Οικονομία

Κάτω από το 1 τρισ. δολ. η κεφαλαιοποίηση της Τesla μετά τη βουτιά πωλήσεων στην ΕΕ

Η αποτίμηση της Tesla έχει πέσει κάτω από το 1 τρισ. δολάρια, για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο, αφού η κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων υπέστη πτώση κατά 45% στις πωλήσεις της σε όλη την Ευρώπη.

Οι μετοχές της Tesla υποχώρησαν κατά 9% την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στο γεγονός ότι οι ευρωπαίοι καταναλωτές γύρισαν την πλάτη στην επιχείρηση λόγω της υποστήριξης του Ελον Μασκ στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Η τελευταία πτώση, αναφέρει η Telegraph, οδήγησε σε διαγραφή 93 δισ. δολαρίων από την αποτίμηση της Tesla, με την τιμή της μετοχής της εταιρείας να έχει υποχωρήσει σχεδόν κατά 25% μόνο τον τελευταίο μήνα.

Η πτώση της μετοχής ήρθε μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων ότι οι πωλήσεις της Tesla κατέρρευσαν κατά 45% τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με μια αύξηση κατά 37% στις συνολικές πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων σε ολόκληρη την ήπειρο.


Η πτώση των πωλήσεων συνέπεσε με τον ολοένα και πιο ενεργό ρόλο του Μασκ στην κυβέρνηση του Τραμπ, όπου του έχει ανατεθεί η μείωση των κρατικών δαπανών.

Η Tesla, που κάποτε υποστηρίχθηκε από τους προοδευτικούς καταναλωτές ως λύση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, απορρίφθηκε από φιλελεύθερους οδηγούς τους τελευταίους μήνες, αφότου ο Μασκ δήλωσε ότι υποστηρίζει τους ακροδεξιούς πολιτικούς ηγέτες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).


Ο Μασκ έχει επίσης επανειλημμένα επιτεθεί στην κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ και έχει ρίξει το βάρος του πίσω από το ακραία δεξιό Reform UK του Νάιτζελ Φάραντζ.

Σύμφωνα με το YouGov, το 47% των ψηφοφόρων του Reform έχουν θετική γνώμη για τον Μασκ, σε σύγκριση με το 18% αποδοχής που έχει στο ευρύτερο κοινό.


Οι πολιτικές παρεμβάσεις του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία έχουν αποξενώσει τους παραδοσιακούς αγοραστές της Tesla που κλίνουν προς την Αριστερά, γράφει η Τelegraph.

Κάποιοι ιδιοκτήτες Tesla αντέδρασαν βάζοντας αυτοκόλλητα στα αυτοκίνητά τους που έγραφαν: «Το αγόρασα πριν τρελαθεί ο Ελον».

Η τιμή της μετοχής της Tesla αυξήθηκε στον απόηχο των αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου, με τους επενδυτές να στοιχηματίζουν ότι η εγγύτητα του Μασκ με τον Τραμπ θα μπορούσε να βοηθήσει τις εταιρείες του.

Ωστόσο, τα χαμηλά στοιχεία των πωλήσεων στην Ευρώπη φαίνεται να έχουν αναστρέψει αυτή την αισιοδοξία.

Εκτός από τις προκλήσεις στην Ευρώπη, η Tesla αντιμετωπίζει επίσης σκληρό ανταγωνισμό από άλλους κατασκευαστές αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένης της BYD στην Κίνα, μια από τις μεγαλύτερες αγορές για τα ηλεκτρικά οχήματα.

Οι πωλήσεις της Tesla στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο μειώθηκαν κατά 11,5% τον περασμένο μήνα, ενώ η BYD σημείωσε αύξηση κατά 48%. Η BYD προσφέρει προηγμένες δυνατότητες αυτο-οδήγησης με Τεχνητή Νοημοσύνη, σε πολύ χαμηλότερες τιμές από τα αυτοκινούμενα της Tesla, καθιστώντας την μια ελκυστική εναλλακτική για τους κινέζους καταναλωτές.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-26 15:13:00

Back to top button