Κόσμος

Κάμαλα – Οπρα «ενωμένες για την Αμερική»

Η εκδήλωση στο Μίσιγκαν είχε τίτλο «Ενωθείτε για την Αμερική» (Unite for America) και ήταν πολλών αστέρων: Μέριλ Στριπ, Τζούλια Ρόμπερτς, Τζένιφερ Λόπεζ, Μπράιαν Κράνστον Κρις Ροκ και Μπεν Στίλερ ήταν μόνον μερικοί από τους διασήμους που εμφανίστηκαν στη γιγαντοοθόνη μέσω διαδικτυακής σύνδεσης.

Υπέρ-διάσημη ήταν και η παρουσιάστρια. Η Οπρα Γουίνφρεϊ (που είχε δώσει το «παρών» και στο συνέδριο των Δημοκρατικών τον περασμένο μήνα) υποδέχτηκε με μια αγκαλιά την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και υποψήφια των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις, σε μια συζήτηση που ξεκίνησε από τις αμβλώσεις και έφτασε στη μετανάστευση, το κόστος ζωής και την οπλοκατοχή και τις αιματηρές επιθέσεις σε σχολεία.

Και η Τζούλια Ρόμπερτς παρούσα. REUTERS/Kevin Lamarque

Η Χάρις ξεκίνησε τη συζήτηση με τη Γουίνφρεϊ παρουσιάζοντας την προεκλογική της εκστρατεία ως ένα κίνημα υπέρ της ενότητας. Ζήτησε από τους Αμερικανούς να επιδείξουν ενότητα απέναντι σε ισχυρές δυνάμεις που θα προσπαθήσουν να διχάσουν. «Αυτό το κίνημα έχει στόχο να μας υπενθυμίσει ότι τα κοινά μας είναι περισσότερα από τις διαφορές μας», τόνισε.

Η Νάταλι Γκρίφιθ, μια 15χρονη μαθήτρια από το Λύκειο Apalachee της Τζόρτζια, η οποία δέχτηκε δύο από τις σφαίρες ένος 14χρονου που άνοιξε πυρ στο σχολείο της την ώρα των μαθηματικών πριν από δύο εβδομάδες, καθόταν με τους γονείς της στην πρώτη σειρά.

Εκεί ήταν και η Σάνετ Γουίλιαμς, μητέρα της Αμπερ Θέρμαν, η οποία πέθανε τον Αύγουστο του 2022 απο επιπλοκές αμβλωσης, επειδή καθυστέρησε να λάβει θεραπεία εξαιτίας των περιοριστικών νόμων.

Η Χάρις και οι Δημοκρατικοί έχουν υποσχεθεί να αποκαταστήσουν τα εθνικά δικαιώματα στις αμβλώσεις που επηρεάστηκαν από μια απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του 2022 και να περάσουν την απαγόρευση των επιθετικών όπλων που χρησιμοποιούνται συχνά σε μαζικούς πυροβολισμούς.

Αμήχανη, ωστόσο, υπήρξε η στιγμή που η Οπρα σχολίασε το γεγονός ότι και η ίδια η Χάρις είναι κάτοχος (το είπε και το πρόσφατο ντιμπέιτ με τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό της Ντόναλντ Τραμπ). «Αν κάποιος διαρρήξει το σπίτι μου, θα πυροβοληθεί», απάντησε η αντιπρόεδρος, σπεύδοντας να προσθέσεί ότι «μάλλον δεν έπρεπε να το πει αυτό».

Οι σύμβουλοι της προεκλογικής εκστρατείας της Χάρις λένε ότι σχεδόν 200.000 άνθρωποι εγγράφηκαν για να παρακολουθήσουν τη ζωντανή μετάδοση και το κοινό της στο YouTube έφτασε σχεδόν τις 100.000 μέχρι το τέλος. Οι λογαριασμοί Instagram, Facebook, Tiktok και Twitch τόσο της Winfrey όσο και του Harris έδειξαν επίσης το γεγονός.

Η Οπρα σχολίασε την «ραγδαία» μεταμόρφωση της αντιπροέδρου μετά την απόσυρση του Τζο Μπάιντεν από την κούρσα της προεδρίας.

«Ξέρετε, έρχεται μια στιγμή για την καθένα μας, όταν είναι η ώρα να βγει μπροστά», είπε η Χάρις.

Οι επιτελείς της προεκλογικής εκστρατείας της Χάρις λένε ότι σχεδόν 200.000 άνθρωποι εγγράφηκαν για να παρακολουθήσουν τη ζωντανή μετάδοση και το κοινό της μόνο στο YouTube έφτασε σχεδόν τις 100.000 μέχρι το τέλος της εκδήλωσης.

Σε παρέμβασή της μέσω διαδικτύου η Μέριλ Στριπ δήλωσε ότι ανησυχεί για το ενδεχόμενο ο Τραμπ να αρνηθεί να αναγνωρίσει τυχόν ήττα του στις εκλογές, όπως είχε κάνει το 2020.

Η Μέριλ Στριπ στην εκδήλωση της Οπρα Γουίνφρεϊ για την Κάμαλα Χάρις στο Μισιγκαν. REUTERS/Kevin Lamarque

«Αναρωτιέμαι αν είμαστε έτοιμοι για την 7η Ιανουαρίου», δήλωσε αναφερόμενη στην εισβολή υποστηρικτών του Τραμπ στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, προκειμένου να εμποδίσουν την επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-20 11:19:16

Back to top button