Κόσμος

Ισραήλ: Περιμένοντας τον μικρό Κφιρ και τους άλλους ομήρους

Τη φωτογραφία ενός χαμογελαστού μωρού δημοσίευσε το Σάββατο στα κοινωνικά δίκτυα το κράτος του Ισραήλ. Είναι ο Κφιρ Μπίμπας, που απήχθη από τη Χαμάς όταν ήταν μόλις εννέα μηνών – ο νεότερος όμηρος από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα. Απήχθη μαζί με τον αδελφό του Αριελ, που είναι σήμερα πέντε ετών και τους γονείς του Γιάρντεν και Σίρι.

Ο Κφιρ έχει περάσει 15 μήνες κρατούμενος κάπου στη Δυτική Οχθη και μόλις έγινε δύο ετών – τα πρώτα και δεύτερα γενέθλιά του τα γιόρτασε σε ομηρεία. Στο Τελ Αβίβ και στο Λονδίνο, διοργανώθηκαν το Σάββατο νέες συγκεντρώσεις για την απελευθέρωση των ομήρων, με επίκεντρο το μικρό αγοράκι.

Οι συγκεντρωμένοι τίμησαν τα γενέθλια του παιδιού με πορτοκαλί μπαλόνια, με τη φωτογραφία του σε πλακάτ και με το σύνθημα «Φέρτε τους πίσω».

Σύμφωνα με τις λίστες που έχουν δημοσιοποιηθεί στα ισραηλινά Μέσα, ο μικρός Κφιρ και η οικογένειά του είναι ανάμεσα στους πρώτους 33 ομήρους που θα απελευθερωθούν στο πλαίσιο της πρώτης φάσης της εκεχειρίας η οποία τίθεται σε ισχύ στις 8.30 το πρωί της Κυριακής.

Ομως κανείς δεν ξέρει αυτή τη στιγμή, αν οι λίστες θα τηρηθούν.

Και κανείς δεν ξέρει πόσοι από αυτούς θα επιστρέψουν ζωντανοί…

Οι 33 οικογένειες έχουν ειδοποιηθεί αλλά δεν ξέρουν σε τι κατάσταση θα υποδεχτούν τους ανθρώπους τους.

Η μονάδα συντονισμού ομήρων και αγνοουμένων της ισραηλινικής κυβέρνησης ενημέρωσε την Παρασκευή τις οικογένειες των 33 ισραηλινών ομήρων που αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι στην πρώτη φάση.

Αυτοί που περιλαμβάνονται στον κατάλογο και θα επιστραφούν σε διάστημα 42 ημερών, είναι οι λεγόμενες «ανθρωπιστικές» περιπτώσεις: γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς. Η λίστα που μεταδίδουν τα τοπικά Μέσα περιλαμβάνει συνολικά δώδεκα γυναικόπαιδα.

Το Ισραήλ θα λάβει μια πλήρη έκθεση για την κατάσταση όλων όσων περιλαμβάνονται στον κατάλογο επτά ημέρες μετά την κατάπαυση του πυρός.

Η σειρά απελευθέρωσης δεν είναι ακόμη γνωστή. Οι ταυτότητες όσων πρόκειται να επιστρέψουν αναμένεται να ανακοινωθούν 24 ώρες πριν από κάθε απελευθέρωση.

Το Σάββατο, το Τελ Αβίβ τίμησε τα δεύτερα γενέθλια του μικρού Κφιρ με πορτοκαλί μπαλόνια και συνθήματα για την απελευθερωσή του, μαζί με όλους τους άλλους ομήρους. (Amir Levy/Getty Images/Ideal Image)

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της απελευθέρωσης, την πρώτη ημέρα της εκεχειρίας, δηλαδή την Κυριακή, θα επιστραφούν τρεις όμηροι και άλλοι τέσσερις την έβδομη ημέρα. Στη συνέχεια, τρεις όμηροι θα επιστρέφονται κάθε εβδομάδα για μια περίοδο τεσσάρων εβδομάδων. Τέλος, 14 όμηροι θα επιστραφούν την τελευταία, έκτη εβδομάδα της πρώτης φάσης.

Πέρα από τους 33, 65 ακόμη άτομα κρατούνται από τη Χαμάς, πολλοί από τους οποίους δεν είναι πλέον ζωντανοί. Αυτοί πρόκειται να επιστραφούν ως μέρος μιας δεύτερης φάσης της συμφωνίας, αν αυτή συνεχιστεί, που θα προβλέπει μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Ειδικά υγειονομικά πρωτόκολλα για την υποδοχή των ομήρων

Ισραηλινά μέσα αναφέρουν ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει εκδώσει ειδικές κατευθυντήριες οδηγίες για τα νοσοκομεία της χώρας, τα οποία θα κληθούν να φροντίσουν τους ομήρους ύστερα από 15 μήνες στην αιχμαλωσία.

Εχουν τεθεί σε ισχύ ειδικά υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία περιλαμβάνουν μια σειρά από εξετάσεις για τους ομήρους που θα απελευθερώνονται. Τα πρωτόκολλα προβλέπουν εξετάσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τεστ εγκυμοσύνης για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Γενικής Ιατρικής του Υπουργείου Υγείας, ΔΡ Χαγκάρ Μιζραχί δήλωσε ότι τα επικαιροποιημένα πρωτόκολλα διαφέρουν «σημαντικά» από εκείνα που εφαρμόστηκαν για τους 105 ωομήρους που απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της προσωρινής συμφωνίας εκεχειρίας του Νοεμβρίου 2023.

«Υπάρχει κίνδυνος οι όμηροι που επιστρέφουν να παρουσιάζουν μεταβολικές διαταραχές εξαιτίας του μακροχρόνιου υποσιτισμού τους και θα χρειαστούν ειδική βοήθεια για τη σταδιακή επαρκή επανασίτισή τους (σύνδρομο επανασίτισης)», είπε ο ίδιος

Το πρωτόκολλο προβλέπει ελάχιστη παραμονή  τεσσάρων ημερών στο νοσοκομείο για τους ομήρους που επιστρέφουν.

Οι κατευθυντήριες γραμμές υπογραμμίζουν ακόμη την ανάγκη για αυξημένη προσοχή στην υγιεινή, λόγω των ανησυχιών για πιθανή έκθεση σε παθογόνους μικροοργανισμούς κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-18 14:08:00

Back to top button