Κόσμος

Ισραήλ: Εξαρθρώθηκε δίκτυο Εβραίων κατασκόπων του Ιράν – Στόχευσαν μαχητικά F-35 και το Iron Dome

Συναγερμός έχει σημάνει στις υπηρεσίες ασφάλειας του Ισραήλ, καθώς συνελήφθησαν επτά Ισραηλινοί ως ύποπτοι για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν, με τις εισαγγελικές αρχές να αναφέρουν ότι τα άτομα αυτά έχουν εκτελέσει εκατοντάδες αποστολές σε ισραηλινό έδαφος.

Αυτό που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι πρόκειται για Εβραίους κατοίκους της πόλης Χάιφα, μεταξύ των οποίων και ένας απόστρατος και δύο ανήλικοι, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία του Ισραήλ, οι ενήλικοι κατηγορούμενοι ως πράκτορες του Ιράν, ονομάζονται Azis Nisanov, Alexander Sadykov, Vyacheslav Gushchin, Yevgeny Yoffe και Yigal Nissan.

Το ισραηλινό μέσο ενημέρωσης «Times of Israel» μετέδωσε σήμερα (21.10.2024) ότι οι επτά ύποπτοι κατηγορούνται για την φωτογράφιση και την συλλογή πληροφοριών από στρατιωτικές βάσεις και εγκαταστάσεις των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων (IDF), όπως το κέντρο διοίκησης και ελέγχου Kirya στο Τελ Αβίβ, τις αεροπορικές βάσεις Nevatim και Ramat David, αλλά και τοποθεσίες όπου έχουν αναπτυχθεί πυροβολαρχίες συστημάτων αεροπορικής άμυνας τύπου Iron Dome.

Η αεροπορική βάση Nevatim των ισραηλινών F-35. 2024 Planet Labs Inc./Handout via REUTERS

Σημειώνεται ότι η αεροπορική βάση Nevatim, στην οποία βρίσκονται τα περίφημα stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς τύπου F-35I, έχει βρεθεί στο στόχαστρο ιρανικών επιθέσεων με βαλλιστικούς πυραύλους, όπου σημειώθηκαν υλικές ζημιές, ενώ η αεροπορική βάση Ramat David έχει στοχοποιηθεί από την Χεζμπολάχ.

Επίσης, οι ύποπτοι κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην στοχοθέτηση της εκπαιδευτικής βάσης της ισραηλινής ταξιαρχίας Γκολάν, η οποία χτυπήθηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Χεζμπολάχ στις 13 Οκτωβρίου 2024, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις στρατιώτες.

Οι αστυνομικές αρχές σε συνεργασία με δυνάμεις της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ (Σιν Μπετ) κατάφεραν να εντοπίσουν τους πράκτορες και διαπίστωσαν ότι εκτελούσαν διάφορες αποστολές για τις ιρανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ενώ μάλιστα είχαν άμεση επαφή με Ιρανούς κατασκόπους.

Η αεροπορική βάση Nevatim των ισραηλινών F-35. 2024 Planet Labs Inc./Handout via REUTERS

Σε αντάλλαγμα για τις πράξεις τους, οι ύποπτοι πληρώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, μερικά από αυτά σε κρυπτονομίσματα, λένε οι ερευνητές.

Οι αρχές επισημαίνουν ακόμα ότι ορισμένοι από τους υπόπτους κατασκόπευαν για λογαριασμό του Ιράν για δύο χρόνια και όλοι τους ασκούσαν κατασκοπευτικές δραστηριότητες από την έναρξη του πολέμου.

Οι ισραηλινοί εισαγγελείς αναφέρουν ότι πρόκειται για μια από τις πιο σοβαρές υποθέσεις που έχουν διερευνηθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ τονίζουν ότι θα ζητήσουν την προφυλάκιση των επτά Ισραηλινών κατασκόπων μέχρι την ολοκλήρωση της νομικής διαδικασίας.

 

To άρθρο Ισραήλ: Εξαρθρώθηκε δίκτυο Εβραίων κατασκόπων του Ιράν – Στόχευσαν μαχητικά F-35 και το Iron Dome δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-21 15:47:00

Back to top button