Κόσμος

Κίεβο όπως Πριγκόζιν: Οι Ουκρανοί στέλνουν κρατούμενους στο μέτωπο

Η Ουκρανία ακολουθεί τον δρόμο που άνοιξε ο ιδρυτής της Ομάδας Βάγκνερ, στρατολογώντας φυλακισμένους για να αναπληρώσουν τα κενά στις ένοπλες δυνάμεις τους, που έχουν αποδεκατιστεί στον πόλεμο των τελευταίων 28 μηνών με τη Ρωσία.

Την ίδια ώρα, η Μόσχα συνεχίζει να ενισχύει τις δυνάμεις της στην ανατολική Ουκρανία.

Περισσότεροι από 3.000 ουκρανοί κρατούμενοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι υπό όρους και έχουν τοποθετηθεί σε στρατιωτικές μονάδες, αφού η τακτική αυτή εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο με ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την επιστράτευση τον περασμένο μήνα, δήλωσε στο Associated Press η αναπληρώτρια υπουργός Δικαιοσύνης της Ουκρανίας, Ολένα Βισότσκα.

Ο δημοσιογράφος του πρακτορείου επισκέφθηκε μια αγροτική «σωφρονιστική αποικία» στη νοτιοανατολική Ουκρανία, όπου σε αρκετούς κατάδικους προσφέρθηκε η ευκαιρία για αποφυλάκιση υπό όρους με αντάλλαγμα την υπηρεσία στο πεδίο της μάχης.

«Μπορείτε να βάλετε ένα τέλος σε αυτό και να ξεκινήσετε μια νέα ζωή», τους είπε ένας στρατολόγος, μέλος ενός εθελοντικού τάγματος εφόδου.

Η Ουκρανία δεν ανακοινώνει λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των στρατευμάτων ή τις απώλειες, αλλά οι διοικητές της πρώτης γραμμής αναγνωρίζουν ανοιχτά ότι αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού.

Η Ρωσία στρατολόγησε εκατοντάδες χιλιάδες κρατούμενους από τότε που ξεκίνησε την τακτική ο Πριγκόζιν, το καλοκαίρι του 2022. Μάλιστα, πολλές «σωφρονιστικές αποικίες», όπως ονομάζονται κατ’ευφημισμόν οι φυλακές, έκλεισαν, καθώς άδειασαν από κρατούμενους.

Δεκάδες χιλιάδες κρατούμενοι σκοτώθηκαν στην Ουκρανία, καθώς οι Ρώσοι τους χρησιμοποιούσαν για τις μαζικές κατά μέτωπο επιθέσεις σε δύσκολες μάχες όπως στο Μπαχμούτ.

Οσοι επιβίωσαν και επέστρεψαν, ελεύθεροι πλέον, στη Ρωσία, έχουν προκαλέσει μεγάλη αύξηση στην εγκληματικότητα στη χώρα, καθώς οι περισσότεροι ήταν βαρυποινίτες, βιαστές και δολοφόνοι.

Οργανώσεις και γυναίκες πολιτικοί έχουν ζητήσει από τον Βλαντίμιρ Πούτιν να λάβει μέτρα για την έξαρση της εγκληματικότητας και τους πρώην κρατούμενους που επιστρέφουν από το μέτωπο.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-07-02 11:14:34

Back to top button