Κόσμος

«Κρίμα» που η Ουκρανία δεν έχει πυρηνικά όπλα, λέει ο Ζελένσκι

Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Ο Ουκρανός ηγέτης Βλαντιμίρ Ζελένσκι επανέλαβε τη θλίψη του που το Κίεβο δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα για να αποτρέψει αποτελεσματικά τη Μόσχα, σε συνέντευξή του στον Αμερικανό podcaster Λεξ Φρίντμαν, την Κυριακή.

Κατά τη διάρκεια της τρίωρης συνομιλίας που κυκλοφόρησε την Κυριακή, ο Φρίντμαν είπε ότι είχε ένα «όνειρο» ότι ο Ουκρανός ηγέτης, Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «να μαζευτούν σε ένα δωμάτιο και να κάνουν ειρήνη».

Το ερώτημά του σχετικά με το ποιες εγγυήσεις ασφαλείας θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τόσο την Ουκρανία όσο και τη Ρωσία, ώθησε τον Ζελένσκι να ξεκινήσει μια μακροχρόνια «τραγωδία» σχετικά με το πώς οι δυτικοί «εταίροι» και οι «εγγυητές ασφάλειας» είχαν προδώσει την Ουκρανία στο παρελθόν.

«Η Ουκρανία είχε εγγυήσεις ασφαλείας. Το Μνημόνιο της Βουδαπέστης, τα πυρηνικά όπλα είναι οι εγγυήσεις ασφαλείας που είχε η Ουκρανία. Η Ουκρανία είχε πυρηνικά όπλα. Δεν θέλω να το χαρακτηρίσω καλό ή κακό. Σήμερα, το γεγονός ότι δεν τα έχουμε είναι κακό», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, περίπου 1.700 πυρηνικές κεφαλές έμειναν στο έδαφος της Ουκρανίας. Ενώ αυτό το απόθεμα έκανε τεχνικά την Ουκρανία την Τρίτη μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο, τα ίδια τα όπλα παρέμεναν πάντα υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο της Ρωσίας. Η σημερινή κυβέρνηση στο Κίεβο έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι η Ουκρανία παραιτήθηκε από το «το της πυρηνικό οπλοστάσιο» βάσει του Μνημονίου της Βουδαπέστης του 1994 σε αντάλλαγμα για διαβεβαιώσεις ασφαλείας από τη Ρωσία, το ΗΒ και τις ΗΠΑ.

«Το Μνημόνιο της Βουδαπέστης, τα πυρηνικά όπλα, αυτό είχαμε. Η Ουκρανία τα είχε για προστασία. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος μας επιτέθηκε. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα το είχαμε χρησιμοποιήσει. Είχαμε αυτή την ευκαιρία. Αυτές ήταν οι εγγυήσεις ασφαλείας μας», είπε ο Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός ηγέτης συνέχισε να επικρίνει τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες πυρηνικές δυνάμεις επειδή αγνόησαν τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Κιέβου να προστατεύσει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας.

«Όλοι πρέπει να συναντηθούν επειγόντως, ΗΠΑ, Βρετανία, Ρωσία, Γαλλία, Κίνα. Ήρθε κανείς, ρωτάτε;  Όχι. Απάντησε κανείς σε αυτές τις επιστολές, επίσημες επιστολές; Είναι όλα καταγεγραμμένα από διπλωμάτες. Έκανε κανείς διαβουλεύσεις; Όχι, και γιατί όχι; Δεν έδωσαν δεκάρα. Αυτό είναι κατανοητό στα ρωσικά, ότι καθώς η Ρωσία δεν έδωσε δεκάρα, ούτε όλοι οι άλλοι εγγυητές ασφαλείας του Μνημονίου της Βουδαπέστης».

Το «Δεν έδωσαν δεκάρα», το είπε ο Ζελένσκι στα ρωσικά, παρά το γεγονός ότι απέφευγε συνειδητά να μιλήσει τη γλώσσα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, και η ακριβής ρώσικη έκφραση είναι πιο χυδαία, κάτι ανάλογο του αγγλικού «They didn’t give a fuck».

Ο Ζελένσκι έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τη Μόσχα για παραβίαση του Μνημονίου της Βουδαπέστης και εξέφρασε τη λύπη του που η χώρα του παρέδωσε τα πυρηνικά της όπλα, δηλώνοντας στις αρχές του 2022 – προτού η Ρωσία ξεκινήσει την επίθεσή της – ότι το Κίεβο είχε «κάθε δικαίωμα» να ανατρέψει την απόφαση. Τον Οκτώβριο, δήλωσε ότι υπάρχουν μόνο δύο επιλογές για να διασφαλιστεί η ασφάλεια της Ουκρανίας: η ένταξη στο ΝΑΤΟ ή η απόκτηση πυρηνικών όπλων.

Η Ρωσία από την άλλη, έχει εξηγήσει και υποστηρίξει ότι η Ουκρανία δεν είχε ποτέ δικά της πυρηνικά όπλα, καθώς τα σοβιετικά περιουσιακά στοιχεία ανήκαν νόμιμα στη Μόσχα. Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επίσης δηλώσει επανειλημμένα ότι το έγγραφο του 1994 υπονομεύτηκε από την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, η οποία απείλησε τα ζωτικά συμφέροντα ασφαλείας της Μόσχας, και ότι ήταν οι ΗΠΑ που την ποδοπάτησαν χρηματοδοτώντας το πραξικόπημα του Μαϊντάν στο Κίεβο το 2014.

 


Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-06 11:35:00

Back to top button