Κόσμος

Καμία σχέση με τους βομβητές, λέει ο πρόεδρος, «μήνυμα προς τη Χεζμπολάχ», βλέπει ο Νετανιάχου

Νέες απειλές εκτόξευσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, προειδοποιώντας πως «αν η Χεζμπολάχ δεν πήρε το μήνυμα, σας υπόσχομαι πως θα το πάρει», την ώρα που λίγες μόλις ώρες πριν ο πρόεδρος ισχυριζόταν πως το Ισραήλ δεν έχει «οποιαδήποτε» σχέση με τις εκρήξεις βομβητών στο Λίβανο. 

«Τις τελευταίες ημέρες χτυπήσαμε τη Χεζμπολάχ με μια σειρά από τρόπους που δεν θα μπορούσε να φανταστεί» δήλωσε χαρακτηριστικά σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Νετανιάχου και ξεκαθάρισε πως «είμαστε αποφασισμένοι να επιστρέψουμε τους κατοίκους μας με ασφάλεια στα σπίτια τους. Καμία χώρα δεν μπορεί να ανεχθεί ρουκέτες στους κατοίκους της, πυρά στις πόλεις της».

«Ούτε το κράτος του Ισραήλ δεν μπορεί να το ανεχθεί» πρόσθεσε.

Και επαναλαμβάνει ότι το Ισραήλ «θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να αποκαταστήσει την ασφάλεια».

«Δεν ενδιαφέρεται να βρεθεί σε πόλεμο με το Λίβανο το Ισραήλ» λέει ο πρόεδρος

Η δήλωση αυτή, όμως, αντιφάσκει με τα λεγόμενα του προέδρου της χώρας Ισαάκ Χέρτζογκ, που ισχυρίζεται πως το Ισραήλ «οποιαδήποτε σχέση» δεν έχει με τις εκρήξεις βομβητών στο Λίβανο .

Ο ίδιος, μιλώντας στην κάμερα του Sky News και με τις συγκρούσεις να μαίνονται ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ, ο Χέρτζογκ παραδέχτηκε ότι είναι πιθανό η κατάσταση να «κλιμακωθεί δραματικά».

Δήλωσε ότι το Ισραήλ «δεν ενδιαφέρεται» να βρεθεί σε πόλεμο με τον Λίβανο, αλλά ότι η χώρα είχε καταληφθεί από τη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ πολεμά «για ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο».

Ο Χέρτζογκ έδειξε στη συνέχεια μια φωτογραφία που απαθανατίζει τους στρατιωτικούς διοικητές της Χεζμπολάχ, ως εκείνους που σκοτώθηκαν από την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή της Παρασκευής στη Βηρυτό.

Σχολίασε μάλιστα ότι η Χεζμπολάχ έχει «πολλούς εχθρούς».

Η «αυτοκρατορία του κακού» του Ιράν

Ο Χέρτζογκ είπε ότι η Χεζμπολάχ «οπλίστηκε από την ιρανική αυτοκρατορία του κακού» και υποστήριξε ότι το Ιράν θέλει «να κατακτήσει τη Μέση Ανατολή και να επεκταθεί στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο».

Απαντώντας εάν το Ισραήλ θα εξαπολύει πυραυλικές επιθέσεις στο Ιράν, είπε ότι η χώρα του «κατέστησε σαφές» ότι θα υπερασπιστεί τον λαό του και «θα απομακρύνει κάθε απειλή που είναι υπαρξιακή για το κράτος του Ισραήλ».

Στο μέτωπο της Γάζας, ερωτώμενος, εάν ο Νετανιάχου είναι το κατάλληλο άτομο για να απελευθερωθούν οι ομήρους από τη Γάζα ο Ισραηλινός πρόεδρος σχολίασε ότι αυτή είναι μια «ατυχής ερώτηση».

Δήλωσε ότι συνεργάζεται στενά με τον πρωθυπουργό και ότι θα «συνεργαστεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση και οποιονδήποτε πρωθυπουργό», προσθέτοντας ότι ο κ. Νετανιάχου ήταν ο τρίτος πρωθυπουργός με τον οποίο είχε συνεργαστεί κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.

Απεναντίας σημείωσε ότι για να τερματιστεί ο πόλεμος και να φέρουν πίσω τους ομήρους, ο νέος διοικητής της Χαμάς, Σινουάρ θα έπρεπε να αναλάβει τις ευθύνες του.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-22 13:49:07

Back to top button