Οικονομία

Κάτω από το ορόσημο του 50% ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Μικρότερη του αναμενόμενου ήταν η επιβράδυνση του ετήσιου πληθωρισμού στην Τουρκία τον περασμένο μήνα, ενώ ο μηνιαίος πληθωρισμός αυξήθηκε, γεγονός που ενδεχομένως καθυστερήσει τις συζητήσεις σχετικά με τις μειώσεις των επιτοκίων. 

Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 49,4% τον περασμένο μήνα, από 52% τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε η κρατική στατιστική υπηρεσία TurkStat, την ώρα που η μέση πρόβλεψη των αναλυτών σε έρευνα του Bloomberg έκανε λόγο για 48,3%.

Ο μηνιαίας πληθωρισμός, δείκτης στον οποίο εστιάζει σε μεγάλο βαθμό η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αυξήθηκε στο 2,97% έναντι 2,47% τον προηγούμενο μήνα και ήταν υψηλότερος από όλες τις προβλέψεις.

Οι τιμές της εκπαίδευσης αυξήθηκαν κατά 14,2% σε μηνιαία βάση και ήταν ο κύριος παράγοντας που συνέβαλε στο απροσδόκητο αυτό μέγεθος.

Στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασής της τον Σεπτέμβριο, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής επέστησε την προσοχή στον υψηλό πληθωρισμό των υπηρεσιών που προέρχεται από τα δίδακτρα των πανεπιστημίων και την αύξηση των ναύλων των σχολικών λεωφορείων.

Στα ύψη οι τιμές στέγαστης και εστίασης

Η Hande Sekerci, οικονομολόγος και διευθυντής του τμήματος ερευνών της Is Portfoy, δήλωσε ότι η εκπαίδευση καθώς και οι τιμές της στέγασης, της ένδυσης, των εστιατορίων και ξενοδοχείων και των τροφίμων, ήταν όλες υψηλότερες από τις προβλέψεις.

Η πορεία του μηνιαίου πληθωρισμού έχει αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία για τους επενδυτές, οι οποίοι αναμένουν όλο και περισσότερο ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού κατά το τέταρτο τρίμηνο.

Η Goldman Sachs Group Inc. ήταν μεταξύ εκείνων που προέβλεπαν μείωση των επιτοκίων τον Νοέμβριο εν όψει των σημερινών στοιχείων. Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής διατήρησε το βασικό επιτόκιο σε στάση αναμονής τους τελευταίους έξι μήνες, έδειξε να χαλαρώνει ωστόσο τη στάση της τον Σεπτέμβριο.

«Δεν πιστεύουμε ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Νοέμβριο», δήλωσε η Sekerci.

«Στην πραγματικότητα, η χαλάρωση θα μπορούσε να καθυστερήσει μέχρι το 2025, αφού δούμε μόνιμη βελτίωση του πληθωρισμού».

Η τουρκική λίρα ανέστρεψε τις απώλειες έναντι του δολαρίου ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση των στοιχείων και διαπραγματευόταν με μικρή μεταβολή στα 34,2051.

Σε κάθε περίπτωση, τα εν λόγω στοιχεία σηματοδοτούν ένα ορόσημο για την Τουρκία, καθώς ο ετήσιος πληθωρισμός έπεσε κάτω από το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας που είναι 50%, ενώ είναι η πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια που το επίσημο κόστος δανεισμού είναι πάνω από το μηδέν όταν προσαρμόζεται στις τιμές.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-04 10:53:36

Back to top button