Κόσμος

Ιράν: «Εχουμε επιδείξει αυτοσυγκράτηση μετά τη δολοφονία Χανίγια»

Ο ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν ισχυρίστηκε ότι η Τεχεράνη έχει επιδείξει αυτοσυγκράτηση μέχρι στιγμής σχετικά με τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, επειδή πιστεύει ότι το Ισραήλ προσπαθεί να την παρασύρει σε έναν περιφερειακό πόλεμο.

Ο Guardian αναφέρει ότι ο Πεζεσκιάν, ένας μεταρρυθμιστής που εξελέγη απροσδόκητα στην προεδρία της χώρας πριν από τρεις μήνες, παρέθεσε μια ευρεία και άνευ προηγουμένου συνέντευξη Τύπου διάρκειας δυόμισι ωρών, στην οποία σχεδόν οι μισές ερωτήσεις ήταν από ξένα μέσα ενημέρωσης.

«Αυτό που έκανε το Ισραήλ στην περιοχή και αυτό που επιχείρησε το Ισραήλ με τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια μέσα στο Ιράν ήταν να μας παρασύρει σε έναν περιφερειακό πόλεμο» είπε στους δημοσιογράφους. «Εμείς έχουμε επιδείξει αυτοσυγκράτηση μέχρι στιγμής, αλλά διατηρούμε το δικαίωμα να υπερασπιστούμε τη χώρα μας σε συγκεκριμένο χρόνο και τόπο, με συγκεκριμένες μεθόδους».

Το αν ο Πεζεσκιάν, ο οποίος έχει ένα ειλικρινές, συναινετικό ύφος, έχει πρόσβαση στους πραγματικούς μοχλούς εξουσίας, ή έχει την πολιτική βούληση να μεταμορφώσει τις σχέσεις του Ιράν με τη Δύση, παραμένει θέμα συζήτησης. Αλλά η χρήση μιας μεγάλης διεθνούς πλατφόρμας και ο συχνά ανεπιτήδευτος, άμεσος τρόπος ομιλίας του υποδηλώνουν ότι είναι ένας νέος και απρόβλεπτος παράγοντας στην ιρανική πολιτική σκηνή.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το Ιράν να έχει πουλήσει βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς στη Ρωσία, λέγοντας ότι δεν έχει γίνει καμία πώληση κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, αλλά δεν μπορεί να γνωρίζει οτιδήποτε είχε συμφωνηθεί υπό τον προκάτοχό του, Εμπραχίμ Ραΐσι. «Δεν έχει συμβεί στη δική μου θητεία. Δεν θα υπεισέλθω σε αυτό που συνέβη στο παρελθόν. Είναι μια πιθανότητα. Δεν υπάρχει απαγόρευση» είπε χαρακτηριστικά.

Οι Δυτικές μυστικές υπηρεσίες ισχυρίζονται ότι η σύμβαση υπεγράφη τον περασμένο Αύγουστο και ότι η αποστολή έγινε την περασμένη εβδομάδα. Αυτή η προμήθεια πυραύλων θεωρήθηκε πλήγμα στις ελπίδες που έτρεφε η Δύση για μελλοντικές βελτιωμένες σχέσεις της με το Ιράν.

Ερωτώμενος ο Πεζεσκιάν, αρνήθηκε ότι το Ιράν έχει στείλει βλήματα στους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, μετά την εκτόξευση υπερηχητικού πυραύλου εναντίον του Ισραήλ την περασμένη Κυριακή, την ευθύνη της οποίας ανέλαβαν οι Χούθι. Ο πρόεδρος ανέφερε ότι είναι αρκετά δύσκολο για τους ανθρώπους να φτάσουν στην Υεμένη από το Ιράν, και ρώτησε πώς ένας πύραυλος θα μπορούσε να φθάσει στην Υεμένη χωρίς κανείς να τον δει.

Παραδέχτηκε ότι το Ιράν διαθέτει υπερηχητικούς πυραύλους, αλλά είπε ότι δεν είναι του είδους που εκτόξευσαν οι Χούθι. Στην ερώτηση ιρανής ρεπόρτερ γιατί είναι ακόμη υποχρεωμένη να αλλάζει τη διαδρομή της και να χρησιμοποιεί σοκάκια για να αποφύγει την «αστυνομία ηθικής», ο Πεζεσκιάν απάντησε: «Ενοχλεί ακόμα γυναίκες η αστυνομία ηθικής; Δεν θα έπρεπε να συμβαίνει. Θα επιληφθούμε του θέματος, ώστε να μην ενοχλήσουν ξανά καμία γυναίκα».

Για το μέλλον των πυρηνικών δεσμεύσεων του Ιράν και τον εμπλουτισμό του ουρανίου σε επίπεδο καθαρότητας 60%, ο πρόεδρος είπε ότι η χώρα του δεν θα επιδιώξει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, αλλά κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι κατέστρεψαν την παλιά πυρηνική συμφωνία. «Οι Αμερικανοί μάς έχουν κλείσει όλους τους δρόμους – με όποιον κι αν θέλουμε να μιλήσουμε, οι Αμερικανοί λένε ότι δεν θα το επιτρέψουν» είπε.

Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι θα διερευνήσουν συνομιλίες για το μέλλον της πυρηνικής συμφωνίας, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα. Ο Πεζεσκιάν είπε ότι εάν το Ιράν επιδιώκει καλύτερες σχέσεις με τη Δύση, αυτό δεν σημαίνει ότι θα ξεχάσει τους φίλους του, όπως την Κίνα και τη Ρωσία.

«Εχουμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά η άποψή μας σε όλους τους πολέμους είναι ότι καμία χώρα δεν πρέπει να καταπατήσει το έδαφος μιας άλλης» δήλωσε ξεκάθαρα. Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι το NATO δεν έπρεπε να έχει πλησιάσει τόσο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.

Τέλος, ανέφερε ότι η ανάγκη του Ιράν για ανάπτυξη απαιτεί να αφαιρεθεί από τη μαύρη λίστα της Ομάδας Κρούσης Χρηματοοικονομικής Δράσης – του παγκόσμιου φορέα που αποφασίζει αν οι χώρες πληρούν τα πρότυπα για το ξέπλυμα χρήματος και τη διαφθορά. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να λύσουμε τα ζητήματα της ΟΚΧΔ» κατέληξε.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-18 22:41:33

Back to top button