Κόσμος

Κίνα: Θρίλερ (μέσω Λονδίνου) με τον υπουργό Αμυνας

Νέο πρόσωπο στο θρίλερ «εξαφάνισης» κυβερνητικών στελεχών της Κίνας: τώρα είναι η σειρά του υπουργού Αμυνας, ναυάρχου Ντονγκ Τζουν, για τον οποίο οι λονδρέζικοι Financial Times έγραψαν ότι ερευνάται ως διεφθαρμένος προτού καν χρονίσει στο πόστο. Τις σχετικές πληροφορίες έδωσαν στους Βρετανούς οι Αμερικανοί, ωστόσο οι Κινέζοι μιλούν για κακόβουλες εικασίες των Δυτικών.

Ο ανταποκριτής της Corriere della Sera στο Πεκίνο, Γκουίντο Σαντεβέκι, σχολίασε ότι στον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό «ο ένας μετά τον άλλον οι στρατηγοί φεύγουν από το προσκήνιο υπό πολύ ύποπτες συνθήκες». Και ότι στο βάθος κάθε τέτοιας ιστορίας βρίσκεται όντως διαφθορά.

Παρατήρησε, δε, ότι το έργο το έχουμε ξαναδεί: «Η εκκαθάριση ανωτάτων στρατιωτικών από πολιτικούς θώκους έχει γίνει συνήθεια. Πρώτα βγαίνουν τα Δυτικά media και αναφέρονται στο εκάστοτε πρόσωπο, αμέσως το Πεκίνο διαψεύδει, όμως ύστερα από κάμποσους μήνες η ‘‘καρατόμηση’’ επιβεβαιώνεται επισήμως, με τη μεγάλη βούλα του κόμματος-κράτους».

Ετσι έγινε και στην περίπτωση του Τζουν. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι το κείμενο των FT είναι μύθευμα, όμως «η κινεζική διπλωματία δεν ενημερώνεται πάντα εγκαίρως για τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του ΚΚ Κίνας».


Ο ανταποκριτής θύμισε την ιστορία του Τσιν Γκανγκ, πρώην υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος χάθηκε από προσώπου Γης τον Ιούνιο του 2023. «Εβδομάδες ολόκληρες το γραφείο του ισχυριζόταν ότι η απουσία του οφειλόταν σε λόγους υγείας, όμως έπειτα από έναν μήνα ανακοινώθηκε επισήμως η απομάκρυνσή του».

Ο εν λόγω Τζουν εμφανίστηκε δημόσια την περασμένη εβδομάδα σε διάσκεψη για την ασφάλεια που έγινε στο Λάος. Μάλιστα αρνήθηκε να συναντηθεί με τον επικεφαλής του Πενταγώνου, Λόιντ Οστιν, επικαλεσθείς δυσαρέσκεια για τα όπλα που στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ταϊβάν. «Αλλά ας περιμένουμε να δούμε αν ο Τζουν θα επιστρέψει στο προσκήνιο τις επόμενες ημέρες».


Ο Σαντεβέκι θύμισε τις προηγούμενες δύο εκκαθαρίσεις προσώπων από τον θώκο του υπουργείου Αμυνας (Λι Σανγκφού και Γουέι Φενγκέ) και έγραψε ότι οι φήμες για τον Τζουν «δεν είναι λεπτομερείς όσον αφορά το είδος της διαφθοράς». Διότι στο «άθλημα» της κρατικής σαπίλας υπάρχουν πολλές υποκατηγορίες. Παρατήρησε, όμως, ότι αν τυχόν μιλάμε για υπεξαίρεση, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει ενοχληθεί πολύ.

Κάθε φορά που το πολιτικό προσωπικό της Κίνας «εξαφανίζεται» από τα πόστα, περνάει αρκετός καιρός χωρίς αντικατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι «υπάρχει μεγάλη δυσκολία να βρουν ανθρώπους καθαρούς, απαλλαγμένους από κάθε υποψία περί διαφθοράς» σχολίασε ξανά ο Σαντεβέκι. Πέρα από τα υπουργεία, εκκαθαρίσεις ανωτάτων αξιωματικών γίνονται και στον ίδιο τον στρατό.


«Εννέα στρατηγοί θερίστηκαν από το κομματικό δρεπάνι, μεταξύ των οποίων ο διοικητής των πυραυλικών δυνάμεων και ο αναπληρωτής του. Τον περασμένο Ιούλιο, η Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή υπό την προεδρία του Σι ανακοίνωσε εκστρατεία “διόρθωσης της σκέψης, της οργάνωσης, του τρόπου εργασίας, της πειθαρχίας και του συστήματος διορισμών”».

Αυτό ερμηνευόμενο σημαίνει ότι ο Σι θέλει να πατάξει τις δωροδοκίες-δωροληψίες κατά τη διαδικασία προαγωγών στο στράτευμα, όπως και το φαινόμενα της μίζας στις διάφορες στρατιωτικές προμήθειες. «Πρόκειται για ενδημικό σύστημα διαφθοράς, το οποίο προφανώς υπονομεύει τα θεμέλια των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων».

Οι καταγγελίες και οι καταδίκες του προσφάτου παρελθόντος αναφέρονταν σε «τεράστια χρηματικά ποσά» έγραψε ο Σαντεβέκι και ολοκλήρωσε: «Λέγεται ότι το σύστημα είναι τόσο εμπεδωμένο, που ο απλός στρατιώτης πληρώνει για να γίνει λοχίας, όπως και ο συνταγματάρχης που θέλει τον βαθμό του ταξιάρχου. Αν αυτό είναι το σύστημα, η εύρεση τιμίου ανθρώπου για το πόστο του υπουργού Αμυνας είναι σχεδόν αδύνατη».

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-11-27 20:25:00

Back to top button