Κόσμος

Ισραήλ: Γιατί καθυστερούν τα αντίποινα στο Ιράν

Το Ισραήλ καθυστερεί τα αντίποινα εναντίον του Ιράν εξαιτίας της διαρροής ευαίσθητων στρατιωτικών πληροφοριών από το Πεντάγωνο, την περασμένη εβδομάδα.

Η διαρροή αποκάλυψε τα σχέδια του Ισραήλ για την απάντηση στην επίθεση του Ιράν με 200 βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του.

Το άκρως απόρρητο έγγραφο δημοσιεύθηκε σε ένα φιλοϊρανικό κανάλι του Telegram την περασμένη Παρασκευή και φαινόταν να είναι μια εκτίμηση των ΗΠΑ για την πιθανή απάντηση του Ισραήλ, με βάση δορυφορικές εικόνες και άλλες πληροφορίες.

Το έγγραφο ανέφερε τους Golden Horizon και Rocks, δύο ισραηλινούς βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύονται από αέρος.


Το Ισραήλ ανησυχεί ότι η διαρροή θα μπορούσε να βοηθήσει το Ιράν να προβλέψει μέρος της επίθεσης. Για αυτό, αναγκάστηκε να αναπτύξει ένα εναλλακτικό σχέδιο, το οποίο απαιτεί λεπτομερή προετοιμασία πριν δοθεί οποιαδήποτε εντολή, σύμφωνα με τους Times.

«Η διαρροή των αμερικανικών εγγράφων καθυστέρησε την επίθεση λόγω της ανάγκης να αλλάξουν ορισμένες στρατηγικές και στοιχεία», δήλωσε πηγή πληροφοριών με γνώση των ισραηλινών διαβουλεύσεων. «Θα υπάρξουν αντίποινα, αλλά χρειάζονται περισσότερο χρόνο από ό,τι αναμενόταν».


Η διαρροή δεν έκανε καμία αναφορά σε πιθανούς ιρανικούς στόχους.

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει το Ισραήλ να μην πλήξει τις πυρηνικές υποδομές ή την πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν.


Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διαβεβαίωσε τις ΗΠΑ ότι τα αντίποινα θα επικεντρωθούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με την Washington Post.

Το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης και η παραστρατιωτική δύναμη εθελοντών Μπασίτζ, δύο από τους πυλώνες στην υποστήριξη του καθεστώτος των μουλάδων, θεωρούνται πιθανοί στόχοι.

Ο Γιόαβ Γκάλαντ, ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας, επισκέφθηκε την Τετάρτη την αεροπορική βάση Χατζερίμ, δυτικά της Μπεέρ Σέβα, όπου είπε στους πιλότους: «Αφού χτυπήσουμε στο Ιράν, όλοι θα καταλάβουν τι κάνατε στη διαδικασία προετοιμασίας και εκπαίδευσης».

Το Πεντάγωνο διέψευσε τις πληροφορίες ότι μία υψηλόβαθμη εργαζόμενη ιρανικής καταγωγής, η Αριάν Ταμπαταμπάι, προσωπάρχης του υφυπουργού Αμυνας για τις ειδικές επιχειρήσεις, είναι η βασική ύποπτη στην έρευνα για τη διαρροή.

Στο μεταξύ, ο Νετανιάχου δήλωσε στον Μπλίνκεν, στη συνάντησή τους στην Ιερουσαλήμ, ότι το drone της Χεζμπολάχ που έπληξε το σπίτι του στην Καισάρεια το Σάββατο, ήταν ένα πολύ σοβαρό ζήτημα «που δεν μπορεί να αγνοηθεί». Και πρόσθεσε ότι ΗΠΑ και Ισραήλ πρέπει «να ενώσουν τις δυνάμεις τους εναντίον» του Ιράν.

Ο Μπλίνκεν πίεσε επίσης τον Νετανιάχου να περιορίσει την επιθετικότητα της απάντησης του Ισραήλ, όπως ειπώθηκε στους Times.

«Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ και θα είμαστε πάντα μαζί του για την υπεράσπισή του», δήλωσε ο Μπλίνκεν μετά τη συνάντηση. «Είναι επίσης πολύ σημαντικό το Ισραήλ να απαντήσει με τρόπους που δεν δημιουργούν μεγαλύτερη κλιμάκωση και δεν κινδυνεύουν να εξαπλωθεί η σύγκρουση».

Οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει την αεράμυνα του συμμάχου τους στέλνοντας στο Ισραήλ ένα σύστημα THAAD (Terminal High Altitude Area Defence) για την κατάρριψη βαλλιστικών πυραύλων σε περίπτωση νέας ιρανικής επίθεσης. Η συστοιχία λειτουργεί από περίπου 100 αμερικανούς στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί τώρα στο Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια της ιρανικής επίθεσης την 1η Οκτωβρίου, η Τεχεράνη κατάφερε να πλήξει την αεροπορική βάση Nevatim στο νότιο Ισραήλ, όπως δείχνουν οι δορυφορικές εικόνες, αν και η συντριπτική πλειοψηφία των πυραύλων καταρρίφθηκε.

Τον Απρίλιο, το Ισραήλ απάντησε στο προηγούμενο μπαράζ ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων, πυραύλων Κρουζ και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καταστρέφοντας έναν σταθμό ραντάρ έξω από το Ισπαχάν στο κεντρικό Ιράν.

Τα όπλα που αναφέρονται στη διαρροή των ΗΠΑ, υποδηλώνουν ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να σχεδιάζει μια παρόμοια επίθεση.

Το «Rocks» είναι ένας πύραυλος αέρος-επιφανείας μεγάλου βεληνεκούς που μπορεί να εκτοξευθεί από μαχητικά αεροσκάφη F-16 ή F-35 και κατασκευάζεται από τη Rafael, την ισραηλινή εταιρεία κατασκευής αμυντικών συστημάτων.

Το «Golden Horizon» μπορεί να αναφέρεται στο Blue Sparrow, έναν βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύεται από αέρος και έχει βεληνεκές περίπου 1.800 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Το πλεονέκτημα της χρήσης ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών για την εκτόξευση τέτοιων πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στο Ιράν, είναι ότι οι πιλότοι δεν θα χρειαστεί να περάσουν στον εναέριο χώρο άλλων χωρών της Μέσης Ανατολής.

Ο Αμπάς Αραγκτσί, ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, έχει περιοδεύσει στη Μέση Ανατολή εν αναμονή μιας επίθεσης, επισκεπτόμενος χώρες όπως η Ιορδανία, το Ιράκ και τα κράτη του Κόλπου, με την ελπίδα να τα πείσει να κλείσουν τον εναέριο χώρο τους στα ισραηλινά αεροσκάφη.

Ο Αϊμάν Σαφάντι, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, ενός βασικού δυτικού συμμάχου, δήλωσε στον ιρανό ομόλογό του την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα του «δεν θα αποτελέσει πεδίο μάχης για κανέναν και δεν θα επιτρέψει σε κανένα μέρος να παραβιάσει την κυριαρχία και τον εναέριο χώρο της».

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-25 15:28:00

Back to top button