Οικονομία

Και… ΕΔΩ στην Πράξη: Η Παπαστράτος στην πρώτη γραμμή κατά του λαθρεμπορίου τσιγάρων

Το λαθρεμπόριο τσιγάρων δεν είναι απλώς ένα οικονομικό πρόβλημα. Είναι μια ανοιχτή πληγή για την κοινωνία και την οικονομία, μια κρυφή και ύπουλη σκιά που «κρύβει» δισεκατομμύρια παράνομα τσιγάρα, αλλά και ευρώ, και ενισχύει εγκληματικά δίκτυα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η έκταση αυτής της πληγής είναι τέτοια, που η αντιμετώπιση της απαιτεί συνεχή και καθολική δράση, καθώς και στενή συνεργασία του κλάδου με τις διωκτικές αρχές.

Μόνο στη χώρα μας, και σύμφωνα με έκθεση της KPMG για το 2023, περίπου 1 στα 4 (23,7%) τσιγάρα που καταναλώθηκαν ήταν παράνομα! Σε απόλυτους αριθμούς μιλάμε για 3,5 δισεκατoμμύρια παράνομα τσιγάρα. Το ποσοστό είναι   αυξημένο κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2022. Το κόστος; 624 εκατομμύρια ευρώ χαμένα από τα δημόσια ταμεία!

Αν τα ποσά αυτά ζαλίζουν, αναλογιστείτε ότι σε επίπεδο Ευρώπης καταναλώθηκαν 52,2 δισεκατομμύρια παράνομα τσιγάρα, εκ των οποίων τα 35,2 δισεκατομμύρια στις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα πάντα με την Έκθεση της KPMG, που έγινε για λογαριασμό της Philip Morris International, Οι απώλειες των εσόδων για τα δημόσια ταμεία των χωρών της Ε.Ε. το 2023 υπολογίζονται σε 11,6 δισεκατ. ευρώ! «Πρωταθλήτρια» στην κατανάλωση παράνομων τσιγάρων για ακόμα μία χρονιά ανακηρύχθηκε η Γαλλία, αντιπροσωπεύοντας το 47,7% της συνολικής κατανάλωσης παράνομων τσιγάρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ψηφιακή πλατφόρμα συντονισμού

Απέναντι σε αυτό το φαινόμενο, η Παπαστράτος είναι διαχρονικά ΕΔΩ, στην Πράξη. Δίπλα στις αρχές και την κοινωνία, ώστε να αναστραφεί η τάση αυτή που πλήττει κάθε πολίτη.  Η πιο πρόσφατη πρωτοβουλία της έλαβε χώρα στην 88η ΔΕΘ. Εκεί, σε κοινή εκδήλωση με το Υπουργείο Οικονομικών, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δωρίζει στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Καταπολέμησης Λαθρεμπορίου μια καινοτόμο ψηφιακή πλατφόρμα, αξίας 155.000 ευρώ. Η πλατφόρμα δεν είναι απλώς ένα ακόμη εργαλείο, αλλά ένα όχημα συντονισμού, ανάλυσης και ταχείας απόκρισης, που ενισχύει τη δυνατότητα των διωκτικών αρχών να κάνουν τη δουλειά τους καλύτερα και πιο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνικών, ενεργειακών και αλκοολούχων προϊόντων.

Κοινή εκδήλωση της Παπαστράτος με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στην 88η ΔΕΘ

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, Γιώργος Μαργώνης, δήλωσε σχετικά: «Στην Παπαστράτος, στεκόμαστε αρωγοί στο πλευρό της Πολιτείας για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου. Από το 2012, έχουμε συνάψει σειρά Συμφωνιών Συνεργασίας με τις διωκτικές Αρχές και έχουμε υποστηρίξει έμπρακτα τις προσπάθειές τους προσφέροντας  7 εκατ. ευρώ για αγορά εξοπλισμού, κάλυψη λειτουργικών αναγκών και υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού. Σήμερα, με τη νέα μας δωρεά για τη δημιουργία μιας καινοτόμου ψηφιακής πλατφόρμας για τη διασύνδεση των διωκτικών Αρχών, ενισχύουμε ακόμη περισσότερο την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων καταπολέμησης του λαθρεμπορίου. Για κάθε μας βήμα προς τα μπροστά, κάνουμε και ένα βήμα μαζί με την κοινωνία».

Η δωρεά αυτή είναι ένας ακόμη σταθμός στη μακρά πορεία της Παπαστράτος στον αγώνα κατά του λαθρεμπορίου. Και, όπως τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης: «Το λαθρεμπόριο τσιγάρων και γενικότερα καπνικών προϊόντων στερεί κάθε χρόνο από το Δημόσιο έσοδα, ύψους μισού δις. ευρώ. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να αντιμετωπιστεί ακόμα πιο αποτελεσματικά το πρόβλημα. Η Πολιτεία κάνει πολλές προσπάθειες μόνη της, αλλά και σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, προς αυτή την κατεύθυνση. Η συνεργασία με την Παπαστράτος είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει σειρά κινήσεων από κοινού. Τώρα, με τη χρηματοδότηση της Παπαστράτος, προχωρούμε σε αυτήν την ψηφιακή πλατφόρμα, που θα συντελέσει πολύ στον συντονισμό των διαφόρων διωκτικών αρχών, ώστε να κάνουν τη δουλειά τους καλύτερα και ταχύτερα. Και γι’ αυτό το λόγο ευχαριστούμε την Παπαστράτος για τη συνεισφορά της.»

Ολιστική προσέγγιση

Κάθε βήμα μετράει. Και η Παπαστράτος το γνωρίζει καλά. Δεν είναι τυχαίο ότι για περισσότερα από δέκα χρόνια πρωτοστατεί σε δράσεις που στηρίζουν τις διωκτικές αρχές και ενημερώνουν το κοινό για τις πραγματικές συνέπειες του παράνομου εμπορίου. Ο Ιάκωβος Καργαρώτος, Αντιπρόεδρος της εταιρείας, το θέτει ξεκάθαρα: «Η κοινωνία, οι επιχειρήσεις, η Πολιτεία – όλοι πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο, που πλήττει την οικονομία, τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια»

Η Παπαστράτος δεν μένει στα λόγια. Δράσεις, συνέργειες, πρωτοβουλίες, όλα αποδεικνύουν την έμπρακτη δέσμευσή της να κάνει τη διαφορά. Και αυτή η διαφορά δεν αφορά μόνο την ίδια. Είναι μια διαφορά για κάθε πολίτη, για κάθε επιχείρηση, για κάθε θεσμό. Εδώ, στην Πράξη, η εταιρεία αποδεικνύει ότι ο αγώνας κατά του λαθρεμπορίου είναι υπόθεση όλων μας. Και όταν όλοι δουλεύουμε μαζί, το αποτέλεσμα είναι πιο δυνατό, πιο γρήγορο, πιο ουσιαστικό.

Η μάχη συνεχίζεται. Και η Παπαστράτος είναι ΕΔΩ, για να την κερδίσει. Για λογαριασμό όλων μας.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-17 11:30:01

Back to top button