Οικονομία

Κίνα: Χρηματοδοτεί επενδυτικά έργα 28 δισ. δολαρίων για να πιάσει τους στόχους ανάπτυξης

Περίπου 200 δισεκατομμύρια γιουάν ή 28 δισεκατομμύρια δολάρια έχει διαθέσει μέχρι στιγμής η Κίνα για επενδυτικά έργα από τις τοπικές κυβερνήσεις φέτος, καθώς υποσχέθηκε να επιτύχει τους δικούς της φιλόδοξους στόχους οικονομικής ανάπτυξης.

Η είδηση ανακοινώθηκε από την κορυφαία υπηρεσία σχεδιασμού της χώρας, την Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC), σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, η οποία απογοήτευσε τους επενδυτές που ανέμεναν ένα πολύ μεγαλύτερο πακέτο μέτρων τόνωσης.

«Είμαστε βέβαιοι για την επίτευξη των ετήσιων στόχων και καθηκόντων οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και για τη διατήρηση μιας βιώσιμης, σταθερής και υγιούς οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης», δήλωσε ο Zheng Shanjie, πρόεδρος της Επιτροπής, στους δημοσιογράφους στο Πεκίνο.

Η Κίνα ανακοίνωσε τον Μάρτιο έναν στόχο για ρυθμό ανάπτυξης 5%, αλλά μια σειρά οικονομικών στοιχείων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ήταν τόσο αδύναμα που οι οικονομολόγοι ανησυχούσαν ότι ο στόχος θα μπορούσε να χαθεί.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου βρίσκεται σε κακή κατάσταση και υποφέρει από μια κρίση ακινήτων, αδύναμες δαπάνες και υψηλή ανεργία των νέων, μεταξύ άλλων δεινών.

Βοήθεια στις τοπικές κυβερνήσεις

Για να βοηθήσει τις τοπικές κυβερνήσεις που παλεύουν με βουνά χρέους, το Πεκίνο θα διαθέσει 100 δισεκατομμύρια γιουάν (14 δισεκατομμύρια δολάρια) από τον προϋπολογισμό της κεντρικής κυβέρνησης και επιπλέον 100 δισεκατομμύρια γιουάν για επενδυτικά σχέδια, δήλωσε ο Ζενγκ.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν να ανακοινωθούν αυτόν τον μήνα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα συνολικού ύψους περίπου 2 τρισεκατομμυρίων γιουάν (285 δισεκατομμυρίων δολαρίων), αφού ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ έδωσε τελικά το πράσινο φως στα τέλη Σεπτεμβρίου για ένα πολυπόθητο σχέδιο ανάπτυξης μετά από μήνες θλιβερών οικονομικών στοιχείων.

«Η NDRC έδωσε σήμερα ένα σαφές μήνυμα ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα συνεχίσουν να τηρούν μια στάση υπέρ της ανάπτυξης. Ωστόσο, οι επενδυτές απογοητεύτηκαν από την έλλειψη λεπτομερειών σχετικά με τα νέα δημοσιονομικά μέτρα», δήλωσε στο CNN ο Fred Neumann, επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC για την Ασία.

«Η δημοσιονομική χαλάρωση είναι επειγόντως απαραίτητη για την επιτάχυνση της ανάπτυξης σε βιώσιμη βάση. Αυτό είναι πιθανό να έρθει αργότερα αυτόν τον μήνα».

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τον περασμένο μήνα επικεντρώθηκαν σε μεγάλο βαθμό στη νομισματική πολιτική, η οποία συνήθως αναφέρεται στις αποφάσεις που λαμβάνουν οι κεντρικές τράπεζες για να επηρεάσουν το κόστος δανεισμού και να ελέγξουν τον πληθωρισμό. Τα δημοσιονομικά μέτρα, από την άλλη πλευρά, μπορεί να περιλαμβάνουν τη χρήση της φορολογίας ή άλλων μέτρων που επηρεάζουν πιο άμεσα τις δημόσιες δαπάνες.

Η απουσία ανακοίνωσης «μπαζούκας» την Τρίτη έριξε κρύο νερό στη χρηματιστηριακή μανία στο Χονγκ Κονγκ και την ηπειρωτική Κίνα. Οι μετοχές των blue-chip που είναι εισηγμένες στη Σαγκάη και τη Σενζέν διαπραγματεύονταν τελευταία 6% υψηλότερα, αφού είχαν εκτιναχθεί πάνω από 9% στο άνοιγμα της αγοράς. Ο δείκτης αναφοράς Hang Seng του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος μόλις είχε την καλύτερη περίοδο δύο εβδομάδων από τουλάχιστον το 2005, έχασε πάνω από 5%.

Τι ακολουθεί;

Πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών ώστε να ξαναρχίσουν να ξοδεύουν.

Ο Jia Kang, πρώην διευθυντής μιας δεξαμενής σκέψης που συνδέεται με το Υπουργείο Οικονομικών, δήλωσε στην εφημερίδα The Paper, μια κρατική εφημερίδα, την περασμένη εβδομάδα ότι το Πεκίνο θα πρέπει να εκδώσει έως και 10 τρισεκατομμύρια γιουάν (1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια) σε μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα για να χρηματοδοτήσει επενδύσεις σε υποδομές και δημόσια έργα. Είπε ότι το ποσό αυτό δεν ήταν «παράλογο» επειδή το Πεκίνο είχε αναπτύξει παρόμοια μέτρα τόνωσης στο παρελθόν.

«Συμφωνούμε με κορυφαίους συμβούλους πολιτικής, όπως ο … Τζία Κανγκ, ότι ένα επίπεδο άνω των 10 τρισεκατομμυρίων ή το 10% του ΑΕΠ θα μπορούσε να είναι απαραίτητο για να αναστραφεί η οικονομία, λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό της ίδιας της Κίνας στα μέτρα τόνωσης της οικονομίας», έγραψαν οικονομολόγοι της Citi σε ερευνητικό σημείωμα της Παρασκευής.

Μηνύματα αισιοδοξίας

Στις 24 Σεπτεμβρίου, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, η κεντρική τράπεζα, ανακοίνωσε τη μείωση ενός από τα βασικά της επιτόκια και μείωσε το ποσό των μετρητών που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες ως αποθεματικό. Παρουσιάστηκαν περικοπές στα υφιστάμενα επιτόκια ενυπόθηκων δανείων και η ελάχιστη προκαταβολή ενυπόθηκου δανείου μειώθηκε από 25% σε 15% για τους αγοραστές δεύτερης κατοικίας, προκειμένου να στηριχθεί ο προβληματικός τομέας των ακινήτων. Υπήρξαν επίσης υποσχέσεις για τη στήριξη της χρηματιστηριακής αγοράς.

Οι αξιωματούχοι διατήρησαν την αισιοδοξία και την επόμενη ημέρα, ανακοινώνοντας σπάνιες παροχές μετρητών σε μη προνομιούχους πολίτες και υποσχόμενοι επιδοτήσεις για τους πρόσφατους πτυχιούχους που αγωνίζονται να βρουν δουλειά.

Και αργότερα την ίδια εβδομάδα, το 24μελές Πολιτικό Γραφείο του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος – ένα κορυφαίο όργανο λήψης αποφάσεων – συνέχισε την ανοδική επικοινωνία.

Σε μια ρήξη με την παράδοση, ο Σι αφιέρωσε τη συνεδρίαση της ομάδας τον Σεπτέμβριο στις οικονομικές υποθέσεις.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι αναγνώρισαν ότι είχαν προκύψει «νέες καταστάσεις και προβλήματα» στην οικονομία και απαίτησαν επείγουσα δράση, υποσχόμενοι να ενισχύσουν τις δημοσιονομικές δαπάνες, να ανακόψουν την πτώση της αγοράς ακινήτων και να βελτιώσουν την απασχόληση για τους νέους πτυχιούχους και τους μετανάστες εργάτες.

China gives $28 billion to local governments as it vows to meet economic targets

By Juliana Liu, CNN




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-08 11:22:19

Back to top button