Οικονομία

Κατώτατος μισθός: Τέσσερα νέα δεδομένα – Πώς θα φτάσει τα 950 ευρώ

Το 2028 θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος μηχανισμός καθορισμού του κατώτατου μισθού και θα φέρει μαζί του τέσσερα νέα δεδομένα, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως. 

Κατά την εξειδίκευση των σημείων αναφοράς του νέου μηχανισμού, η υπουργός επανέλαβε την δέσμευση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ έως το 2027, ποσό που μεταφράζεται σε συνολική αύξηση 46,2% από το 2019, με παράλληλη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2027.

Πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα

Από το 2028, ο κατώτατος μισθός προτείνεται να καθορίζεται μέσω ενός μαθηματικού τύπου ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη του τον πληθωρισμό, ιδιαίτερα για τα νοικοκυριά στο χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κλίμακας, καθώς και την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας, με βάση αντικειμενικούς δείκτες που θα δημιουργήσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Ακόμα, σύμφωνα με την υπουργό, η ευρωπαϊκή οδηγία προβλέπει πως σε περίπτωση που προκύψει μια έκτακτη οικονομική κρίση, όπως για παράδειγμα έγινε την περίοδο της πανδημίας, μπορεί να υπάρξει παρέκκλιση από τον μαθηματικό τύπο (escape clause).

Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση δεν προβλέπεται μείωση του κατώτατου μισθού.

  • Ο μαθηματικός τύπος:

Το ποσοστό μεταβολής του κατώτατου μισθού θα προκύπτει από το ποσοστό μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τα νοικοκυριά στο χαμηλότερο 20% και το ποσοστό μεταβολής της Αγοραστικής Δύναμης του Γενικού Δείκτη Μισθών /2.

Παράλληλα, ο νέος μηχανισμός του κατώτατου μισθού προβλέπει ρητά την απαγόρευση για την μείωση του, ενώ από το 2027 και μετά.

Οι τέσσερις καινοτομίες

Το νέο σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού προσφέρει τέσσερις ουσιαστικές καινοτομίες οι οποίες ενισχύουν τη διαφάνεια, την αντικειμενικότητα και την προστασία των εργαζομένων:

  1. Προβλέπεται ότι ο κατώτατος μισθός δεν μπορεί να μειωθεί.
  2. Το ύψος του κατώτατου μισθού συνδέεται με πραγματικά οικονομικά μεγέθη, δηλ. τον πληθωρισμό και την παραγωγικότητα.
  3. Το ύψος του κατώτατου μισθού βασίζεται σε αντικειμενικά δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη στο σύστημα.
  4. Κάλυψη και των δημοσίων υπαλλήλων. Για πρώτη φορά, προβλέπεται η προστασία του κατώτατου μισθού και στους εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής, που συστάθηκε για τον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού, αποτέλεσε αντικείμενο διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και την ΕΛΣΤΑΤ ενώ αναμένονται και οι τελικές προτάσεις τους επί του ζητήματος.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-31 18:05:00

Back to top button