Ελλάδα

Καίει ανεξέλεγκτα η τεράστια φωτιά στο Ξυλόκαστρο: Κλειστή η Κορίνθου – Πατρών στο ύψος προς Δερβένι

Πολύ δύσκολο το μέτωπο της φωτιάς στο Ξυλόκαστρο που καίει ανεξέλεγκτα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα , με την πυροσβεστική να μετρά ήδη τεράστιες καμένες εκτάσεις και πολλά σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές.

Αν και η φωτιά ξεκίνησε στο Ξυλόκαστρο, μέσα σε λίγες ώρες πέρασε από τον Πύργο στη Λυγιά και έχει φτάσει μέχρι τα Τρίκαλα Κορινθίας όπου καίει σε δύσβατη περιοχή στο Ξανθοχώρι και τα Σοφιανά.

Οι πυροσβέστες δίνουν σκληρή μάχη για να μην φτάσουν οι φλόγες στα σπίτια καθώς τα χωριά Βρυσούλες, Αμφιθέα και Ρίζα βρίσκονται αμέσως μετά τη δύσβατη περιοχή που έχει «αρπάξει» φωτιά.

Πολλά ενεργά μέτωπα υπάρχουν και στην περιοχή Λυγιά. Η φωτιά βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πάνω πλευρά της εθνικής οδού και οι φλόγες έχουν  ήδη περικυκλώσει ένα σπίτι που βρίσκεται πολύ κοντά σε πυλώνα της ΔΕΗ.

Υπενθυμίζεται πως από το πρωί έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση στον Πύργο, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Στο σημείο επιχειρούν 390 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 115 οχήματα, εθελοντές και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Δυστυχώς οι ρίψεις νερού σταμάτησαν με το που έδυσε ο ήλιος αν και τα ελικόπτερα θα σηκωθούν ξανά με το πρώτο φως της ημέρας.

Από τη φωτιά που έχει κατακάψει το Ξυλόκαστρο, δυστυχώς δύο νέοι άνδρες έχασαν τη ζωή τους  τη στιγμή που προσπαθούσαν να φτάσουν στο μαντρί ενός φίλου τους.

Επίσης δύο πυροσβέστες υπέστησαν αναπνευστικά προβλήματα και τραύματα στα μάτια

Κλειστή η εθνική οδός Κορίνθου – Πατρών

Για προληπτικούς λόγους, οι αρχές διέκοψαν την κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών – Πατρών από τον κόμβο Λυκοπορίας ως το ύψος του κόμβου Δερβενίου και στα δύο ρεύματα.

Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων διεξάγεται κανονικά από την παλαιά εθνική οδό.

Τα μηνύματα του 112 για εκκενώσεις

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά, το 112 στέλνει διαρκώς μηνύματα στους κατοίκους για άμεση εκκένωση οικισμών και χωριών.

Τα τελευταία μηνύματα στάλθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας (30.09.24) καλώντας τους κατοίκους των περιοχών Λαγκαδαίικα, Σπαρτιναίικα, Πελλήνη και Άνω Καλλιθέα να απομακρυνθούν προς Σοφιανά – Ρέθι.

«Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Λαγκαδαίικα, Σπαρτιναίικα, Πελλήνη, Άνω Καλλιθέα απομακρυνθείτε προς Σοφιανά – Ρέθι», έγραφε το μήνυμα του 112.

Λίγες ώρες πριν είχαν εκκενωθεί και οι περιοχές Χελυδόρεο και Ζάχολη Κορινθίας να απομακρυνθούν από αυτές.

 «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Χελυδόρεο και Ζάχολη του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης απομακρυνθείτε μέσω Επαρχιακής Οδού Καρυάς-Τρικάλων Κορινθίας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», έλεγε το μήνυμα από το 112.

Επίσης εστάλη μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους της περιοχής Πύργος Ξυλοκάστρου Κορινθίας, προκειμένου να απομακρυνθούν από αυτήν και να κατευθυνθούν προς Λυγιά.

To άρθρο Καίει ανεξέλεγκτα η τεράστια φωτιά στο Ξυλόκαστρο: Κλειστή η Κορίνθου – Πατρών στο ύψος προς Δερβένι δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-30 22:50:17

Back to top button