Κόσμος

Κίνα: Επίδειξη στρατιωτικής ισχύος στα Στενά της Ταϊβάν

Είναι ασκήσεις βέβαια, όμως μόνο κατ’ όψιν. Η μεγάλη κινητοποίηση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού στα Στενά της Ταϊβάν, με πλοία, με μονάδες πυραυλικού πολέμου, με αεροσκάφη, κ.λπ., η οποία φέρει την κωδική ονομασία «Ενωμένα ξίφη», έχει στόχο να στείλει το ξεκάθαρο μήνυμα ότι οποιαδήποτε προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης της Ταϊβάν και αποκοπής της από τον κινεζικό εθνικό κορμό θα αντιμετωπιστεί με ολοένα και ισχυρότερη στρατιωτική πίεση. Αυτά δήλωσαν επισήμως οι κινέζοι στρατηγοί, έγραψε η Corriere della Sera.

Στο πεδίο των ασκήσεων και από τις αρχές του μήνα έχουν αναπτυχθεί 175 μαχητικά, βομβαρδιστικά και άλλα μαχητικά αεροσκάφη, 85 πολεμικά σκάφη, αντιτορπιλικά και φρεγάτες, όπως και το αεροπλανοφόρο «Liaoning». Ο πρόεδρος της Ταϊβάν Λάι Τσινγκ-τε δήλωσε: «Λόγω των εξωτερικών απειλών θέλω να διαβεβαιώσω τους συμπατριώτες μου ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το συνταγματικό δημοκρατικό σύστημα, να προστατεύει τη δημοκρατική Ταϊβάν και την εθνική ασφάλεια». Οι δε ΗΠΑ εξέφρασαν «έντονη ανησυχία».

Οι συγκεκριμένες κινεζικές ασκήσεις έχουν παρελθόν. Η πρώτη φάση τους διενεργήθηκε τον περασμένο Μάιο, την περίοδο ανάληψης καθηκόντων από πλευράς Λάι Τσινγκ-τε. Τότε ήταν τα «Ενωμένα ξίφη Νο1» και τώρα διεξάγονται τα Νο2, χωρίς καμία προειδοποίηση φυσικά. Γιατί τα γυμνάσια γίνονται αυτήν την εποχή; Διότι ο πρόεδρος της Ταϊβάν διακήρυξε την ανεξαρτησία του νησιού και τη διατήρηση του δημοκρατικού καθεστώτος επ’ ευκαιρία εθνικής εορτής στις 10 Οκτωβρίου, κάτι που εξόργισε το Πεκίνο.

Επιπροσθέτως ο Λάι Τσινγκ-τε είπε και άλλα προκλητικά πράγματα για την Κίνα και το ίδιο το Κομμουνιστικό Κόμμα της, ότι η Ταϊβάν είναι «η αληθινή κινεζική δημοκρατία», αφού προηγήθηκε της Λαϊκής Δημοκρατίας (η οποία ιδρύθηκε από τον Μάο Τσε-τουνγκ το 1949), επομένως δεν χρειάζεται να λάβει καμία νομιμοποίηση από αυτήν. Η απάντηση στην αποκοτιά του προέδρου της Ταϊβάν ήταν η άνευ προηγουμένου επίδειξη στρατιωτικής δύναμης, με επιχειρησιακό σχέδιο την περικύκλωση του νησιού. Πρόγευση, ίσως, ενός πραγματικού αποκλεισμού και της τελικής εισβολής.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-14 19:09:10

Back to top button