Υγεία

Κοστίζει 64.000 ζωές τον χρόνο

Επιτακτική ανάγκη να αυξηθεί η διάγνωση στα αρχικά στάδια, προειδοποιεί το ECDC. Τι δείχνει νέα έκθεση.

Εκατομμύρια Ευρωπαίοι πάσχουν από ιογενή ηπατίτιδα η οποία υπονομεύει αργά αλλά σταθερά την ηπατική λειτουργία τους και μπορεί τελικά να κοστίσει τη ζωή τους.

Νέες εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC) αποκαλύπτουν ότι παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην πρόληψη της νόσου, οι ιοί της ηπατίτιδας Β και C εξακολουθούν να αποτελούν σημαντική απειλή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΕ/ΕΟΧ).

Οι συγγραφείς της εκθέσεως υπολογίζουν ότι 5,4 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πάσχουν από χρόνιες ηπατίτιδες. Τα 3,6 εκατομμύρια εξ αυτών έχουν ηπατίτιδα Β και 1,8 εκατομμύρια ηπατίτιδα C.

Ωστόσο σε σημαντικό ποσοστό (το οποίο δεν προσδιορίζεται) οι ασθενείς είναι αδιάγνωστοι. Πολλοί άλλοι εξ άλλου διαγιγνώσκονται με καθυστέρηση, όταν η νόσος τους έχει εξελιχθεί πολύ. Έτσι, αρκετές χιλιάδες χάνουν ετησίως τη ζωή τους εξαιτίας της. Το 2015, λ.χ., στην ιογενή ηπατίτιδα αποδόθηκαν 64.000 θάνατοι.

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι δεν καταγράφουν όλες οι χώρες το σύνολο των κρουσμάτων. Κάποιες καταγράφουν μόνα τα οξέα, άλλες τα οξέα και τα χρόνια μαζί.

Το σίγουρο είναι ότι η επίπτωση και των δύο λοιμώξεων παρουσιάζει μεγάλη διακύμανση μεταξύ των κρατών, τονίζει το ECDC. Επιπλέον σε ορισμένες ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες είναι αυξημένος ο κίνδυνος μετάδοσης των ιών της ηπατίτιδας. Τέτοιες ομάδες είναι λ.χ.:

  • Οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών
  • Οι φυλακισμένοι
  • Ορισμένοι πληθυσμοί μεταναστών

«Πίσω από τους αριθμούς κρύβονται αναρίθμητοι ασθενείς και οι οικογένειές τους που πλήττονται από τις λοιμώξεις ηπατίτιδας Β και C», δήλωσε η κυρία Andrea Ammon,  διευθύντρια του ECDC. «Η εντατική επιτήρηση, οι στοχευμένες παρεμβάσεις πρόληψης και ελέγχου, και η στενή συνεργασία μεταξύ των κρατών έχουν ζωτική σημασία για τη μείωση της επίπτωσης των ασθενειών που προκαλούν αυτοί οι ιοί και τη συνέχιση της προόδου προς την εξάλειψή τους».

Η ηπατίτιδα Β

Η ηπατίτιδα Β αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημοσίας υγείας σε όλο τον κόσμο. Υπολογίζεται ότι 257 εκατομμύρια άνθρωποι έπασχαν από αυτήν το 2022 σε όλο τον κόσμο. Σε ετήσια βάση ο αριθμός εκτιμάται ότι αυξάνεται κατά 1,5 εκατομμύριο νέες διαγνώσεις. Ωστόσο κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της 820.000 άνθρωποι παγκοσμίως.

Στις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ  καταγράφηκαν το 2022 28.855 κρούσματα, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του ECDC. Το 7% ήταν οξέα περιστατικά και το 40% χρόνια. Τα υπόλοιπα δεν προσδιορίζονται. Τα περισσότερα κρούσματα χρόνιας και οξείας ηπατίτιδας καταγράφηκαν στις ηλικίες 35-44 ετών. Οι άνδρες πάσχοντες ήταν κατά 40% περισσότεροι από τις γυναίκες.

Στο 20% των περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας Β, η μετάδοση έγινε με το ετεροφυλοφιλικό σεξ. Σε ένα άλλο 15% καταγράφηκε ενδονοσοκομειακή μετάδοση! Από τα χρόνια κρούσματα, το 41% οφειλόταν σε μετάδοση από τη μητέρα στο παιδί.

Η ηπατίτιδα C

Η ηπατίτιδα C επίσης είναι σοβαρό πρόβλημα σε όλο τον κόσμο. Υπολογίζεται ότι έπασχαν από αυτήν 56,8 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως το 2020. Τα νέα ετήσια κρούσματα εκτιμώνται σε 1,4 εκατομμύρια και οι θάνατοι σε 290.000.

Σύμφωνα με την αντίστοιχη έκθεση του ECDC, το 2022 αναφέρθηκαν 23.273 κρούσματα από 29 χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ. Το 6% ήταν οξέα περιστατικά και το 34% χρόνια.

Οι Ευρωπαίοι άνδρες με ηπατίτιδα C ήταν κατά 60% περισσότεροι από τις γυναίκες. Οι ηλικιακές ομάδες με τα περισσότερα κρούσματα ήταν 35-44 ετών και 55-64 ετών. Ο πιο συχνός τρόπος μετάδοσης ήταν με ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών. Ο τρόπος αυτός ευθυνόταν:

  • Για το για 53% των οξέων περιστατικών
  • Για το 64% των χρόνιων περιστατικών

Το ECDC τονίζει ότι για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση απαιτείται επειγόντως η αύξηση των προληπτικών ελέγχων. Είναι απαραίτητη για να εντοπίζονται οι ασθενείς με ηπατίτιδα Β ή C σε πρώιμα στάδια της λοίμωξής τους.

Οι ασθενείς αυτοί χρειάζονται στη συνέχεια συστηματική παρακολούθηση, για να μειωθούν οι επιπλοκές όπως η κίρρωση και ο καρκίνος του ήπατος, προσθέτει το ECDC.

Φωτογραφία: iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2024-04-25 13:10:18

Back to top button