωρίς αντίστοιχη άνοδο των τιμών στην σταφυλική παραγωγή.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί μάλιστα ότι με βάση τα προσωρινά στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ και επεξεργάστηκε η ΚΕΟΣΟΕ, το 2024, για πρώτη φορά στα ιστορικά δεδομένα του κλάδου οι εισαγόμενες ποσότητες οίνων στη χώρα είχαν ξεπεράσει τις αντίστοιχες εξαγόμενες ποσότητες.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του αρμόδιου τμήματος του ΥΠΑΑΤ, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο όγκος της παραγωγής οίνου στη χώρα μας την αμπελοοινική περίοδο 2024/2025, καταγράφηκε στα 1.430.666 hl, ελαφρώς αυξημένος κατά 3,92% σε σύγκριση με την παραγωγή 2023/2024 (1.379.433 hl). Στο σύνολο της οινοπαραγωγής, το μερίδιο των οίνων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης ανέρχεται σε 10,51% (150.345 hl), των οίνων με Προστασία γεωγραφικής ένδειξης σε 25,91% (370.754 hl), των ποικιλιακών οίνων σε 14,22% (203.509 hl), των οίνων χωρίς Γεωγραφική Ένδειξη σε 49,25% (704.618 hl) και των άλλων οίνων σε 2,22%.
Η ξηρασία που επληξε και φέτος τις οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρας και γενικότερα τα ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγης αποτελούν τον κυριότερο παράγοντα στον οποίο αποδίδεται η «βουτιά» στον όγκο της παραγωγής οίνου τα τελευταία χρόνια. Οι υψηλότερες, σε σχέση με το παρελθόν, θερμοκρασίες, κατά τους μήνες ανάπτυξης των σταφυλιών έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγή. Παράλληλα ο ΚΕΟΣΕ επισημαίνει πως η ελληνική οινοπαραγωγή, απέχει πλέον μακράν από το μέσο όρο της εικοσαετίας (1993-2013), αφού πέραν των ακραίων κλιματικών φαινομένων, επιδρά έντονα στο ύψος της, η μείωση των εκτάσεων αμπελοκαλλιέργειας.
Η κατακόρυφη πτώση της παραγωγής οίνου ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγή δεν αφορά βεβαίως μόνο στη χώρα μας. Στην εκτίμησή του ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV) είχε κάνει λόγο για μείωση της παγκόσμιας παραγωγής κρασιού και φέτος, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1961 λόγω της κλιματικής αλλαγής. «Οι κλιματικές προκλήσεις και στα δύο ημισφαίρια είναι και πάλι σημαντικοί παράγοντες για τον μειωμένο παγκόσμιο όγκο παραγωγής», ανέφερε σε έκθεσή του προσθέτοντας ότι «τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα έχουν επιπτώσεις στην παγκόσμια παραγωγή, με τους πρώιμους παγετούς, τις έντονες βροχοπτώσεις και την παρατεταμένη ξηρασία να επηρεάζουν δραματικά την παραγωγικότητα του αμπελώνα».
Δημοσιεύτηκε ! 2025-03-30 07:54:00