Κόσμος

Ιράν: «Καμπανάκι» από τον ανώτατο αξιωματούχο ασφαλείας για μεγάλη οικονομική κρίση

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Ιράν προειδοποίησε ότι η ραγδαία επιδείνωση της οικονομίας έχει βυθίσει τη χώρα σε μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της ιστορίας της.

Ο Μοχσέν Ρεζάι, ο ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας του Ιράν, έκανε αυτή τη σπάνια παραδοχή το Σάββατο, κατά τη διάρκεια μιας κυβερνητικής συνάντησης υψηλού επιπέδου με θέμα τη σταθεροποίηση της οικονομίας μετά από περισσότερους από επτά μήνες πολέμου, ανέφεραν οι New York Times.

Το νόμισμα του Ιράν, το ριάλ, έχει καταρρεύσει από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ξεκίνησαν τον πόλεμο εναντίον του Ιράν τον Φεβρουάριο.

Η πτώση επιταχύνθηκε απότομα τις τελευταίες εβδομάδες, από τη στιγμή που οι ΗΠΑ ενέτειναν τις κυρώσεις και επέβαλαν ναυτικό αποκλεισμό. Αυτό έχει καταστήσει τις εισαγωγές πιο ακριβές και έχει επιδεινώσει τη μακροχρόνια κρίση του κόστους διαβίωσης.


Τον περασμένο Δεκέμβριο, η οικονομική κρίση πυροδότησε πανεθνικές διαμαρτυρίες, τις οποίες οι δυνάμεις ασφαλείας κατέστειλαν εξαιρετικά βίαια, σκοτώνοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Αναλυτές ανέφεραν ότι ο ναυτικός αποκλεισμός των ΗΠΑ έχει επίσης εμποδίσει σε μεγάλο βαθμό το Ιράν να εξάγει πετρέλαιο, στερώντας από τη χώρα την κύρια πηγή εσόδων της και προκαλώντας κρίση καυσίμων.


Ο Μοχσέν Πακνετζάντ, υπουργός Πετρελαίου, ο οποίος τον Ιούλιο είχε δηλώσει ότι το Ιράν θα συνέχιζε να εξάγει πετρέλαιο παρά τις αμερικανικές κυρώσεις, παραιτήθηκε την Κυριακή.

Ο Σεΐντ Μεχντί Ταμπαταμπάι, εκπρόσωπος του ιρανού προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν, ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο Χαμίντ Μποβάρντ, διευθύνων σύμβουλος της εθνικής εταιρείας πετρελαίου του Ιράν, θα αναλάβει προσωρινά τα καθήκοντα του  Πακνετζάντ.


Τις τελευταίες ημέρες, υπάλληλοι του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, μεταξύ των οποίων νοσηλευτές και εκπαιδευτικοί, έχουν αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι παραιτούνται από τις θέσεις τους, καθώς οι μισθοί τους δεν τους επιτρέπουν πλέον να συντηρηθούν.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν ανέφεραν ότι συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι πραγματοποίησαν διαμαρτυρίες τις τελευταίες εβδομάδες, ισχυριζόμενοι ότι δεν είχαν λάβει το σύνολο των συντάξεών τους.

Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, στη συνεδρίαση της κυβέρνησης το Σάββατο, εκτός από τον Ρεζάι, συμμετείχαν ο Πεζεσκιάν και άλλοι ανώτεροι υπουργοί του Ιράν.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν δεν ανέφεραν τα σχόλια του Ρεζάι. Μόνο το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν, IRNA, ανέφερε ότι «χαρακτήρισε τις συνθήκες ως μία από τις πιο δύσκολες περιόδους που έχει αντιμετωπίσει η χώρα» και δήλωσε στη συνεδρίαση ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας θα παρέχει όποια υποστήριξη μπορεί.

Ο Πεζεσκιάν αναγνώρισε την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών σε δήλωση που δημοσίευσε το Σάββατο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανέφερε ότι η κυβέρνηση «έχει υιοθετήσει μια νέα στάση για τη διαχείριση των ιδιαίτερων συνθηκών». Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, τι θα σήμαινε αυτό στην πράξη.

Το αδιέξοδο στο Ορμούζ και το ιρανικό πετρέλαιο

Η οικονομική πίεση στο Ιράν έχει ενταθεί καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, με τις δύο πλευρές να αρνούνται να κάνουν παραχωρήσεις και να δείχνουν ότι μπορούν να αντέξουν περισσότερο από την άλλη πλευρά στον οικονομικό πόνο.

Τις τελευταίες εβδομάδες, αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι κερδίζουν την οικονομική αντιπαράθεση. Πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι οι αποστολές πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή έχουν επιστρέψει σχεδόν στα προπολεμικά επίπεδα.

Ωστόσο, η τιμή του πετρελαίου παραμένει υψηλότερη από ό,τι πριν από τη σύγκρουση, και ορισμένοι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι η κρίση για την παγκόσμια οικονομία απέχει πολύ από το να επιλυθεί.

Η πλοήγηση στα Στενά του Ορμούζ παραμένει επικίνδυνη, ενώ οι ζημιές στις ενεργειακές υποδομές έχουν περιορίσει τη δυναμικότητα διύλισης και τις εξαγωγές φυσικού αερίου. Σύμφωνα με αναλυτές, οι ηγέτες του Ιράν ελπίζουν ότι η πίεση αυτή θα μπορούσε να βλάψει τον Ντόναλντ Τραμπ εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ.

Εκτός από τον αποκλεισμό, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απαγορεύσει το μεγαλύτερο μέρος των πολιτικών αεροπορικών πτήσεων μεταξύ του Ιράν και του υπόλοιπου κόσμου, προσθέτοντας ένα νέο επίπεδο οικονομικής απομόνωσης που, όπως έχουν επισημάνει ορισμένοι ειδικοί σε θέματα κυρώσεων, θα μπορούσε να πλήξει κρίσιμες εισαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων.

Ακολούθησε το . .

Πρόσθεσε το . ως προτιμώμενη πηγή στη Google




Δημοσιεύτηκε ! 2026-10-05 13:06:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button