
Κατώτατος μισθός στα 880 ευρώ: Το πραγματικό όφελος και οι «χαμένοι»
Αν και η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ ή 6,02% στις μικτές αποδοχές των εργαζομένων από 1η απριλίου 2025 είναι αδιαμφισβήτητα μια θετική εξέλιξη για περίπου 1,6 εκατομμύρια πολίτες της χώρας, υπάρχουν και ορισμένα «ψιλά γράμματα» που πρέπει να γνωρίζουν.
Το βασικότερο εξ αυτών είναι η αναπροσαρμογή στον φόρο εισοδήματος.
Για παράδειγμα, ένας άγαμος μισθωτός του ιδιωτικού τομέα ή έγγαμος χωρίς παιδιά με κατώτατο μισθό 830 ευρώ, ο οποίος από 1η Απριλίου θα δει τον φόρο εισοδήματος να διπλασιάζεται σχεδόν και να διαμορφώνεται πλέον στα 270 ευρώ τον χρόνο ή 19 ευρώ τον μήνα.
Ενώ σήμερα πληρώνει φόρο 137 ευρώ τον χρόνο ή 9,80 ευρώ τον μήνα.
Αντίστοιχα, η αναπροσαρμογή σε έναν εργαζόμενο με δύο ή παραπάνω παιδιά «μεταφράζεται σε αύξηση του φόρου κατά 148 ευρώ τον χρόνο ή 11 ευρώ τον μήνα.
Η πραγματικές αυξήσεις
Η αύξηση των 50 ευρώ αφορά τις μικτές αποδοχές, με το νέο κατώτατο μισθό να ανέρχεται σε 880 ευρώ μικτά και 743 ευρώ καθαρά.
Στα «καθαρά» χρήματα που λαμβάνει ο εργαζόμενος η αύξηση ανέρχεται σε 34 ευρώ αν είναι άγαμος χωρίς τέκνα και 43 ευρώ αν έχει δύο ή περισσότερα παιδιά.
Αυτό αφορά περίπου 575.000 μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και όσους λαμβάνουν επιδόματα και παροχές που υπολογίζονται με βάση τον κατώτατο, όπως το επίδομα ανεργίας, μητρότητας και γονικής άδειας, μεταξύ άλλων.
Παράλληλα, θετικά επηρεάζονται όσοι έχουν κατοχυρώσει και πληρώνονται τις τριετίες, ενώ για πρώτη φορά φέτος επηρεάζει και τους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς διαμορφώνει και τον εισαγωγικό μισθό στο Δημόσιο.
Στην πράξη, η αύξηση του κατώτατου μισθού σημαίνει πως -σε ετήσια βάση (14 μισθών) – το καθαρό όφελος των εργαζομένων είναι 473 ευρώ χωρίς παιδιά και 606 για όσους έχουν δύο ή περισσότερα παιδιά.
Αυξήσεις σε 19 επιδόματα και παροχές
Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει ανοδικά συνολικά 19 επιδόματα, με βασικότερο από αυτά το επίδομα ανεργίας που αντιστοιχεί στο 55% του κατώτατου.
Παράλληλα, αυξημένο θα είναι από τον Απρίλιο το Ειδικό βοήθημα ευάλωτων ομάδων και το Ειδικό εποχικό βοήθημα που αφορά οικοδόμους, σμυριδεργάτες, μουσικούς -τραγουδιστές, ηθοποιούς, δασεργάτες – ρητινοσυλλέκτες, καπνεργάτες, αγγειοπλάστες- κεραμοποιοί – πλινθοποιοί και μισθωτοί ναυπηγικής ζώνης.
Αυξημένα επίσης θα είναι τα «Βοηθήματα μη μισθωτών», δηλαδή τα εξής:
- Βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολούμενων – ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ, τ. ΟΑΕΕ, τ. ΕΤΑΠ ΜΜΕ
- Βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολούμενων – ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ, τ. ΕΤΑΑ (τ. τομέας ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, Ασφάλισης νομικών)
Οι παροχές που εξαρτώνται από το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη και θα δουν αύξηση είναι οι εξής:
- Ειδική παροχή μητρότητας μισθωτών
- Ειδική παροχή μητρότητας μη μισθωτών
- Συμπληρωματική παροχή μητρότητας
- Επίδομα γονικής άδειας
- Ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη
- Παροχή διαθεσιμότητας
Μεταξύ άλλων, η αύξηση θα συμπαρασύρει ανοδικά την αποζημίωση μαθητών των επαγγελματικών σχολών (ΕΠΑ.Σ) Μαθητείας, το επίδομα ΕΚΕΚ ΑμεΑ Θεσσαλονίκης, την πρακτική άσκηση ΙΕΚ ΔΥΠΑ και την καταβολή αποδοχών στους μαθητές – σπουδαστές – φοιτητές – που απέχουν από την εργασία τους για συμμετοχή τους στις γραπτές εξετάσεις της σχολής που φοιτούν.
Διαβάστε επίσης: Από 13% έως 20% οι αυξήσεις στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων
Δημοσιεύτηκε ! 2025-03-29 07:20:00