Πολιτική

«Κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα

Την ημερομηνία συνάντησης του με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του από τη Σ.ύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Όπως είπε θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν στις 13 Μαϊου.

«Οριστικοποιήθηκε η ημερομηνία, στις 13 Μαϊου θα βρεθώ στην Άγκυρα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς σχετικά για τα θαλάσσια πάρκα χαρακτήρισε ως «παντελως αδικαιολογητη η αντιδραση της Τουρκίας» και σημείωσε πως «Η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο με βάση το διεθνές δίκαιο».

«Δεν θεωρώ ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών θέσεων όχι στο συμπέρασμα ότι έχουν αλλάξει αυτόματα οι θέσεις της Τουρκίας σε θέματα στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών» πρόσθεσε.

Ικανοποίηση για τα συμπεράσματα της Συνόδου για τη Μέση Ανατολή

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα συμπεράσματα της Συνόδου λέγοντας:

«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τα συμπεράσματα έτσι όπως διαμορφώθηκαν χθες το βράδυ. Και ως προς τα ζητήματα που αφορούν την Μέση Ανατολή δόθηκε έμφαση στην ανάγκη να αποτρέψουμε μια κλιμάκωση της σύγκρουσης αυτό είναι το κύριο μέλημα. Θεωρώ εξωτερικά σημαντικό ότι υπάρχει μια αναφορά και στην κατάσταση στη Γάζα. Η κρίση είναι τέτοια που απαιτεί μια άμεση κατάπαυση του πυρός».

Ευρώπη και Τουρκία

«Τα συμπεράσματα είναι ικανοποιητικά και για την Ελλάδα και για την Κύπρο με ρητή αναφορά στο πλαίσιο των προηγούμενων αποφάσεων του ευρωπαϊκού συμβουλίου που καθορίζει τον τρόπο με τον οποίον μπορούν να βελτιωθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις.

Είναι σαφές ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων επηρεάζεται και από τις εξελίξεις στο ευρωτουρκικό και αποδεικνύεται από την σχετική παράγραφο στα συμπεράσματα».

«Να υπάρχει μια ένωση Κεφαλαιογοράς»

«Η έκθεση Λέτο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση είναι πολύ σημαντικό για μια χώρα όπως η Ελλάδα η έννοια αγορά να δουλεύει. Είναι σημαντικό για τις επιχειρήσεις να υπάρχει μια ένωση Κεφαλαιογοράς που θα τους επιτρέψει να λειτουργήσουν καλύτερα αλλά και το επιτρέπει στους ευρωπαίους επενδυτές να επενδύσουν αντίστοιχα σε ευρωπαϊκές επενδύσεις ότι τα λεφτά ονα φεύγουν και να πηγαίνουν στις ενωμένες πολιτείες. Συζήτηση προς τη σωστή κατεύθυνση και θα κάνουμε βήματα προς την δημιουργία μιας έννοιας κεφαλαιαγοράς», είπε ακόμα.

Για το ευρωομόλογο, την Άμυνα και την ακρίβεια

«Είμαστε στην αρχή αυτής της συζήτησης αλλά η Ελλάδα με μεγάλη επιμονή και προσωπικά θα διεκδικήσω ενιαίο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο είναι σαφές ότι η Ευρώπη έχει βάλει φιλόδοξους στόχους αλλά δεν εχει τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορέσει να υλοποιήσει αυτές τις πρωτοβουλίες», είπε για το ευρωομόλογο

«Ένα εργαλείο που πρέπει να κατευθύνει τους πόρους σε σχέδια και σε συστήματα που θα ενισχύουν τη θωράκιση», σημείωσε ενω αναφερόμενος στην ακρίβεια στην Ελλάδα είπε:

«Υπάρχει μία αναντιστοιχία μεταξύ της πραγματικής απόδοσης της οικονομίας και της αίσθησης μια σημαντικές μερίδας των πολιτών ότι αυτή η ανάπτυξη δεν τους αφορά και το καταλαβαίνω απόλυτα αυτό αυτό που απασχολεί πρωτίστως στους πολίτες σήμερα είναι η ακρίβεια και η πίεση που η ακρίβεια βάζει στο διαθέσιμο εισόδημα τους. (Για Πάσχα). Οι τιμές θα είναι λογικές και δεν θα ξεπεράσουν τα περσινά επίπεδα γι’ αυτό θα αγωνιστούμε κυβέρνηση εξακολουθεί με κάθε τρόπο να στηρίζει τα διαθέσιμα εισοδήματα αλλά και να διορθωθούν χάθηκες και θέλω να σταθώ στην πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας που άνοιξε σήμερα».

Για την υποψηφιότητα Μπελέρη

«Καταρχάς θέλω να είμαι σαφής ότι δεν είναι δουλειά μου για μεμονωμένες υποψηφιότητες καθώς έχουν 42 υποψηφίους. Η υποψηφιότητά του Φρέντι Μπελέρη έχει αυταπόδεικτα έναν πολύ βαθύ συμβολισμό και νομίζω ότι όλοι όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία το αντιλαμβάνονται.

Υπάρχει μια ρητή αναφορά για να απεξαρτηθούμε από παραπληροφόρηση πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ξένες δυνάμεις για να προωθήσουν δικά τους συμφέροντα. ΤΝ να δημιουργήσουν ψεύτικα γεγονότα», σημείωσε κάνοντας έκκληση στους πολίτες να είναι υποψιασμένοι.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-04-18 17:13:58

Back to top button