
Κρήτη: Βρέθηκαν πληθυσμοί του «εξαφανισμένου» φουρόγατου
Ο θρυλικός κρητικός φουρόγατος, που εδώ και πολλές δεκαετίες θεωρείται ως εξαφανισμένο είδος, καταγράφηκε επίσημα σε σημαντικούς αριθμούς, χάρη σε μια νέα έρευνα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (Πανεπιστήμιο Κρήτης).
Ο κρητικός αγριόγατος (Felis silvestris cretensis), γνωστός τοπικά και ως φουρογάτος, το μοναδικό άγριο αιλουροειδές του νησιού και το μεγαλύτερο αποκλειστικά σαρκοφάγο ζώο της Κρήτης, καταγράφηκε με τη χρήση καμερών – παγίδων στα τρία μεγάλα βουνά της Κρήτης, τα Λευκά Όρη, τον Ψηλορείτη και το Δίκτη. Οι ερευνητές κατέγραψαν πληθυσμούς από 0,5 έως 2 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο κατάλληλης περιοχής.
Το σαρκοφάγο αιλουροειδές αποτελούσε έναν θρύλο για τα κρητικά βουνά και θεωρούνταν εξαφανισμένος μέχρι τη συμπωματική ανακάλυψή του το 1996. Και πάλι όμως, ποτέ μέχρι σήμερα, παρά τις διάσπαρτες μαρτυρίες κυρίως από βοσκούς, δεν είχε καταγραφεί επισήμως η ύπαρξη και ο πληθυσμός του. Η παρουσία του δείχνει ότι η φύση του νησιού διατηρεί ακόμα την ισορροπία της — αφού οι κορυφαίοι θηρευτές είναι συνήθως οι πρώτοι που εξαφανίζονται όταν διαταράσσεται το περιβάλλον.
Ωστόσο, παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία, ο κρητικός αγριόγατος παραμένει απειλούμενος και οι έρευνες για τον εντοπισμό και την προστασία του καθίστανται αναγκαίες.
Η επόμενη φάση της έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης θα επικεντρωθεί στη συλλογή γενετικού υλικού, για να εκτιμηθεί ο βαθμός διασταύρωσης και να διευκρινιστεί η καταγωγή του σε σχέση με τον ευρωπαϊκό (Felis silvestris) και τον αφρικανικό (Felis lybica) αγριόγατο.
Δημοσιεύτηκε ! 2025-03-31 16:42:00