
Καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου: Αίτημα για NAVTEX, ξεκινούν έρευνες βυθού στο Αιγαίο
Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για την επανέναρξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων στα ανατολικά της Κάσου και της Καρπάθου, με σκοπό την προώθηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, μέσω του έργου Great Sea Interconnector.
Αίτημα για έκδοση Navtex στο υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να συνεχιστούν οι έρευνες βυθού για την πόντιση του ηλεκτρικού καλωδίου Κρήτης Κύπρου Ισραήλ, υποβλήθηκε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από τον ΑΔΜΗΕ, κίνηση που σηματοδοτεί την επιστροφή των δύο πλοίων στις έρευνες βυθού σχεδόν 40 μέρες μετά το πάγωμα του έργου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Η Καθημερινή», η διαδικασία έκδοσης αγγελίας προς ναυτιλλομένους (NAVTEX), η οποία θα καθορίσει τις συντεταγμένες και τη χρονική διάρκεια των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων, βρίσκεται σε εξέλιξη
Η τυπική διαδικασία απαιτεί την υποβολή αιτήματος έγκρισης από τον φορέα υλοποίησης του έργου (ΑΔΜΗΕ) προς το υπουργείο Εξωτερικών. Μετά την έγκριση, το αίτημα διαβιβάζεται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, και ειδικότερα στην Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία αναλαμβάνει την εκπόνηση του σχετικού χάρτη.
Η προσοχή στρέφεται στο πλοίο που θα αναλάβει την εκκίνηση των ερευνών. Ενώ το «Ievoli Relume» παραμένει ακινητοποιημένο στην Ολλανδία, το «NG Worker» φαίνεται να είναι το πιο πιθανό πλοίο για τις ερευνητικές εργασίες, καθώς πρόσφατα βρισκόταν κοντά στο λιμάνι της Μεσσήνης στην Ιταλία.
Η καθυστέρηση στην εκκίνηση των ερευνών, η οποία επηρεάστηκε από τη διαθεσιμότητα των πλοίων, φαίνεται να έχει αποκατασταθεί και, αν όλα κυλήσουν ομαλά, οι εργασίες στις διεθνείς θάλασσες ανατολικά της Κάσου και της Καρπάθου ενδέχεται να ξεκινήσουν πριν από το τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Ταυτόχρονα, προετοιμάζονται ενέργειες σε διάφορους τομείς. Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, η ευθύνη για την επανέναρξη των ερευνών έχει περάσει από το ανώτατο πολιτικό επίπεδο σε υπηρεσιακό, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να ετοιμάζουν σχέδιο για την προστασία των ερευνών, σε περίπτωση τυχόν παρεμβάσεων από την Τουρκία.
Αυτές οι εξελίξεις ακολουθούν την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της άτυπης συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν.
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά της διασύνδεσης
Το μήκος της ηλεκτρικής διασύνδεσης ανάμεσα στις τρεις χώρες Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ με υποβρύχια και χερσαία καλώδια είναι 1.208 χλμ., εκ των οποίων τα 898 χλμ. αφορούν το τμήμα Κρήτης – Κύπρου.
Η μεταφορική ισχύς του είναι στα 1.000 MW (Μεγαβάτ), η τάση είναι στα 500 Kv και το μέγιστο βάθος πόντισης των καλωδίων φτάνει και τα 3.000 μέτρα. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου είναι στα 1,9 δισ. ευρώ.
. . .
Δημοσιεύτηκε ! 2025-04-05 11:41:00