Οικονομία

Καταπατημένα ακίνητα Δημοσίου: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα εξαγοράς από ιδιώτες

Ανοίγει σήμερα (30.09.2024) η πλατφόρμα για την εξαγορά καταπατημένων ακινήτων του Δημοσίου από ιδιώτες.

Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους ιδιώτες που επιθυμούν να αγοράσουν τα εν λόγω ακίνητα του Δημοσίου σε πρώτη φάση θα αφορούν στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Έβρου, Εύβοιας, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Κέρκυρας, Λαρίσης, Λασιθίου, Λέσβου, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πιερίας, Ρεθύμνου, Σάμου, Τρικάλων, Φθιώτιδος, Χανίων και Χίου.

Ωστόσο, από τις 31 Οκτωβρίου η πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη και για όλες τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, δίνοντας τη δυνατότητα απόκτησης της ιδιοκτησίας ακινήτων τα οποία είναι σε χρήση αλλά ταυτόχρονα διεκδικούνται ως καταπατημένα από το Δημόσιο.

Μάλιστα, υπό προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξει έκπτωση στην τιμή έως και 80% παρέχοντας και το δικαίωμα καταβολής σε έως 60 άτοκες δόσεις από 100 ευρώ το μήνα.

Βασική προϋπόθεση για την εξαγορά της καταπατημένης έκτασης είναι η άσκηση από τον ίδιο τον αιτούντα ή τους δικαιοπαρόχους, επί δημοσίου ακινήτου, αδιαλείπτως κατοχή επί 30 τουλάχιστον έτη με τίτλο ή επί 40 τουλάχιστον έτη χωρίς τίτλο, εφόσον ο αιτών χρησιμοποιεί το ακίνητο ως την κύρια κατοικία του ή ως βοηθητικό χώρο αυτής ή για να ασκεί τουριστική, βιοτεχνική, βιομηχανική, εμπορική ή αγροτική δραστηριότητα.

Επιπλέον απαιτείται η δήλωση του ακινήτου στο έντυπο «Ε9» για τα 5 τουλάχιστον έτη που προηγούνται της αίτησης ενώ τίθεται δεκαήμερη προθεσμία για την ενημέρωση του αιτούντος σε περίπτωση που λείπουν δικαιολογητικά. Τέλος, δεν ισχύει πλέον η απαίτηση για προσκομιδή αεροφωτογραφιών καθώς δεν εξετάζεται πλέον η ύπαρξη ή μη κτίσματος.

To άρθρο Καταπατημένα ακίνητα Δημοσίου: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα εξαγοράς από ιδιώτες δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-30 11:05:24

Back to top button