Ελλάδα

Καθολική Εκκλησία της Ελλάδας: «Εξαφανίστηκαν» 3 εκατ. ευρώ – Έρευνα σε Ιερείς για ξέπλυμα χρήματος

Οικονομικό σκάνδαλο ξέσπασε στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδας, είδηση που έφτασε μέχρι την Αγία Έδρα στο Βατικανό. Υπό διερεύνηση για ξέπλυμα μαύρου χρήματος είναι δύο ιερείς, με υψηλή θέση στην ιεραρχία.

Στην υπόθεση εμπλέκονται και πέντε επιχειρηματίες, ενώ η Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Παράνομη Δραστηριότητα έχει ενδείξεις για υπεξαίρεση εκατομμυρίων ευρώ. Συγκεκριμένα, περίπου 3 εκατ. ευρώ διαπιστώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες ότι «έκαναν φτερά» από τα ταμεία της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδας.

Η παράνομη αυτή διαρροή χρημάτων αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο ενός τυχαίου ελέγχου της αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Άρχισε να διερευνά την υπόθεση και εντόπισε ότι από συγκεκριμένους λογαριασμούς που διαχειρίζονταν δύο ιερείς, οι οποίοι έχουν υψηλή θέση στην ιεραρχία της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος, έφευγαν χρήματα επί επτά, οκτώ χρόνια περίπου και κατέληγαν σε πέντε ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων στην Πελοπόννησο.

Η τελευταία περίπτωση ήταν πριν από λίγες μέρες με ένα έμβασμα 50.000 ευρώ. Από την αρχή έφτασαν στους δύο ιερείς, οι οποίοι ελέγχονται για κακουργηματική υπεξαίρεση και στη συνέχεια στους ιδιοκτήτες των νυχτερινών κέντρων για τους οποίους προέκυψαν ενδείξεις για διάπραξη ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Ο επικεφαλής της Αρχής, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, έδωσε άμεσα εντολή για δέσμευση κινητής και ακίνητης περιουσίας τους, αλλά και τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Όλα τα συμπεράσματα του επικεφαλής της Αρχής βρίσκονται ήδη στα χέρια της Εισαγγελίας, προκειμένου να ελεγχθούν ποινικά αυτή τη φορά και να διαπιστωθεί εάν θα πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη για υπεξαίρεση και ξέπλυμα.

Οι «ιερές επενδύσεις» στην Πάτρα

Σύμφωνα με δημοσίευμα του tempo24.news, φέρεται να ξεπλήρωσαν με τα λεφτά από το «παγκάρι» της Καθολικής Εκκλησίας ακόμα και χρέη επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στη νυχτερινή διασκέδαση και είχε συσσωρεύσει χρέη χιλιάδων ευρώ σε στοιχηματισμό σε πρακτορεία της Πάτρας.

Ο ένας εκ των επιχειρηματιών είχε και στο παρελθόν σοβαρή εμπλοκή με ποινικά κολάσιμες πράξεις. Σχετιζόταν και πάλι με τον χώρο της Εκκλησίας, όχι όμως της Καθολικής. Επιχειρηματίες της Πάτρας περιγράφουν κάποιους από τους εμπλεκόμενους ως επιχειρηματίες «φαντάσματα».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες τα χρέη εξοφλήθηκαν με τέσσερα εμβάσματα τα οποία κάλυψε η Καθολική Μητρόπολη της χώρας. Πρόκειται μάλιστα για εμβάσματα τα οποία ανέρχονταν σε ποσά από 10.000 έως 15.000 ευρώ.

Η υπόθεση ήρθε στη δημοσιότητα από δύο πλευρές: πρώτα από την εισαγγελική έρευνα που γίνεται στην Σύρο, διότι από τη επισκοπή της Σύρου φαίνεται να είναι το επίκεντρο αυτής της έρευνας που σχετίζεται με τα οικονομικά της καθολικής εκκλησίας. Και δεύτερον από την Αρχή Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος.

Σύμφωνα με το MEGA, ένα από τα πρόσωπα που φαίνεται να είναι παραλήπτης των χρηματικών ποσών, έχει και ποινικές εμπλοκές στο παρελθόν. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο ανθρώπους που παραλάμβανε τα χρήματα και είχε ποινικές εμπλοκές είναι ιδιώτης, που έχει καταδικαστεί σε 7 χρόνια κάθειρξη για εκβίαση Μητροπολίτη στην Κεντρική Ελλάδα και σήμερα έχει φύγει από τη ζωή.

Ανακοίνωση της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος

Ανακοίνωση με την οποία επισημαίνει ότι δεν έχει καμία ενημέρωση σχετικά με τα δημοσιεύματα περί υπεξαίρεσης και ξεπλύματος μαύρου χρήματος στον Τύπο, εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος:

«Μετά τα σημερινά δημοσιεύματα περί υπεξαίρεσης και ξεπλύματος μαύρου χρήματος στον Τύπο, δηλώνουμε ότι καμία επίσημη ενημέρωση επί του θέματος δεν έχει υπάρξει.

Κατόπιν τούτου αναμένουμε ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές ώστε να τοποθετηθούμε επίσημα επί του θέματος».




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-24 22:19:00

Back to top button