Κόσμος

Κιθάρα του Ρόρι Γκάλαχερ «επιστρέφει» στην Ιρλανδία

Κιθάρα Fender Stratocaster που ανήκε στον μουσικό της ροκ και μπλουζ Ρόρι Γκάλαχερ πρόκειται να παραδοθεί στο Εθνικό Μουσείο της Ιρλανδίας (NMI) αφού πουλήθηκε σε δημοπρασία στο Λονδίνο.

Η κιθάρα του εκλιπόντα μουσικού και τραγουδοποιού πωλήθηκε 889.400 λίρες Αγγλίας (1.068.956 ευρώ) σε δημοπρασία του οίκου Bonhams.

Η υπουργός Πολιτισμού της Ιρλανδίας, Κάθριν Μάρτιν επιβεβαίωσε ότι αγοράστηκε από τη Live Nation Gaiety Ltd με σκοπό τη δωρεά.

Η συμφωνία αγοράς διασφαλίζει ότι η διάσημη κιθάρα θα παραμείνει πλέον στην ιδιοκτησία του ιρλανδικού κράτους και θα είναι διαθέσιμη για παρουσίαση στο κοινό και στους θαυμαστές του Γκάλαχερ σε όλο τον κόσμο.

Η Κάθριν Μάρτιν είπε: «Είμαι πολύ χαρούμενη που η κιθάρα του Ρόρι επιστρέφει στην Ιρλανδία».

Συνεργαζόμαστε στενά με το Εθνικό Μουσείο για να επιτευχθεί αυτό, ανέφερε.

«Από τότε που ανακοινώθηκε η πώληση της συλλογής του Ρόρι Γκάλαχερ, συμμερίζομαι τον ενθουσιασμό της χώρας, και ιδιαίτερα των θαυμαστών της μουσικής, ότι η εμβληματική κιθάρα του θα εξασφαλιζόταν ως προσθήκη στη συλλογή της εθνικής μας κληρονομιάς και ως μαρτυρία των πολλών του επιτεύγματων» υπογράμμισε.

«Ο Ρόρι σημείωσε επιτυχία σε όλο τον κόσμο με το αυθεντικό στυλ του που βασίζεται στα μπλουζ και αγαπήθηκε από τους θαυμαστές για τα πολλά άλμπουμ και τις θρυλικές ζωντανές εμφανίσεις του» συμπλήρωσε.

Ο Γκάλαχερ έγινε διάσημος με την μπάντα του, Taste τη δεκαετία του 1960. Πέθανε το 1995 σε ηλικία 47 ετών


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-20 13:35:00

Back to top button