Κόσμος

Κι αν ο Κιμ στείλει στρατό στην Ουκρανία;

Φήμες που διακίνησε ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Νότιας Κορέας προκάλεσαν την άμεση αντίδραση των ΗΠΑ. Οι υπεύθυνοι συνδρομητικού καναλιού ονόματι Chosun μετέδωσαν ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ο δεσπότης του κορεατικού Βορρά, θα στείλει έναν λόχο του στρατού του στην Ουκρανία προς βοήθειαν του ρωσικού στρατού. Υποτίθεται ότι οι βορειοκορεάτες αξιωματικοί θα δείξουν στους ρώσους συναδέλφους τους τη χρήση των βορειοκορεατικών όπλων. Οι Αμερικανοί διεμήνυσαν πάραυτα ότι όσοι αποσταλούν στην Ουκρανία θα γίνουν «κρέας για τα κανόνια».

Το σενάριο της συνδρομητικής τηλεόρασης κυκλοφόρησε λίγες ώρες αφότου ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναχώρησε από την Πιονγκγιάνγκ όπου είχε μεταβεί «με σκοπό να οικοδομήσει νέα πολιτική και στρατιωτική συμμαχία που αποβλέπει στην υπονόμευση της Δύσης» όπως έγραψε η (απαγορευμένη, πλέον, από το Κρεμλίνο) ιταλική Repubblica σε ρεπορτάζ της γραμμένο στη Νέα Υόρκη. Ως γνωστόν, στη βορειοκορεατική πρωτεύουσα οι Πούτιν και Κιμ υπέγραψαν συμφωνία για αμοιβαία στρατιωτική συνεργασία, η οποία περιλαμβάνει και τη δυνατότητα αποστολής στρατευμάτων (του ενός συμβαλλομένου μέρους στο άλλο) σε περίπτωση πολέμου.

Στο ιταλικό κείμενο υπάρχει η πρώτη αντίδραση των ΗΠΑ μετά τη διασπορά των φημών από το νοτιοκορεατικό κανάλι. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ δήλωσε: «Αν ήμουν βορειοκορεάτης αξιωματικός, υπεύθυνος για τη διαχείριση του στρατού, θα σκεφτόμουν καλύτερα προτού στείλω τα στρατεύματά μου στον παράνομο πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, για να γίνουν κρέας για τα κανόνια». Και πρόσθεσε ο ίδιος ότι στις φήμες αυτές «πρέπει να δοθεί προσοχή».

Μάλιστα, ο Αμερικανός ανέφερε ότι και στην Κούβα οι Ρώσοι έκαναν το ίδιο κόλπο: «Εταξαν 2.000 δολάρια σε κάθε μισθοφόρο από τις πολλές εκατοντάδες που πήγαν να σκοτωθούν ώστε να ικανοποιηθούν οι αυτοκρατορικές φιλοδοξίες του Κρεμλίνου». Το ιταλικό μέσο συμπλήρωσε τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου: «Το καθεστώς του Κιμ, παρά τη λιμοκτονία του λαού της Βόρειας Κορέας, έχει προσφέρει ήδη στρατιωτικές προμήθειες στη Ρωσία».

Και ο ανταποκριτής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «όσοι στρατιωτικοί της Βόρειας Κορέας σταλούν στην Ευρώπη δεν θα είναι μάχιμοι, αλλά στοιχεία του υλικοτεχνικού μηχανισμού, ειδικοί οι οποίοι θα επιτελέσουν σημαντικό έργο για τη συνέχιση του πολέμου αφού θα αντικαταστήσουν ρώσους στρατιωτικούς που με τη σειρά τους θα αναπτυχθούν στα πολεμικά μέτωπο στη θέση των πεσόντων». Η πιθανότητα αποστολής βορειοκορεατών στρατιωτικών στην Ουκρανία ανησυχεί την Ουάσινγκτον, συνόψισε τελικά ο ανταποκριτής το νόημα του ρεπορτάζ του.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-06-28 11:13:25

Back to top button