Κόσμος

Κίνα: Διαστημικός πύραυλος εκτοξεύθηκε «κατά λάθος» και συνετρίβη κοντά σε πόλη

Ο διαστημικός πύραυλος μιας κινεζικής ιδιωτικής εταιρείας εξερράγη και συνετρίβη κοντά σε μια πόλη την Κυριακή, αφού εκτοξεύθηκε… κατά λάθος κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής.

Σύμφωνα με την εταιρεία Beijing Tianbing, γνωστή και ως Space Pioneer, σημειώθηκε δομική βλάβη στη σύνδεση μεταξύ του πυραύλου και της βάσης δοκιμών. Ο πύραυλος συνετρίβη σε λόφο της πόλης Γκονγκί στην κεντρική Κίνα.

Βίντεο που δημοσίευσε το κινεζικό ψηφιακό μέσο ενημέρωσης The Paper, έδειξε τον πύραυλο να ανεβαίνει στον ουρανό πριν χάσει την ισχύ του και στρίψει οριζόντια, πέσει στη Γη και συντριβεί σε δασώδεις λόφους, προκαλώντας πυρκαγιά.

Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα, ανέφεραν οι Κινέζοι.

Τμήματα του σταδίου του πυραύλου διασκορπίστηκαν εντός μιας «ασφαλούς περιοχής», αλλά προκάλεσαν τοπική πυρκαγιά, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου διαχείρισης εκτάκτων αναγκών του Γκονγκί.

Η πυρκαγιά έσβησε χωρίς να τραυματιστεί κάποιος, ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο πύραυλος Tianlong-3 είναι ένας εν μέρει επαναχρησιμοποιήσιμος πύραυλος υπό ανάπτυξη από την Space Pioneer, μία από τις μικρές ομάδες κατασκευαστών πυραύλων του ιδιωτικού τομέα, που έχουν αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η Space Pioneer λέει ότι οι επιδόσεις του Tianlong-3 είναι συγκρίσιμες με το Falcon 9 της αμερικανικής SpaceX.

Τον Απρίλιο του 2023, η Space Pioneer εκτόξευσε έναν πύραυλο κηροζίνης-οξυγόνου, τον Tianlong-2, και έγινε η πρώτη ιδιωτική κινεζική εταιρεία που έστειλε πύραυλο υγρών καυσίμων στο διάστημα.

Οι κινεζικές εμπορικές διαστημικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στον χώρο από το 2014, όταν το Πεκίνο επέτρεψε τις ιδιωτικές επενδύσεις στον κλάδο.

Πολλές άρχισαν να κατασκευάζουν δορυφόρους, ενώ άλλες, συμπεριλαμβανομένης της Space Pioneer, επικεντρώθηκαν στην ανάπτυξη επαναχρησιμοποιήσιμων πυραύλων που μπορούν να μειώσουν σημαντικά το κόστος των αποστολών.

Οι χώροι δοκιμών αυτών των εταιρειών βρίσκονται κατά μήκος των παράκτιων περιοχών της Κίνας, που βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα για λόγους ασφαλείας. Ορισμένες όμως βρίσκονται και βαθιά στο εσωτερικό της χώρας, όπως το κέντρο δοκιμών της Space Pioneer στο Γκόνγκι, μια πόλη 800.000 κατοίκων στην κεντρική επαρχία Χενάν.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-07-01 14:34:07

Back to top button