
Κακοκαιρία: Red Code έως την Πέμπτη – Πού θα χτυπήσουν ισχυρές καταιγίδες
Σε πλήρη κινητοποίηση έχουν τεθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, με την Πολιτική Προστασία να ενεργοποιεί το Red Code σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας, της Αττικής και του Αιγαίου, ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να εκδηλωθούν τα επόμενα εικοσιτετράωρα.
Η απόφαση ελήφθη μετά την επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου, η οποία εξέτασε την εξέλιξη της κακοκαιρίας και τις περιοχές που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σε κατάσταση κινητοποίησης Red Code τίθενται έως και την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου:
- Στερεά Ελλάδα: Εύβοια, Φθιώτιδα και Βοιωτία.
- Θεσσαλία: Σποράδες, Μαγνησία και Λάρισα.
- Αττική: Το σύνολο της Περιφέρειας.
- Νότιο Αιγαίο: Οι Περιφερειακές Ενότητες Δωδεκανήσων.
- Βόρειο Αιγαίο: Το σύνολο της Περιφέρειας.
Ειδικά για την Αττική και το Βόρειο Αιγαίο, το υπουργείο διευκρίνισε ότι η ενεργοποίηση του Red Code αποφασίστηκε προληπτικά, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από τις προηγούμενες βροχοπτώσεις.
Στόχος είναι να υπάρξει έγκαιρη κινητοποίηση των υπηρεσιών και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα πριν από την εκδήλωση νέων έντονων φαινομένων.
Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία – Κρίσιμη η Τετάρτη
Με βάση τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων, η κακοκαιρία θα παρουσιάσει διακυμάνσεις στη διάρκεια του τριημέρου, με πρόσκαιρη εξασθένηση την Τρίτη και νέα επιδείνωση την Τετάρτη.
Τρίτη 27 Οκτωβρίου: Τα φαινόμενα προβλέπεται να εξασθενήσουν, χωρίς όμως να σταματήσουν εντελώς. Βροχές και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην Ανατολική και Νότια Ελλάδα, με ιδιαίτερη προσοχή να απαιτείται στην Εύβοια, τη Μαγνησία και τις Βόρειες Σποράδες.
Τετάρτη 28 Οκτωβρίου: Αναμένεται νέα επιδείνωση, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στην Ανατολική Θεσσαλία, τις Βόρειες Σποράδες, τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία, την Εύβοια και τη Σκύρο.
Η χρονική συγκυρία προκαλεί πρόσθετη κινητοποίηση, καθώς η νέα επιδείνωση συμπίπτει με την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, περίοδο κατά την οποία αναμένονται αυξημένες μετακινήσεις πολιτών.
Σε επιφυλακή Πυροσβεστική, Αστυνομία, Ένοπλες Δυνάμεις και ΕΚΑΒ
Η προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, που πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελου Τουρνά, έπειτα από πρόσκληση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Παπαευσταθίου.
Ο υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη έγκαιρης προετοιμασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με βάση τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, επισημαίνοντας ότι η αυξημένη κινητικότητα των πολιτών λόγω της αργίας απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.
Στο πλαίσιο των μέτρων, τίθεται σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο του Πυροσβεστικού Σώματος για την αντιμετώπιση πλημμυρών και των συνοδών φαινομένων. Οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες στις περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, με δυνατότητα περαιτέρω ενίσχυσης των δυνάμεών τους.
Σε επιφυλακή βρίσκονται επίσης οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα, προκειμένου να συνδράμουν όπου χρειαστεί.
Αντίστοιχα, οι Περιφέρειες, ο ΔΕΔΔΗΕ, ο ΑΔΜΗΕ και το ΕΚΑΒ έχουν τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα για την άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων που ενδέχεται να προκύψουν από τα έντονα φαινόμενα.
Το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων έχει ήδη επικοινωνήσει με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις συναρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να υπάρχει συνεχής ενημέρωση και συντονισμός.
Η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου την Τρίτη, προκειμένου να επανεξετάσει τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα και την εξέλιξη της κακοκαιρίας.
Οι συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες
Με νέα ανακοίνωσή της, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλεί τους πολίτες να λάβουν εγκαίρως μέτρα αυτοπροστασίας και να περιορίσουν την έκθεσή τους σε κινδύνους κατά τη διάρκεια ισχυρών βροχοπτώσεων, καταιγίδων και θυελλωδών ανέμων.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στις μετακινήσεις, κυρίως σε περιοχές με ιστορικό πλημμυρικών φαινομένων και σε σημεία όπου το οδικό δίκτυο διασταυρώνεται με χειμάρρους.
Οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν τη διέλευση από ρέματα και πλημμυρισμένους δρόμους, είτε πεζή είτε με όχημα, ακόμη και αρκετές ώρες μετά τη λήξη της βροχόπτωσης.
Παράλληλα, συνιστάται να ασφαλίσουν αντικείμενα σε μπαλκόνια και εξωτερικούς χώρους που θα μπορούσαν να παρασυρθούν από τον άνεμο, καθώς και να ελέγξουν ότι οι υδρορροές και τα λούκια των κατοικιών λειτουργούν κανονικά.
Κατά τη διάρκεια έντονων φαινομένων θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται οι υπαίθριες εργασίες, οι θαλάσσιες δραστηριότητες και η παραμονή κάτω από μεγάλα δέντρα, πινακίδες ή άλλα σημεία από τα οποία ενδέχεται να πέσουν αντικείμενα.
Σε περίπτωση χαλαζόπτωσης, οι πολίτες καλούνται να αναζητήσουν άμεσα καταφύγιο σε ασφαλές κτήριο ή κλειστό αυτοκίνητο και να παραμείνουν εκεί μέχρι να περάσει η καταιγίδα.
Τι πρέπει να προσέξουμε σε περίπτωση κεραυνών
Ξεχωριστές οδηγίες δίνονται για την προστασία από την έντονη κεραυνική δραστηριότητα.
Όσοι βρίσκονται σε κατοικίες συνιστάται να αποφεύγουν την επαφή με ενσύρματες ηλεκτρικές συσκευές και υδραυλικές εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια της καταιγίδας.
Οι οδηγοί που συναντούν έντονα φαινόμενα θα πρέπει, εφόσον είναι απαραίτητο, να σταματούν σε ασφαλές σημείο, μακριά από δέντρα και πλημμυρισμένους δρόμους, παραμένοντας μέσα στο όχημα μέχρι να υποχωρήσει η καταιγίδα.
Για όσους βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους, η βασική σύσταση είναι να αναζητούν καταφύγιο σε ασφαλές κτήριο ή κλειστό αυτοκίνητο και να αποφεύγουν μεμονωμένα ψηλά δέντρα, μεταλλικές κατασκευές, πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος και σημεία κοντά σε νερό.
Όσοι βρίσκονται στη θάλασσα πρέπει να βγουν αμέσως από το νερό και να μετακινηθούν σε ασφαλή στεγασμένο χώρο.
Συνεχής παρακολούθηση των φαινομένων
Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας επισημαίνει ότι παρακολουθεί διαρκώς την εξέλιξη της κακοκαιρίας, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, με βασική προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας.
Καθώς τα φαινόμενα αναμένεται να παρουσιάσουν νέα ένταση την Τετάρτη, οι πολίτες καλούνται να παρακολουθούν τις επίσημες ανακοινώσεις της ΕΜΥ και της Πολιτικής Προστασίας, να ενημερώνονται για τυχόν τοπικά μέτρα και να προσαρμόζουν τις μετακινήσεις τους στις επικρατούσες συνθήκες.
Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου θα αποτελέσει κρίσιμο σταθμό για την επικαιροποίηση της εκτίμησης των κινδύνων ενόψει της 28ης Οκτωβρίου.
Ακολούθησε το . .
Πρόσθεσε το . ως προτιμώμενη πηγή στη Google
Δημοσιεύτηκε ! 2026-10-26 18:53:00
