Οικονομία

Κέρδη €2,3 δισ. για τις τράπεζες το πρώτο εξάμηνο του 2024

Τις θετικές προοπτικές των ελληνικών τραπεζών οι οποίες αύξησαν σημαντικά τα κέρδη τους το 2024 προεξοφλεί η Εκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδας, υπό την προυπόθεση ότι θα συνεχιστεί η ανάπτυξη της οικονομίας και θα διασφαλιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα.

Οπως επισημαίνεται στην Εκθεση, ο ελληνικός τραπεζικός τομέας είναι σε καλύτερη θέση σε σχέση με το παρελθόν για να αντιμετωπίσει πιθανές διαταραχές και να επιτελέσει το ρόλο του στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Το πρώτο εξάμηνο του 2024 οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν κέρδη μετά από φόρους ύψους 2,3 δισεκ. ευρώ, έναντι κερδών 1,9 δισεκ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε καθοριστικά η αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους και προμήθειες, με θετική συμβολή των εσόδων από πράξεις πληρωμών και τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων.

H κεφαλαιακή επάρκεια του τραπεζικού τομέα παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη το πρώτο εξάμηνο του 2024, καθώς η αύξηση των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων αντισταθμίστηκε από την αύξηση του σταθμισμένου ως προς τον κίνδυνο ενεργητικού.

Επίσης, οι συνθήκες ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού τομέα παρέμειναν ικανοποιητικές το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Η ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου των πιστωτικών ιδρυμάτων το εν λόγω χρονικό διάστημα επιδεινώθηκε ελαφρώς, εξαιτίας της ενσωμάτωσης συγκεκριμένων κατηγοριών δανείων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου στην περίμετρο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), μετά από εποπτική απαίτηση.

Επισημαίνεται ότι ο δείκτης ΜΕΔ σε επίπεδο τραπεζικού τομέα (Ιούνιος 2024: 6,9%) εξακολουθεί να παραμένει υψηλός έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου (Ιούνιος 2024: 2,3%).

Οι προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού τομέα διαγράφονται θετικές. Ωστόσο, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη μακροοικονομική πορεία της χώρας, η οποία επηρεάζεται και από εξωγενείς παράγοντες.

Οι αβεβαιότητες

Στην έκθεση περιγράφονται οι αβεβαιότητες που μπορεί να επηρεάσουν την πορεία της οικονομίας και των τραπεζών που είναι:

-η περαιτέρω όξυνση των γεωπολιτικών κινδύνων η οποία μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά και να οδηγήσει σε μια απότομη ανατιμολόγηση των περιουσιακών στοιχείων στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων.

-η κλιματική αλλαγή και ο κίνδυνος κυβερνοεπιθέσεων αποτελούν σημαντικούς κινδύνους για την εύρυθμη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-22 14:34:00

Back to top button