
Και ξαφνικά κινεζικός πολεμικός κλοιός στην Ταϊβάν
Η Κίνα έστειλε αιφνιδίως τον στόλο της να κάνει γυμνάσια αποκλεισμού της Ταϊβάν, έγραψε η Corriere della Sera. Μάλιστα, δεν είναι από τις συνηθισμένες ασκήσεις της, αφού τώρα συμμετέχει και το αεροπλανοφόρο «Σαντόνγκ» πλέοντας πολύ κοντά στο νησί. Αν και οι παραβιάσεις από πλευράς κινεζικών πλοίων και αεροπλάνων στο «δημοκρατικό νησί» (όπως χαρακτήρισε την Ταϊβάν η Corriere) είναι καθημερινό φαινόμενο, η συγκεκριμένη άσκηση είναι προδήλως ιδιαίτερη «αφού ο όγκος των πληροφοριών που διοχετεύεται από τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό είναι αξιοσημείωτα μεγάλος».
Κατά τα ανακοινωθέντα από το Πεκίνο, στόχος των γυμνασίων είναι «η ανάληψη του πλήρους ελέγχου της περιοχής, τα πλήγματα σε θαλάσσιους και στεριανούς στόχους και η διεξαγωγή επιχείρησης αποκλεισμού». Πιο αναλυτικά, οι Κινέζοι επιδιώκουν να προετοιμάσουν τις ένοπλες δυνάμεις τους για αποβάσεις στην Ταϊβάν και στα υπόλοιπα, μικρότερα νησιά της, αλλά και για τον κατάλληλο αεροπορικό και ναυτικό αποκλεισμό που θα αποκόψει τις ταϊβανέζικες γραμμές ανεφοδιασμού (δηλαδή τις προμήθειες καυσίμων και τροφίμων).
Το ιταλικό μέσο σχολίασε ότι η Ταϊβάν είναι και αυτή, όμως, προετοιμασμένη για την περίπτωση ενός γενικού αποκλεισμού της από τον κινεζικό στρατό, καθώς το νησί διαθέτει προμήθειες που επαρκούν για ένα εξάμηνο, ωστόσο συμπλήρωσε ότι «αυτό το χρονικό διάστημα είναι αρκετό ώστε η Ουάσινγκτον να αποφασίσει να στείλει βοήθεια στους περικυκλωμένους Ταϊβανέζους».
Επίσης, οι Ιταλοί σημείωσαν ότι η επίσημη ερμηνεία των γυμνασίων από τους ίδιους τους Κινέζους είναι αποκαλυπτική: «Είναι τιμωρία [της Ταϊβάν] για τις υπέρ τής ανεξαρτησίας προκλήσεις της κυβέρνησής της». Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ Τε, έχει κηρύξει την Κίνα «εχθρική ξένη δύναμη» (ενώ η Κίνα θεωρεί το νησί αναπόσπαστο τμήμα της επικρατείας της) και ότι ανακοίνωσε 17 μέτρα εθνικής ασφάλειας «για την αντιμετώπιση της κινεζικής κατασκοπείας στο νησί».
Το κινεζικό αεροπλανοφόρο κινείται σε απόσταση 24 ναυτικών μιλίων από τις ταϊβανέζικες ακτές, η οποία είναι η μικρότερη που έχει ποτέ υπάρξει. Κινητοποίηση παρατηρήθηκε και στις υπόλοιπες ναυτικές δυνάμεις του Πεκίνου, όπως το Λιμενικό και η Ακτοφυλακή. Αν υλοποιηθεί το σχέδιο αποκλεισμού της Ταϊβάν, τα μικρά σκάφη περιπολίας των Κινέζων θα αναλάβουν τον έλεγχο των περιπλεόντων φορτηγών πλοίων τρίτων χωρών.
Το πολιτικό μήνυμα που στέλνει η Κίνα στις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ, λένε οι αναλυτές, είναι σαφές. «Ο πρόεδρος και γραμματέας Σι Τζινπίνγκ σίγουρα είδε τον τρόπο με τον οποίο ο Τραμπ αντιμετώπισε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δηλαδή ως δικτάτορα χωρίς νομιμότητα, προκειμένου να επιβάλει την εκεχειρία. Ο Σι, λοιπόν, καταγγέλλει τον Λάι Τσινγκ Τε ως αποσχιστή προβοκάτορα και ζητεί από τον Τραμπ να συμπεριφερθεί στον Ταϊβανέζο όπως και στον Ουκρανό».
Η Corriere έκλεισε το ρεπορτάζ της με σχόλιο: «Το παιχνίδι για την Ταϊβάν, που για περισσότερα από 70 χρόνια αντιστέκεται στις κινεζικές φιλοδοξίες ενσωμάτωσης, παίζεται στον άξονα Ουάσινγκτον-Πεκίνο. Η εξωτερική πολιτική του Τραμπ, που τιμωρεί τους συμμάχους του με δασμούς, ‘‘συμβουλεύει’’ τον Καναδά να γίνει Πολιτεία των ΗΠΑ, διεκδικεί τη Διώρυγα του Παναμά και απειλεί τη Γροιλανδία με εισβολή, μπορεί να έκανε τον Σι να σκέφτεται ότι έφτασε η ώρα να αναλάβει δράση στην Ταϊβάν».
. . .
Δημοσιεύτηκε ! 2025-04-01 20:19:00