Κόσμος

Κατηγορούμενος για βιασμό ο γάλλος σκηνοθέτης Μπενουά Ζακό

Η εισαγγελία του Παρισιού απήγγειλε κατηγορίες στον γάλλο σκηνοθέτη Μπενουά Ζακό για τον βιασμό δύο ηθοποιών, της Ζουλιά Ρουά και της Ιζίλντ Λε Μπεσκό, πριν από αρκετά χρόνια, σύμφωνα με την εισαγγελία του Παρισιού.

Ο 77χρονος Ζακό είναι ένας από τους δύο σκηνοθέτες που αντιμετωπίζουν ένα κύμα κατηγοριών, στον απόηχο του #MeToo, που έχουν ταράξει την κινηματογραφική βιομηχανία της Γαλλίας από τότε που η ηθοποιός Τζουντίθ Γκοντρές είπε ότι τη βίασε κατά τη διάρκεια μιας καταχρηστικής σχέσης που ξεκίνησε όταν εκείνη ήταν 14 ετών και εκείνος 39.

Μετά την Γκοντρές, η 34χρονη Ρουά και η 41 ετών Λε Μπεσκό, κατηγόρησαν δημόσια τον Ζακό ότι τις κρατούσε σε παρόμοιες χειριστικές σχέσεις και ότι τις κακοποίησε σεξουαλικά όταν ήταν πολύ νεότερες, όπως αναφέρουν οι New York Times.

Η Λε Μπέσκο κατήγγειλε τον Ζακό ότι τη βίαζε από τα 16 έως τα 25 της. Η Ρουά, η οποία έπαιξε σε ορισμένες από τις ταινίες του Ζακό, μεταξύ 2016 και 2021, τον έχει κατηγορήσει για σεξουαλική και σωματική κακοποίηση.

Ο Ζακό και ο άλλος σκηνοθέτης που έχει κατηγορηθεί, ο 80χρονος Ζακ Ντουαλόν, τέθηκαν υπό κράτηση τη Δευτέρα 1η Ιουλίου. Και οι δύο άνδρες αρνήθηκαν οποιαδήποτε αδικοπραγία. Ο Ντουαλόν αφέθηκε ελεύθερος την Τρίτη για ιατρικούς λόγους και χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες, σύμφωνα με την εισαγγελία του Παρισιού η οποία πάντως δεν έχει κλείσει την σχετική υπόθεση. Η Γκοντρές έχει κατηγορήσει τον Ντουαλόν ότι της επιτέθηκε σεξουαλικά δύο φορές.

Η Ρουά κατηγορεί τον Ζακό ότι τη βίασε το 2013. Τον κατηγορεί επίσης για σωματική και σεξουαλική βία και επιθέσεις, μεταξύ 2018 και 2019. Οι κατηγορίες βιασμού που αφορούν την Λε Μπεσκό συνδέονται με περιστατικά που συνέβησαν, όπως η ίδια λέει, την περίοδο 1998 έως 2000.

Ο Ζακό, ο οποίος έχει σκηνοθετήσει ταινίες όπως το La Fille seule και το Farewell, My Queen (Αντίο Βασίλισσά μου), αφέθηκε την Τετάρτη ελεύθερος υπό όρους  με εγγύηση 25.000 ευρώ.

Ο ανακριτής εξέδωσε περιοριστικό διάταγμα που εμποδίζει τον Ζακό να επικοινωνήσει με τις γυναίκες που τον κατηγόρησαν, τον διέταξε να αναζητήσει ψυχολογική υποστήριξη και του απαγόρευσε να συνεργαστεί με ανηλίκους. Του απαγορεύτηκε επίσης να εργαστεί ως σκηνοθέτης, και να κάνει «δημόσιες δηλώσεις σε σχέση με τις δραστηριότητες που οδήγησαν στη διάπραξη των αδικημάτων για τα οποία ελέγχεται».

Η δικηγόρος του Ζακό, Ζιλιά Μινκοφσκί, με δήλωσή της στο Γαλλικό Πρακτορείο, χαρακτήρισε τους περιορισμούς μια δυσανάλογη «δικαστική μεταχείριση» του πελάτη της και είπε ότι θα ασκήσει έφεση κατά των κατηγοριών.

Στη Γαλλία, οι εισαγγελείς σε περίπλοκες ποινικές υποθέσεις μπορούν να απαγγείλουν κατηγορίες, αλλά οι υποθέσεις διεκπεραιώνονται τελικά από ειδικούς δικαστές με ευρείες εξουσίες έρευνας, οι οποίοι παραπέμπουν τους κατηγορούμενους σε δίκη μόνον όταν πιστεύουν ότι τα στοιχεία υποδεικνύουν σοβαρές αδικοπραγίες.

Οι δικαστές μπορούν αργότερα να αποσύρουν τις κατηγορίες εάν δεν πιστεύουν ότι τα στοιχεία είναι επαρκή για να προχωρήσουν στη δίκη.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-07-04 13:04:27

Back to top button