Περιβάλλον

Κι άλλο ρεκόρ: Ο θερμότερος Αύγουστος των τελευταίων 175 ετών

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτει η φετινή χρονιά στην κλιματική κρίση. Ο Αύγουστος που μόλις πέρεασε ήταν ο θερμότερος Αύγουστος εδώ και 175 χρόνια.

Αυτό δείχνουν οι μετρήσεις και αναλύσεις της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) η οποία εκτιμά ότι ο Αύγουστος ήταν ο 15ος συνεχόμενος μήνας με ρεκόρ ζέστης και ολοκλήρωσε το θερμότερο μετεωρολογικό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ στο βόρειο ημισφαίριο.

Σύμφωνα με την τελευταία μηνίαια έκθεση της NOAA για το κλίμα, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία της επιφάνειας της ξηράς και των ωκεανών τον Αύγουστο 1,27 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα.

Καμίνι η Ευρώπη

Η Ευρώπη και η Ωκεανία είχαν τον θερμότερο Αύγουστο όλων των εποχών, η Ασία τον δεύτερο θερμότερο, ενώ η Αφρική και η Βόρεια Αμερική είχαν τον τρίτο θερμότερο Αύγουστο.

Το φετινό καλοκαίρι ήταν, εξάλλου, εποχή, ο θερμότερος χειμώνας που έχει καταγραφεί στο Νότιο Ημισφαίριο με θερμοκρασίες σχεδόν έναν βαθμό πάνω από τον μέσο όρο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2024 κατατάχθηκε ως η θερμότερη περιίοδος που έχει καταγραφεί ποτέ, με 1,28 βαθμούς Κελσίου πάνω από τη μέση θερμοκρασία του 20ού αιώνα.

Σύμφωνα με τις Παγκόσμιες Ετήσιες Προοπτικές Θερμοκρασίας, υπάρχει 97% πιθανότητα το 2024 να είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο.

Αλλα αξιοσημείωτα κλιματικά γεγονότα του 2024

Η έκταση των θαλάσσιων πάγων συνέχισε να είναι χαμηλή: Η παγκόσμια έκταση των θαλάσσιων πάγων (κάλυψη) ήταν η δεύτερη μικρότερη στα 46 χρόνια καταγραφής, στα 8,32 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια, που ήταν 1,05 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια κάτω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020.

Η έκταση των θαλάσσιων πάγων της Αρκτικής ήταν κάτω από το μέσο όρο, η τέταρτη χαμηλότερη στην ιστορία, ενώ η έκταση της Ανταρκτικής ήταν επίσης κάτω από το μέσο όρο, η δεύτερη χαμηλότερη στην ιστορία.

Δεκαπέντε μεγάλες καταιγίδες διέσχισαν την υδρόγειο τον Αύγουστο, αριθμός που ήταν κοντά στον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020. Στη λεκάνη του Ατλαντικού σημειώθηκαν δύο τροπικοί κυκλώνες κατά τη διάρκεια του Αυγούστου: Ο Debby, τυφώνας κατηγορίας 1 που προσγειώθηκε στη Φλόριντα, και ο Ernesto, τυφώνας κατηγορίας 2 που προσγειώθηκε στις Βερμούδες. Στον ανατολικό Ειρηνικό σημειώθηκαν επτά τροπικοί κυκλώνες, δηλαδή σημαντικά πάνω από τον μέσο όρο, στον δυτικό Ειρηνικό σημειώθηκαν πέντε κυκλώνες και στον βόρειο Ινδικό Ωκεανό σημειώθηκε ένας.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-19 09:39:51

Back to top button